ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

ΠΑΣΟΚ: Ο οδικός χάρτης για τους επόμενους 12 μήνες

Βαγγέλης Στολάκης11 Ιουνίου 2023

«Ταμείο» σε ένα χρόνο από σήμερα, μετά την αύξηση των ποσοστών και της δυναμικής του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου, θα κάνουν στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αυτό γιατί όπως εξηγούσαν στη «ΜτΚ» στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα είναι ένα χρονικό διάστημα με πυκνά πολιτικά γεγονότα. Από τη μία οι κάλπες της 25ης Ιουνίου στις οποίες το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη προσδοκά να βγει πιο κερδισμένο από εκείνες που στήθηκαν ένα μήνα πριν. Θα ακολουθήσουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου στις οποίες το κόμμα επιδιώκει να «πρασινίσει» το χάρτη αφού εξακολουθεί να έχει δυνατή εκπροσώπηση και γνωστά στελέχη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αποκλείεται δε, ανάλογα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών να αλλάξει και η στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ στο... τραπέζι μπαίνει ακόμα και το ενδεχόμενο στηρίξεων συγκεκριμένων υποψήφιων στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Τέλος, οι ευρωεκλογές του 2024 στις οποίες το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε ένα... 2012, όπως έγινε τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από την τρίτη θέση να βρεθεί στην δεύτερη, δηλαδή αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη το επόμενο δωδεκάμηνο στις πολλαπλές κάλπες που θα στηθούν θα φανεί και με αριθμούς πλέον η δουλειά που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ από άκρη σ’ άκρη της χώρας από παλαιά και έμπειρα «πράσινα» στελέχη αλλά και νεότερα που ήρθαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε πως οι επικείμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσουν μία συνέχεια των προηγούμενων -υπάρχει αισιοδοξία πως τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα θα είναι αυξημένα σε σχέση με εκείνα του Μαΐου, ωστόσο θα είναι η αρχή μίας δυναμικής προσπάθειας με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Τόσο η ηγεσία όσο και τα στελέχη του κόμματος και οι υποψήφιοι βουλευτές στέλνουν το μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και αποτελεί τον παραδοσιακά και ιστορικά πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, την μόνη αξιόπιστη αντιπολίτευση, όπως άλλωστε λένε χαρακτηριστικά.

Καμία συνεργασία με τη ΝΔ, δείχνουν Δεξιά πολυκατοικία

Γι’ αυτό άλλωστε απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κάλπες της 25ης Ιουνίου δεν κατορθώσει να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Σε σχετική ερώτηση για δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει ξεκάθαρα ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας «όχι» ακόμα και αν λείπουν βουλευτές μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού για την εξασφάλιση του αριθμού των 151 βουλευτών. «Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Άρα, δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία» επανέλαβε πρόσφατα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ενώ και τα κορυφαία πρωτοκλασάτα «πράσινα» στελέχη όπως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος απαντούν αρνητικά δείχνοντας μάλιστα στον κ. Μητσοτάκη την δεξιά πολυκατοικία εάν αναζητά συμμάχους. 

«Σε κάθε περίπτωση έχει και άλλες επιλογές: υπάρχουν και τα ομογάλακτα της ΝΔ κόμματα στο υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας. Τόσα δεξιά κόμματα- δορυφόρους έχει άλλωστε η ΝΔ. Στη βιτρίνα των πρωτοκλασάτων στελεχών έχει ήδη τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, επιστρατεύει επικοινωνιακά τον κ. Καρατζαφέρη και αρέσκεται να ακούει τη δημόσια στήριξη του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος σε πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπενθύμισε μάλιστα πως «ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, έχει πει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και τον Ν. Ανδρουλάκη». Την ίδια ώρα, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξηγούσαν πως τον πήχη για την αυτοδυναμία τον έθεσε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, επομένως εάν δεν πετύχει τον στόχο του θα σημαίνει αποτυχία.

Χρεώνουν «αναξιοπιστία και εξαπάτηση» σε Μητσοτάκη

Όπως εξηγούσαν στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη «ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι αν προσπαθεί δεν μπορεί να κρύψει την αναξιοπιστία λόγων και πράξεων. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν συζητάει για το τι έχει κάνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια αλλά συζητά για το πρόγραμμα των άλλων κομμάτων» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Έκαναν δε λόγο για αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ κατά 50 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι απευθείας αναθέσεις. Επίσης μιλούν για «εξαπάτηση» των εργαζομένων όταν υπόσχεται αυξήσεις μισθών κατά 25% ενώ στο Μεσοπρόθεσμο η ΝΔ προβλέπει και δεσμεύεται για αυξήσεις στη μέση αμοιβή περίπου 13% την τετραετία. «Άρα, έχει δεσμευτεί έξω για μισές αυξήσεις από ό,τι υπόσχεται στους Έλληνες εργαζόμενους. Άλλα λέει μέσα, άλλα λέει έξω. Αυτή είναι η ΝΔ και αυτές είναι οι πρακτικές της. Αναξιοπιστία και προεκλογική εξαπάτηση» δήλωσε ο κ. Μάντζος.

Περιοδείες και ομιλίες στις... προβληματικές περιφέρειες

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει μονίμως ανοιχτός ο εκλογικός χάρτης της χώρας με το πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων του προέδρου του κόμματος να εμπλουτίζεται με περιοχές που είτε πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν κατόρθωσε να επισκεφτεί, είτε το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε χαμηλά ποσοστά στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Έμφαση δίνεται στις γειτονιές της Αττικής, όπου ο κ. Ανδρουλάκης έχει πυκνώσει τις περιοδείες και τις ομιλίες του αλλά και στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου το κόμμα ήρθε τέταρτο πίσω από την «Ελληνική Λύση». Πάντως σε επίπεδο νομού, και στις δύο περιφέρειες υπάρχουν καθημερινές εξορμήσεις στελεχών σε διάφορα σημεία της πόλης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.