ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι νικητές και οι... χαμένοι του Συνεδρίου

Βαγγέλης Στολάκης29 Μαΐου 2022

Με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν... αιφνιδιασμό, είναι στο ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Μετά την διεξαγωγή του 3ου Συνεδρίου, για τα αποτελέσματα του οποίου τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και οι συνεργάτες του χαμογελούν, στο κόμμα ετοιμάζουν πυρετωδώς τις εκλογικές λίστες, σβήνουν και γράφουν ονόματα προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για παν ενδεχόμενο, με σκοπό όπως λένε να συγκροτήσουν «δυνατά» ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα, ώστε το βράδυ των εκλογών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να λάβει ποσοστά που θα το καταστήσουν «πρωταγωνιστή» των εξελίξεων, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος του. Η περίοδος που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ταε-Κβον-Ντο στο Φάληρο ήταν μία έντονη περίοδος, συνεχών κομματικών διεργασιών. Μετά και την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στην οποία ο φρέσκος... αέρας φύσηξε, καθώς η ανανέωση είναι εμφανής, απομένει η εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος και η συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών. Η «ΜτΚ» καταγράφει τους νικητές και τους... χαμένους του Συνεδρίου, αλλά και τους πρώτους των πρώτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκρότηση του νέου οργάνου θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε και τυπικά από τα μέλη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας του κόμματος. Στην ίδια διαδικασία θα εκλεγεί και το νέο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος. Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να συγκροτηθούν σε σώμα οι νέες Νομαρχιακές και Συντονιστικές Επιτροπές σε όλη τη χώρα, όπως αυτές προέκυψαν από τις εσωκομματικές εκλογές της 8ης Μαΐου 2022, ημέρα κατά την οποία τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν σε ποσοστό 95% την επιστροφή του «πράσινου Ήλιου» και του «ΠΑΣΟΚ» στην... μαρκίζα της Χαριλάου Τρικούπη. Σημειώνεται πως για τη θέση του γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης προορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς Ευριβιάδης Ελευθεριάδης και για τη θέση του γραμματέα Νομαρχιακής Β’ Θεσσαλονίκης ο επίσης πρώτος σε σταυρούς, Κώστας Κοκολάκης.

Ο νυν, ο επόμενος και ο πρώην

Εκτός απροόπτου, επόμενος γραμματέας του κόμματος, που θα διαδεχτεί τον απερχόμενο Μανώλη Χριστοδουλάκη είναι ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος ήρθε πρώτος σε σταυροδοσία στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή στο Ταε-Κβον-Ντο στο Φάληρο στην Αθήνα. Ο κ. Σπυρόπουλος είναι συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ και χρόνια και αναμένεται να αποτελέσει την επίσημη πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στο όργανο των 301 μελών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βάσει των τελικών αποτελεσμάτων παρουσιάζει το γεγονός ότι στην πρώτη τριάδα της τελικής σταυροδοσίας των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή φιγουράρει στην πρώτη θέση ο επόμενος γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος, στη δεύτερη θέση ο νυν και απερχόμενος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης και στην τρίτη θέση ο τελευταίος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης επίσης του Νίκου Ανδρουλάκη, Στέφανος Ξεκαλάκης. Στην τέταρτη θέση ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, στην πέμπτη ο Σωτήρης Παπαγεωργίου, στην έκτη θέση ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, στην έβδομη θέση ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, που υποστηρίχθηκε από το λεγόμενο «παπανδρεϊκό» μπλοκ, στην όγδοη θέση ο Θόδωρος Λώλος, στην ένατη θέση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίχτηκε και ψηφίστηκε από τους «παπανδρεϊκούς» και τους «γεννηματικούς» συνέδρους και τέλος, την δεκάδα συμπληρώνει ο Γιώργος Λυμπερόπουλος.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των επιμέρους εφορευτικών επιτροπών των 20 καλπών, ψήφισαν 4.556, έγκυρα ήταν 4.493 ψηφοδέλτια, άκυρα τα 60 και λευκά τα τρία.

