ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών και η επόμενη ημέρα στη Χαριλάου Τρικούπη

Βαγγέλης Στολάκης21 Ιουλίου 2024

Την ώρα που οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής "οργώνουν" την Ελλάδα κάνοντας περιοδείες και ταυτόχρονα έχουν ριχτεί στην μάχη των... υπογραφών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες στηρίξεις ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου 2024, φουντώνει στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Στελέχη του κόμματος καταθέτουν σήμερα στο makthes.gr την άποψή τους για το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών και τις προσδοκίες τους από τη διαδικασία.


Με αξιοπιστία και όραμα για την επόμενη μέρα

Της Όλγας Μαρκογιαννάκη, μέλους Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, μέσα από μια πορεία αξιοπιστίας και ήθους αποκατέστησε το «brand name» του στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Έδωσε παράδειγμα ενότητας, επιτρέποντας τη συμμετοχή όλων στα κομματικά όργανα χωρίς αποκλεισμούς. Ενίσχυσε την αυτονομία του.

Παρόλο που πέρασε από μια πολιτική έρημο την προηγούμενη δεκαετία, τώρα πια ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Άλλωστε, διαχρονικά, αποτελεί τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πλειοψηφική έκφραση όλων των προοδευτικών πολιτών. Ωστόσο, αυτή η κατάκτηση μπορεί εύκολα να χαθεί αν κυριαρχήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο εκλογής αρχηγού, που θα έλεγε κανείς ότι ξεκίνησε αρκετά πρόωρα, απαιτείται συνέπεια και σεβασμός απέναντι στις αρχές και τις αξίες του κινήματος.

Τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία καταρρέει μπροστά στην ανεπάρκεια της να αντιμετωπίσει βασικά ζητήματα όπως την ακρίβεια και την απαξίωση της δημόσιας υγείας, και τη στιγμή που η κοινωνική συνοχή είναι διαλυμένη με τους πολίτες να νιώθουν στο περιθώριο, όπως δείχνει η μεγάλη αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να γίνει η εναλλακτική λύση εξουσίας. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η ηγεσία, έχοντας λάβει ισχυρή στήριξη από τη βάση και βελτιώνοντας δομές και λειτουργίες, να μπορέσει ακόμη πιο μαζικά να εκπροσωπήσει τους πιο ευάλωτους, να εμπνεύσει ακόμη περισσότερους και να προτάξει με καθαρά μηνύματα τις πολιτικές εκείνες που εξασφαλίζουν ζωή με όνειρα και αξιοπρέπεια για όλους.



Το διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών 
Της Χριστίνας Αλίρη, αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου

Το ΠΑΣΟΚ οδεύει συντεταγμένα σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο και αυτή είναι μια ευκαιρία να χαραχθεί η πολιτική στρατηγική του κόμματος για τα επόμενα – αρκετά- χρόνια. Ο κύκλος της συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει και εδώ και λίγο καιρό έχουμε περάσει σε μια νέα φάση που το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Σε αυτό συντείνουν και οι αστοχίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας – αστοχίες απολύτως ορατές σε όλους τους Έλληνες.

Όταν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία αποδοκιμάζονται στην κάλπη σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αναζητά την εναλλακτική. Το ΠΑΣΟΚ – για να είμαστε δίκαιοι - είχε μια ανοδική πορεία που όμως θα την χαρακτήριζα ασθενική. Ελλοχεύει δηλαδή ο κίνδυνος να «χάσουμε το νέο ραντεβού με την ιστορία» και παραδοσιακά κοινωνικά στρώματα που εκφράζονταν από το ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά να στραφούν σε άλλες συντηρητικές και λαϊκιστικές επιλογές γιατί εμείς δεν καταφέρνουμε να τους πείσουμε.

