ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σε εκλογική ετοιμότητα για τη μάχη... σταυρό-σταυρό

Βαγγέλης Στολάκης05 Ιουνίου 2022

Με την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος και του νέου Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώνεται σήμερα μια σειρά εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη με την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην πράσινη ηγεσία. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα κορυφαία κομματικά στελέχη στρέφουν το βλέμμα τους πλέον στις εθνικές κάλπες εκεί όπου όπως λένε «θα δοθεί η πρώτη κρίσιμη και σημαντική μάχη, σταυρό-σταυρό, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του και να γίνει ρυθμιστής και πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις πρώτες εκλογές» όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. Για το λόγο αυτό σβήνουν-γράφουν ονόματα, ώστε όταν χρειαστεί όλα να είναι έτοιμα!

Στην Χαριλάου Τρικούπη αν και εκτιμούν ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι στενοί του συνεργάτες έχουν δεσμευτεί για εκλογές στα τέλη της τετραετίας και εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ανασχηματισμό το φθινόπωρο, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού. Για το λόγο αυτό παράλληλα με τις τελευταίες κομματικές διαδικασίες «έτρεχαν» με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες στελέχωσης των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα. Πρόθεση της αρμόδιας επιτροπής υπό τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη είναι η επιτροπή να καταλήξει σε πρώτες λίστες για κάθε εκλογική περιφέρεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στη συνέχεια και αφού συγκροτηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές στη χώρα να επισκέπτεται ο ίδιος μαζί με μέλη της Επιτροπής κάθε εκλογική περιφέρεια και να συζητά για τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος. Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Βαγγέλης Αργύρης ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στις πράσινες λίστες. Εκτιμάται μάλιστα, πως έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές διπλάσια άτομα από εκείνα που απαιτούνται για την συγκρότηση ψηφοδελτίου. Σε επόμενο στάδιο, και εφόσον συγκροτηθούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ο κ. Αργύρης αναμένεται επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των νομών προκειμένου να συζητήσει δια ζώσης με τα πράσινα στελέχη για τους υποψηφίους της κάθε λίστας, ενώ όταν ξεκινήσει η αξιολόγηση των προτάσεων θα ξεκινήσουν και οι δια ζώσης συνεντεύξεις με τους υποψηφίους. Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκρότηση «δυνατών και ανανεωμένων συνδυασμών σε όλη τη χώρα που θα περιλαμβάνουν και ονόματα προσωπικοτήτων, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της επιτροπής. Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπάρχει η αίσθηση πως οι λίστες που ολοκληρώνονται και τα ονόματα που «κλειδώνουν» θα πρέπει να ανακοινώνονται προκειμένου οι υποψήφιοι να ξεκινούν την προεκλογική τους εκστρατεία ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, οι εν ενεργεία βουλευτές που εκλέγονται σε συγκεκριμένες περιφέρειες θέτουν βέτο διαφωνώντας με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και προειδοποιούν πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα κατεβάσουν... μολύβια και θα τρέξουν στις περιφέρειές τους κυνηγώντας το... σταυρό.

Οι υποψήφιοι βουλευτές που θα στελεχώσουν τα πράσινα ψηφοδέλτια οι οποίοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέσει ήδη η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων και δεν θα κατορθώσουν να εκλεγούν στην εθνική αντιπροσωπεία, προσωπικότητες κατά τόπους και φυσικά πρόσωπα που θα προκριθούν από τις νέες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα στις 8 Μαΐου 2022 θα μπορέσουν να αποτελέσουν μία μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα επιλεγούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι περιφερειάρχες ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Χριστοδουλάκης φεύγει, Σπυρόπουλος έρχεται

Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με τη νέα της σύνθεση, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν στον πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Γραμματέας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να προτείνει τον στενό του συνεργάτη και πρώτο στη σταυροδοσία μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Ανδρέα Σπυρόπουλο ο οποίος θα διαδεχτεί τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται στην τοποθέτησή του να επαναλάβει το τρίπτυχο «ανανέωση-ενότητα-πολιτική αυτονομία» περιγράφοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ίδιος ως αρχηγός του κόμματος και παράλληλα θα μιλήσει για την ανάδειξη νέων προσώπων σε όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως άλλωστε προέκυψε και από όλες τις εσωκομματικές κάλπες που στήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα της επικαιρότητας: την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του, ενώ θα κάνει ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά με αφορμή τις καθημερινές πλέον προκλήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο ίδιος τελικά δεν θα παραβρεθεί με φυσική παρουσία στην εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στην οποία είναι ομιλητής και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης, καθώς θα βρίσκεται στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, αφού στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία θα τοποθετηθεί θα συζητηθεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων. Θα κάνει ωστόσο παρέμβαση μέσω skype. Σε ό,τι αφορά την εκλογή του 31μελούς Πολιτικού Συμβουλίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει μία πρόταση ενωτική η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις... εσωτερικές τάσεις του κόμματος, ενώ ήδη έχει επικοινωνήσει το επιτελείο του με τους υποψήφιους αρχηγούς της διαδικασίας του περασμένου Δεκέμβρη προκειμένου να εξετάσουν τις προθέσεις όσων διεκδίκησαν την ηγεσία του κόμματος.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν δέκα γυναίκες αλλά και βουλευτές του κόμματος. Μεταξύ άλλων, πληροφορίες θέλουν να έχουν «κλειδώσει» οι: Στέφανος Ξεκαλάκης, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Φίλιππος Σαχινίδης, Πωλίνα Λάμψα, Κώστας Χρυσόγονος, Απόστολος Πόντας, Αλεξάνδρα Σαγρή, Μιχάλης Καρχιμάκης, Αντώνης Σαουλίδης κ.ά., ενώ από τους πέντε βουλευτές που προβλέπεται να συμμετέχουν ακούγονται οι: Χάρης Καστανίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Απόστολος Πάνας, Ευαγγελία Λιακούλη και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Προσεχώς συγκρότηση των νέων οργάνων

Στο μεταξύ, εντός το επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι για την συγκρότηση των νομαρχιακών και συντονιστικών επιτροπών του κόμματος σε όλη την Ελλάδα, όπως αυτές προέκυψαν από τις εκλογές της 8ης Μαΐου 2022. Τόσο σε Α’ όσο και σε Β’ Θεσσαλονίκης, έχουν γίνει ατύπως οι σχετικές συναντήσεις των φερόμενων ως νέων γραμματέων των οργάνων και πλέον η συγκρότηση φαίνεται πως εξελίσσεται σε μια τυπική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο γραμματέας των νομαρχιακών επιτροπών θα πρέπει προκειμένου να αναδειχτεί σε αυτή τη θέση να εξασφαλίσει πρώτα την πλειοψηφία του οργάνου, δηλαδή οκτώ στα δεκαπέντε μέλη.

Ανδρουλάκης: Ήμουν υποψήφιος για να κάνω πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Αναφορικά για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να επαναλάβει σήμερα τα όσα πρόσφατα δήλωσε στον ΑΝΤ1. «Έθεσα υποψηφιότητα πέρσι το καλοκαίρι όχι για να γίνω τροχονόμος μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν υποψήφιος για να κάνω πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Έθεσα υποψηφιότητα διότι θέλω αυτή η παράταξη να αλλάξει σελίδα στον τόπο και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Θέλω να ξαναγίνουμε μια δύναμη η οποία θα παίξει κυβερνητικό ρόλο, θα είναι πρωταγωνιστής, θα κάνει σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Λέω προς όλους τους πολίτες ότι: Έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.06.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.