ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι «σίγουροι», οι «πιθανοί» και το... παρασκήνιο σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης

Βαγγέλης Στολάκης10 Ιουλίου 2022

Θεσμικές αλλά και… μυστικές συναντήσεις, επαφές και ζυμώσεις περιλάμβανε μεταξύ άλλων το πρόγραμμα του προέδρου της Επιτροπής Ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην πόλη, Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα και αφιέρωσε μάλιστα τρεις ημέρες για να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τους νέους γραμματείς, αναπληρωτές γραμματείς και μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών σε Α’ και Β’ Περιφέρεια αλλά και με ενδιαφερόμενα «πράσινα» στελέχη που επιθυμούν να ριχτούν στην μάχη και να διεκδικήσουν τον σταυρό ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών. Στις τάξεις της Χαριλάου Τρικούπη 50 πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς η κατάρτιση των ψηφοδελτίων θα γίνει με ποσόστωση ανδρών και γυναικών υποψηφίων βουλευτών, υπάρχει δυσκολία εντοπισμού υποψηφιοτήτων γένους... θηλυκού.

Πιο συγκριμένα, ο Βαγγέλης Αργύρης βρέθηκε στην πόλη την Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και πέραν των θεσμικών επαφών που είχε με τους νέους γραμματείς, αναπληρωτές γραμματείς και μέλη των Νομαρχιακών Οργανώσεων στις δύο περιφέρειες του νομού, πραγματοποίησε ραντεβού στο ξενοδοχείο όπου έμεινε στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τον κ. Αργύρη στη Θεσσαλονίκη «ανηφόρισε» και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, προκειμένου να συζητήσει με τα «πράσινα» στελέχη οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής πρόσφατα να δήλωσε πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες και για να αποφύγουν κάποιον εκλογικό αιφνιδιασμό, θέλουν να είναι έτοιμοι σε όλα, με πρώτα τα ψηφοδέλτια. Για το λόγο αυτό, η αρμόδια Επιτροπή Ψηφοδελτίων έχει ως στόχο να κάνει τις προτάσεις της στον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη μέχρι το τέλος του μήνα με σκοπό το επόμενο χρονικό διάστημα να ανακοινωθεί το 80% των ονομάτων και των ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας.

Προσεχώς οι προτάσεις των Νομαρχιακών

Και ενώ η ονοματολογία σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης καλά κρατεί, στις συναντήσεις που είχαν οι κ.κ. Αργύρης και Σαλαγιάννης με τις δύο νομαρχιακές επιτροπές οι συμμετέχοντες δεν προχώρησαν σε... προτάσεις. Ωστόσο, οι δύο «πράσινες» οργανώσεις αναμένεται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για πρόσωπα και προσωπικότητες της πόλης εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, προκειμένου να γίνει η τελική αξιολόγηση και οι αρμόδιοι από την Αθήνα να «ανάψουν πράσινο φως» σε εκείνους που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά την Α’ Περιφέρεια πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 25 επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κεντρικά, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα στην Επιτροπή μέσω της ειδικής πλατφόρμας που λειτουργούσε το προηγούμενο διάστημα. Το ψηφοδέλτιο της Α’ περιφέρειας θα αποτελείται σύμφωνα με πληροφορίες από 12 υποψήφιους και 8 υποψήφιες. Και εδώ εντοπίζεται το ζήτημα που «καίει» την Επιτροπή. Σε αντίθεση με τους άνδρες ενδιαφερόμενους, οι γυναίκες για την «πράσινη» λίστα της πρώτης περιφέρειας είναι ελάχιστες.