Η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνει η αφορμή μιας επανατοποθέτησης του κόμματος στην ελληνική κοινωνία. Με ποιους είμαστε, ποιους εκφράζουμε, τι κράτος θέλουμε, πως θα αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και πως θα ετοιμάσουμε την Ελλάδα για τον δύσκολο 21ο αιώνα που έχουμε μπροστά μας. Αυτά είναι κεφαλαιώδη ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν μέσα από αμιγώς πολιτικές διεργασίες.

Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε την πολυτέλεια της απραξίας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην μετατροπή της χώρας σε ένα άνυδρο χωράφι αφελληνισμού της οικονομίας, ακριβών τροφίμων και κολοσσιαίων ανισοτήτων. Έχουμε ιστορική εθνική πολιτική ευθύνη να ανατρέψουμε αυτήν την εξέλιξη και ο νέος πρόεδρος – όποιος και αν είναι – θα πρέπει αυτό το καθήκον να το φέρει εις πέρας.



Οι εκλογές δεν είναι μόνο μια εσωκομματική διαδικασία

Της Αναστασίας Σιμητροπούλου, μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν μόνον μια εσωκομματική διαδικασία. Αφορούν όλους τους πολίτες και ιδίως αυτούς που πιστεύουν σε μια διαφορετική, μια αληθινά προοδευτική διακυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει έργο, έχει αλλάξει τη ζωή του πολίτη, έχει προσφέρει υπερηφάνεια και σιγουριά. Ο ελληνικός λαός ένα ερώτημα θέτει μόνο σε εμάς: Μπορείτε να νικήσετε τον Μητσοτάκη;

Απαντάμε: Ναι μπορούμε. Μπορούμε να επαναλάβουμε και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τη νίκη που πέτυχε ο Χάρης Δούκας στην Αθήνα. Στηρίζουμε τον Χάρη Δούκα σε μια μάχη για την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον Χάρη Δούκα γιατί θέλουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ να γίνει η ψυχή της δημοκρατικής Παράταξης.

Στηρίζουμε τον Χάρη Δούκα γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο που διώχνει τον αφρό της νεολαίας στο εξωτερικό. Στηρίζουμε τον Χάρη Δούκα γιατί ο Οκτώβριος για εμάς αποτελεί τη αφετηρία για τη νίκη.

Τη νίκη της δημοκρατικής παράταξης και του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές.


Το ΠΑΣΟΚ μπορεί;

του Χρόνη Μακρίδη, πρώην γραμματέα ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης


Η πατρίδα μας δοκιμάζεται. Η έλλειψη κοινωνικής συνοχής και το άνοιγμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών μεγαλώνει. Ακρίβεια, αισχροκέρδεια, ολιγοπώλια, παράδοση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Στα Εθνικά θέματα θεωρούμαστε δεδομένοι και οι γείτονες παραβιάζουν συμφωνίες και ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς επιπτώσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά επιλέγει να στηρίξει τους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία διογκώνονται. Οι νέοι φεύγουν. Οι πολίτες απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι στρέφονται στην ιδιώτευση ή σε ακραίες επιλογές. Δεν βλέπουν διέξοδο και λύσεις στα προβλήματά τους. Η δημοκρατική παράταξη κατακερματισμένη δεν έχει αποκτήσει ακόμη την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το δήθεν κεντρώο και μεταρρυθμιστικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη καταρρέει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και αξιωματική αντιπολίτευση κατέρρευσε γιατί δεν είχε συνεκτικό σχέδιο διεξόδου και σταθερές αρχές. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξαναβρεί το χαμένο νήμα από την αρχή, παρά την σταθεροποίησή του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν το ίδρυσε το ονόμασε Κίνημα Αλλαγής γιατί είχε στόχο τις μεγάλες αλλαγές και κίνημα εξουσίας για να τις πραγματοποιήσει. Ούτε κίνημα αυτοαναφοράς, ούτε διαμαρτυρίας, ούτε σημαία ευκαιρίας.

