ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα εκλογικά σενάρια, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και η επίσημη «αφωνία»

Βαγγέλης Στολάκης24 Ιουλίου 2022

«Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται αποκλειστικά στις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου στοχεύουμε σε σημαντική αύξηση των ποσοστών μας, εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών και ενίσχυση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας δύναμης με σκοπό να ακολουθηθούν οι προτάσεις μας». Η φράση αυτή ανήκει σε κορυφαίο «πράσινο» παράγοντα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ όταν πρόσφατα ρωτήθηκε σε «πηγαδάκι» στη Θεσσαλονίκη για τις προθέσεις του κόμματος όσον αφορά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2023. Και αυτό γιατί, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, κάτι που προσδιορίζει χρονικά τις εθνικές κάλπες στο τέλος της άνοιξης του 2023, αλλάζει τους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη 50, η οποία επισήμως τουλάχιστον δηλώνει ότι καμία συζήτηση για χρίσματα και στηρίξεις δεν γίνεται και δε πρόκειται να γίνει μέχρι τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών, που θα καθορίσουν και τον βηματισμό του κόμματος στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι, πως στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επίσημα δεν γίνεται μια τέτοια συζήτηση, και είναι λογικό καθώς σε μια περίοδο που το κόμμα επανακάπτει, τουλάχιστον δημοσκοπικά, μία τέτοια συζήτηση μπορεί να προκαλέσει εσωστρέφεια ακόμα και συγκρούσεις στελεχών σε τοπικό επίπεδο με ενδεχόμενες επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Παρασκηνιακά ωστόσο, τα ονόματα δίνουν και παίρνουν όπως επίσης και τα σενάρια που «παίζουν» αναφορικά με τις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Παράλληλος σχεδιασμός»

Την περασμένη Δευτέρα, στην Καλαμαριά συνεδρίασε η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ παρουσία στελεχών του κόμματος από την περιοχή. Εκεί, στη δευτερολογία του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης ανέφερε πως η καθυστέρηση των εθνικών εκλογών σηματοδοτεί έναν νέο σχεδιασμό σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έναν «παράλληλο» όπως είπε σχεδιασμό και προετοιμασία ενόψει των εθνικών, των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών. Ο δήμος της Καλαμαριάς δε, είναι χαρακτηριστική περίπτωση της... «καυτής πατάτας» που θα πρέπει να διαχειριστούν οι αρμόδιοι. Ο δήμος που παραδοσιακά στον χάρτη το βράδυ των εκλογών βαφόταν «πράσινος», στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έγινε «γαλάζιος» με την επικράτηση του Γιάννη Δαρδαμανέλη έναντι του πρώην δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη. Εκείνο το βράδυ, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Ολομέλειας του κόμματος ήταν παρόντες όχι ένας, ούτε δυο αλλά τρεις, κατά δήλωσή τους, υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2023. «Ενωμένοι να κερδίσουμε ξανά το δήμο...» σχολίασε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο συντονιστής Κώστας Ζαχαρίας, προφανώς θέλοντας να στείλει τα σχετικά μηνύματα σε συγκεκριμένους αποδέκτες.

Η περίπτωση όμως του δήμου Καλαμαριάς δεν είναι η μοναδική σε όλη τη χώρα, καθώς αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σήμερα κατέχουν θέσεις προέδρων δημοτικών συμβουλίων, αντιδημάρχων ή έχουν εκλεγεί συμμετέχοντας σε συνδυασμούς «γαλάζιων» δημάρχων.

Τα σενάρια

Τα σενάρια γύρω από την στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι τρία. Σύμφωνα με το πρώτο, το κόμμα θα στηρίξει συγκεκριμένους υποψηφίους δημάρχους και υποψηφίους περιφερειάρχες καλώντας τα στελέχη του να συστρατευτούν με αυτούς συμμετέχοντας και ενισχύοντας τα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Κατά το δεύτερο σενάριο, το κόμμα κεντρικά δεν θα έχει καμία εμπλοκή υποδεικνύοντας συγκεκριμένους υποψηφίους. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες «πράσινα» στελέχη θα συμμετέχουν σε διοικήσεις. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ένα... μεικτό σύστημα: να δοθούν στηρίξεις σε συγκεκριμένους υποψήφιους σε μεγάλους δήμους της χώρας, στηρίξεις με πολιτικά χαρακτηριστικά (ίσως και κατόπιν ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ μετά την επομένη των εθνικών εκλογών) και στους μικρότερους και περιφερειακούς δήμους της χώρας να επιτραπεί στα αυτοδιοικητικά στελέχη να αποφασίσουν χωρίς να υπάρχει «κομματική γραμμή» για ποιον υποψήφιο δήμαρχο θα δώσουν την μάχη του σταυρού.


Ο... χάρτης των ονομάτων στη Θεσσαλονίκη

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πέτρος Λεκάκης, που ακούγεται πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής, η Στεφανία Τανιμανίδου που είναι αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Στέλιος Λιακόπουλος ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Επίσης, ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης που επίσης συμμετείχε στο σχήμα της διοίκησης και ενδέχεται να είναι υποψήφιος βουλευτής, όπως και ο Σπύρος Βούγιας ανήκουν στο κόμμα με τον πρώτο σήμερα να είναι ανεξάρτητος σύμβουλος και τον πρώην βουλευτή να κατέχει τη θέση του επικεφαλής παράταξης. Άγνωστες μέχρι στιγμής είναι οι προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος σε ό,τι αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο δήμο Παύλου Μελά μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί τρεις υποψηφιότητες που θεωρούνται «γαλάζιες» (πρόκειται για τον σημερινό δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Λίλτση και τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ασλανίδη), οι οποίες έχουν ήδη στις τάξεις τους γνωστά «πράσινα» τοπικά στελέχη. Ομοίως και στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, εκεί όπου πληροφορίες θέλουν να «ψήνεται» νέα υποψηφιότητα με αναφορά στην Χαριλάου Τρικούπη.

«Πράσινες» υποψηφιότητες θεωρούνται εκείνες του Θεόδωρου Παπαδόπουλου στη Θέρμη, Σίμου Δανιηλίδη στο δήμο Νεάπολης Συκεών και του Γιάννη Ιωαννίδη στο δήμο Δέλτα, εάν τελικά αποφασίσει και είναι εκ νέου υποψήφιος.

Στο δήμο Θερμαϊκού ακούγεται το όνομα του πρώην δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη, ενώ στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη εκείνο της Έλενας Ρουσάκη και του Κώστα Γαβρή. Κενό υπάρχει στο δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κυριλλίδη, ενώ για το δήμο Βόλβης ακούγονται επίσης διάφορα ονόματα καθώς όπως όλα δείχνουν ο Δημήτρης Στοΐτσας θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.