Πάντως, σε όλα τα «στρατηγεία»... χαμογελούν. Οι λεγόμενοι «ανδρουλακικοί» αποτελούν το 65% του νέου σώματος -όπως θα ήταν άλλωστε λογικό. Χαμόγελα υπάρχουν όμως και στο στρατόπεδο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, καθώς οι υποψήφιοι που πρόσκεινται σε αυτή την πλευρά εξελέγησαν και μάλιστα υψηλά στην κατάταξη της τελικής λίστας. Παρόμοιο κλίμα επικρατεί και στα επιτελεία των Ανδρέα Λοβέρδου, Παύλου Χρηστίδη και Παύλου Γερουλάνου. Στο όργανο υπήρξε ανανέωση σε μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων, ένα μείγμα νεότερης γενιάς των 40άρηδων αλλά και εκπροσώπηση όλων των τάσεων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Με Παπανδρέου, Σημίτη και Βενιζέλο

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δηλώνει απόλυτη ικανοποίηση τόσο για τον παλμό, όσο και για τον κόσμο του συνεδρίου, σχολιάζοντας πως πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς πως οι σύνεδροι κάλυψαν τα έξοδα για την μετάβασή τους αλλά και τη διαμονή τους στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, σχολιάζουν οι στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη πως από το συνέδριο εστάλησαν μηνύματα Αναγέννησης της παράταξης, ενότητας, πολιτικής αυτονομίας, απαντώντας χαρακτηριστικά με το σύνθημα πως «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» σχολιάζοντας την παρουσία Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου στο συνέδριο, οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν από το βήμα.

Οι Θεσσαλονικείς της Κεντρικής Επιτροπής

Σε ό,τι αφορά τους Θεσσαλονικείς, φαίνεται πως οι πρωτιές είναι υπόθεση... δυτικών συνοικιών και πιο συγκεκριμένα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Και αυτό, γιατί ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης είναι πρώτος σε σταυροδοσία από τους υποψηφίους της Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο γιατρός Γιώργος Τρελλόπουλος, στη συνέχεια ο Μιχάλης Πάππου, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης Συκεών και ακολουθεί ο Αντώνης Σαουλίδης, υποψήφιος βουλευτής και αυτοδιοικητικός του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Από τη Θεσσαλονίκη εξελέγησαν στην νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή οι: Νίκος Ξυλούρης, Χάρης Μελίδης, Γιάννης Κυανίδης, Νικήτας Φραγκισκάκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, Σαράντης Μονοπόρτης, Κώστας Πετρίδης, Κώστας Σωτηράκης, Κώστας Χρυσόγονος, Πέννυ Δαλαμπούρα, Δήμητρα Φαντίδου, Ελένη Τριανταφυλλίδου και Γιάννα Παναγοπούλου. Έκπληξη αποτέλεσε η μη εκλογή υποψηφίων από τη Βόρεια Ελλάδα, που στο παρελθόν κατείχαν κομματικά αξιώματα στην περιοχή.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων δεν έλειψαν και οι... γκρίνιες, καθώς κορυφαία τοπικά στελέχη αλλά και κεντρικά του κόμματος έμειναν εκτός οργάνου, καθώς «έσπασαν» οι γραμμές με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζουν την απαραίτητη σταυροδοσία για την εκλογή τους, ενώ άλλοι κατόρθωσαν να εκλεγούν... οριακά.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου ΚΙΝΑΛ έκανε ντεμπούτο και το νέο σήμα του κόμματος, μετά τις εσωκομματικές εκλογές κατά τις οποίες τα μέλη ψήφισαν για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ και του «Ήλιου». Ο «πράσινος Ήλιος» πρωταγωνιστεί στο νέο λογότυπο, ενώ ακριβώς από κάτω είναι γραμμένη η λέξη ΠΑΣΟΚ και κάτω «Κίνημα Αλλαγής».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.05.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.