Η εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου είναι χρυσή ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να γίνει η εναλλακτική κυβερνητική δύναμη έναντι της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Πρέπει τώρα, πριν είναι αργά, να γίνει θεσμικός πολιτικός διάλογος τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και με την κοινωνία των πολιτών. Είναι αναγκαιότητα να μην γίνει μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων και επικοινωνιακής σκοπιμότητας. Πρέπει αυτή η διαδικασία επιλογής προέδρου να καταλήξει με ενότητα, σύνθεση και οργανωτική επάρκεια σε ένα προοδευτικό σύγχρονο σχέδιο που θα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να οδηγηθεί η πατρίδα μας από την εποχή της ατμομηχανής σε αυτή της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Την εποχή της παραγωγής, της δημιουργίας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

Τα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν και σύγχρονες απαντήσεις και λύσεις. Η κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα απαιτεί δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ανατρέψουν κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Η κοινωνικοοικονομική στασιμότητα απαιτεί θεσμικές αλλαγές και τομές που θα αποτυπώνουν αξιοπρέπεια, αξιοπιστία ,κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Στο ΠΑΣΟΚ δίνεται η δυνατότητα να κοιτάξει στα μάτια τους μη προνομιούχους της σημερινής εποχής και να τους πει ότι μπορούμε μαζί να χαράξουμε την Νέα Αλλαγή. Με πλήρες προγραμματικό πλαίσιο και συγκεκριμένες επιμέρους πολιτικές που θα φέρουν ξανά στην επιφάνεια αρχές και αξίες όπως αυτές της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του δημοσίου συμφέροντος, της αλληλεγγύης. Που δεν θα διστάσει να προτείνει λύσεις ανατροπής, όχι διαχείρισης, με γενναίες αποφάσεις για το brain drain και το δημογραφικό. Οι πολίτες ψάχνουν αξιόπιστη διέξοδο και λύσεις στα προβλήματά τους. Ένα δυνατό, σοβαρό και συμμετοχικό ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να εμπνεύσει και να οδηγήσει ξανά τους πολίτες ,τον λαό, στο προσκήνιο.

Ο προοδευτικός κόσμος αγωνιά και προσδοκά.

Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί.





Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ηγεσία με ευρεία ακτινοβολία


Του Λάμπρου Λαμπρογιάννη, μέλους Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ


Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η περιδίνηση της Κεντροαριστεράς, η στασιμότητα της παραδοσιακής Δεξιάς και η εδραίωση της Άκρας Δεξιάς διαμορφώνουν ένα ανησυχητικό διεθνές πολιτικό σκηνικό. Σε τοπικό επίπεδο, οι πρόσφατες ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν την αίσθηση της μετατόπισης του πολιτικού εκκρεμούς προς τα δεξιά, με τον πολυκερματισμό της δημοκρατικής παράταξης να μην της επιτρέπει να αναδειχθεί σε αποτελεσματικό αντίβαρο στην δεξιά ολίσθηση του εκλογικού σώματος.

Στο δυσμενές αυτό πεδίο, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατορθώσει να κατακτήσει τη φυσική του θέση, αυτή του κεντρικού πυλώνα της προοδευτικής αντιπολίτευσης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επικίνδυνη ακροδεξιά που διευρύνει την απήχησή της στο παραδοσιακό ακροατήριο των αριστερών κομμάτων. Είναι επιβεβλημένο να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και ενεργώντας με γνώμονα πρώτα το εθνικό και μετά το παραταξιακό συμφέρον να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές στην πορεία μας. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ηγεσία με ευρεία ακτινοβολία, κομματική οργάνωση με θεσμική λειτουργία, και, το βασικότερο, σαφείς, ρεαλιστικές και ενδελεχείς πολιτικές προτάσεις για τα κοινωνικά ζητήματα. Οι προσεχείς εσωκομματικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε μαζί μας να βαδίσει και η κοινωνία. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα αποδεδειγμένα μπορεί να αποβεί καταλύτης για την νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ και την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.