ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Ο ανασχηματισμός Ανδρουλάκη, οι "αναβαθμισμένοι", οι Βορειοελλαδίτες και τα... come back

Βαγγέλης Στολάκης22 Οκτωβρίου 2024

Αρχή εβδομάδας, Δευτέρα, για να τελειώνει με τις... εκκρεμότητες και να μπει δυναμικά στην μετά την δεύτερη εσωκομματική νίκη του εποχή επέλεξε να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές ρόλων και προσώπων στην Χαριλάου Τρικούπη.

Μετά την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και την νέα ανθρωπογεωγραφία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα, ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε και στην... πράξη πως έλαβε το μήνυμα της κάλπης.

Ενισχυμένοι την επόμενη ημέρα στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Ο μεν πρώτος πλην της συμμετοχής του στο εννιαμελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο είναι και ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, διατηρώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιο του Τομέα Ευθύνης που είχε, αυτού της Οικονομίας με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρώην Επίτροπος και πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου επίσης συμμετέχει στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο και παράλληλα «χρεώθηκε» την ευθύνη του Πολιτικού Σχεδιασμού, μπαίνοντας με... φόρα στην Χαριλάου Τρικούπη και τα κομματικά τεκταινόμενα.

Στο «πράσινο» πολίτ μπιρό συμμετέχει και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ο οποίος πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Δούκας συναντήθηκε μάλιστα με τον κ. Ανδρουλάκη λίγο πριν τις ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αμέσως μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων Ανδρουλάκη κύκλοι προσκείμενοι στον δήμαρχο εξέφραζαν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι δεν συμμετέχουν στο Πολιτικό Κέντρο οι άλλοι δυο υποψήφιοι πρόεδροι, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου. Κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που αποδίδουν αυτή την... αντίδραση σε τυχόν διαφορετικές απόψεις του «στρατοπέδου» Δούκα, το οποίο πολλοί θεωρούν ως «ετερόκλητο».

Στους κερδισμένους των χθεσινών ανακοινώσεων συγκαταλέγεται και ο βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος ο οποίος διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, που κατείχε και πριν. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μάντζος μετά την παραίτηση του Μιχάλη Κατρίνη από την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος είχε μείνει μόνος του στην εκπροσώπηση του κόμματος στην Βουλή, κάτι που όπως φάνηκε αξιολογήθηκε θετικά.

Αναβαθμισμένη και η Μιλένα Αποστολάκη η οποία μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2023, κερδίζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και αφήνοντάς τον εκτός Βουλής μετά από μια εικοσαετία και πλέον κάνει το απόλυτο come back και στο κόμμα. Η κ. Αποστολάκη συμμετέχει στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο που ανακοινώθηκε.

Στο ίδιο όργανο συμμετέχει και ο Θανάσης Γλαβίνας μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου. Θεωρείται από τους ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ανδρουλάκη και η αξιοποίησή του εκτιμάται ότι θα συμβάλλει θετικά στην διαμόρφωση και την δημιουργία της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα, ενώ παράλληλα η αποδέσμευσή του από την καθημερινή εκπροσώπηση στα ΜΜΕ του δίνει χρόνο να δουλέψει την εκλογική του περιφέρεια, τη Β’ Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλαβίνας εξελέγη βουλευτής στην Βουλή της μιας ημέρας τον Μάιο του 2023, όχι όμως τον Ιούνιο του ιδίου έτους οπότε και το κόμμα δεν εξέλεξε βουλευτή.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς και η πολιτική μηχανικός Όλγα Μαρκογιαννάκη αξιοποιήθηκαν σε θέσεις εκπροσώπου Τύπου και αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, αντίστοιχα. Άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούσαν δεδομένη την αξιοποίησή τους σε κομματικές θέσεις, αφού και οι δυο «έτρεξαν» την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη και είναι εκ των στενών συνεργατών του προέδρου του κόμματος.

Όπως και η ψυχίατρος Μυρτώ Σαμαρά η οποία έκανε... ντεμπούτο πριν λίγους μήνες ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής. Ανακοινώθηκε ως μέλος του πολίτ μπιρό του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Εργάστηκε για την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, ενώ οι καλά γνωρίζοντες προεξοφλούν την υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο συμμετέχουν επίσης ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος ήταν επικεφαλής της σύνταξης του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης και η Κατερίνα Σολωμού από την Αχαΐα η οποία στις εκλογές έρχεται πάντα δεύτερη στην εκλογική της περιφέρεια, αφού την έδρα λαμβάνει ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που «βλέπουν» πως η αξιοποίησή της είναι ένα μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ενόψει του δευτέρου γύρου τον εκλογών έδειξε τον Χάρη Δούκα.

Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος ανέλαβε ο Λευτέρης Καρχιμάκης, νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας και αναπληρώτρια, η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης Αμφότεροι στις πρόσφατες ευρωεκλογές ρίχτηκαν στην μάχη του σταυρού συμμετέχοντας στο «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαίωσαν την ονοματολογία που κυκλοφορούσε το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη ήταν «σφίγγες».

Οι ανακοινώσεις Ανδρουλάκη έφεραν «χαμόγελα» στα επιτελεία των υποψηφίων προέδρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν... σούσουρα.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα παρατηρείται σημαντική εκπροσώπηση αφού στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο συμμετέχουν τρεις (Άννα Δαμαντοπούλου, Θανάσης Γλαβίνας και Μυρτώ Σαμαρά), ενώ από τη Θεσσαλονίκη έλκει την καταγωγή της η αναπληρώτρια συντονίστρια Ομάδας Προγράμματος, Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου. Βορειοελλαδίτισσα με καταγωγή από την Κοζάνη και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Όλγα Μαρκογιαννάκη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.