Οι επαφές

Ο Βαγγέλης Αργύρης σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση τετ α τετ το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, δικηγόρο και στο παρελθόν υποψήφια βουλευτή στην Α’ Θεσσαλονίκης με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, Γιάννα Παναγοπούλου και φέρεται να της πρότεινε να είναι υποψήφια βουλευτής. Βρέθηκε επίσης με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Πέτρο Λεκάκη αλλά και τον πρώην αντιδήμαρχο (Μπουτάκη και Ζέρβα) και ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη, ο οποίος φέρεται να το σκέφτεται. Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο του δήμου Παύλου Μελά Χαρά Αμανατίδου, το όνομα της οποίας το τελευταίο διάστημα ακουγόταν έντονα στη δυτική πλευρά της πόλης. Τα κριτήρια με τα οποία τελικά θα επιλεγούν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες που θα ριχτούν στη μάχη για να ανεβάσουν τα ποσοστά του «πράσινου Ήλιου» είναι κυρίως η γεωγραφική αναφορά που έχουν συγκεκριμένα στελέχη, να δοθεί δηλαδή έμφαση τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά αλλά και κεντρικά, και η επαγγελματική αφετηρία τους.

Εκείνο που προβληματίζει πάντως αρκετούς που το όνομά τους «παίζει» στα «πράσινα πηγαδάκια» είναι ο οικονομικός παράγοντας.

Τετ α τετ με Μπουτάρη

Ο κ. Αργύρης μεταξύ άλλων, συνάντησε και έναν παλιό του γνώριμο και φίλο προκειμένου να ακούσει την άποψή του για συγκεκριμένα πρόσωπα, και κατά πόσο η επιλογή τους θα ενίσχυε τα ποσοστά του κόμματος. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και ζήτησε την γνώμη τους για τους ενδεχόμενους υποψηφίους που θα προέρχονται από την αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες θέλουν τους κ.κ. Αργύρη και Σαλαγιάννη να συναντήθηκαν και με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη.

Τα επικρατέστερα ονόματα στις δύο περιφέρειες

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα που «έπεσαν» στο τραπέζι και φαίνεται πως «κλειδώνουν» είναι λίγο πολύ γνωστά. Υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο εν ενεργεία βουλευτής και πρώην βουλευτής, Χάρης Καστανίδης, όπως και ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης. Ο πρώτος επιλαχών των εκλογών του 2019 Κυριάκος Κυριάκος όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, λόγω αρκετών επαγγελματικών υποχρεώσεων στον ΠΑΟΚ, όπου βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου. Υποψήφιος βουλευτής θα είναι ο δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην αντιδήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης. Στη μάχη αναμένεται να ριχτεί το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και γιατρός Πέννυ Δαλαμπούρα, όπως και ο δικηγόρος Γιώργος Πινακίδης. Υποψήφιοι βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι, εκτός απροόπτου επίσης οι Νίκος Ξυλούρης και Πέτρος Λεκάκης, ενώ πληροφορίες θέλουν στη μάχη να ρίχνεται και η Κρυσταλλία Μουτάφη που ήταν υποψήφια και το 2019. Δεν αποκλείεται να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών της και η Θεοδώρα Λειψιστινού.

Σε ό,τι αφορά τη Β’ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρον στα... κεντρικά έχουν εκδηλώσει για τις 12 θέσεις του ψηφοδελτίου ενδιαφέρον 15 άτομα. Δεδομένη θεωρείται μία νέα υποψηφιότητα του νυν βουλευτή του κόμματος, Γιώργου Αρβανιτίδη. Υποψήφιος θα είναι και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης Συκεών, Μιχάλης Πάππου, ο οποίος βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη με τους κ.κ. Σαλαγιάννη και Αργύρη. Υποψήφια στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι και η σημερινή ανεξάρτητη βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Κωνσταντίνα Αδάμου, η οποία είναι μέλος του κόμματος από τον περασμένο Δεκέμβρη και συμμετέχει ενεργά στις κομματικές διεργασίες. Για τη Β’ Θεσσαλονίκης θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» ο επιχειρηματίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Πετρίδης, ο Γιώργος Φεστερίδης, ο Δημήτρης Στοΐτσας και ο Δημήτρης Ζακαλκάς.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.