ΠΑΣΧΑ σαν μετάβαση
Με την εκλογή του Προέδρου στην Γαλλία να ολοκληρώνεται και, όπως φαίνεται, να προκύπτει η επικράτηση του κ. Μακρόν εμείς στην πατρίδα μας ετοιμαζόμαστε για το τραπέζι του Πάσχα. Το Πάσχα για την θρησκεία μας είναι μια μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη.
Ελπίζουμε να είναι μια μετάβαση από ότι ζούμε δύο χρόνια τώρα από τους περιορισμούς και τον υποχρεωτικό ή εθελοντικό εγκλεισμό μας σε μια νέα προσεκτική καθημερινότητα. Θα ξεχάσουμε του χρόνου ότι μας έχει συμβεί; Πολύ πιθανόν όπως αφήσαμε πίσω άλλα (πλατείες, κλείσιμο τραπεζών, «υπερήφανο» όχι κ.λπ., κ.λπ.) που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.
Καλή Ανάσταση σε όλους μας -πιστούς και όχι πιστούς. Μακάρι να υπάρξει μετάβαση σε καλύτερη κατάσταση στους Ουκρανούς που ζουν τον ολοκληρωτισμό του διπλανού τους μεγάλου κράτους.
Με τα συνέδρια των τριών κεντρικών κομμάτων στην Ελλάδα να είναι σε εξέλιξη (του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε μέσα Απριλίου, της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένα για τον Μάιο) αξίζει να προσέξουμε ότι στην Γαλλία οι υποστηρικτές του Μελανσόν οργάνωσαν μία ηλεκτρονική ψηφοφορία καταγραφής-έκφρασης, της πρόθεσης τους στον 2ο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Από τα 7 εκατομμύρια που ψήφισαν στον 1ο γύρο τον Μελανσόν συμμετείχαν 220 χιλιάδες και έτσι δύσκολα μπορεί να προδικάσει κάποιος την στάση των 7 εκατομμυρίων.
Αλλά είναι σημαντικό ότι χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την συζήτηση και διατύπωση θέσεων. Πόσο διδακτικό για τα ελληνικά κόμματα θα ήταν…
Θα πρέπει και τα ελληνικά κόμματα ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων κομμάτων ανά την Ευρώπη και τις δημοκρατίες στην λεγόμενη Δύση να περιλάβουν στην καθημερινή τους λειτουργία την δυνατότητα έκφρασης των απόψεων των πολιτών. Το κράτος μας με πρωτοβουλίες οργάνωσε τον διάλογο για προτάσεις νόμων αλλά δυστυχώς οι πρωτοβουλίες αυτές δεν συγκίνησαν τους πολίτες. Χρήσιμο και σκόπιμο είναι να γίνουν πιο συστηματικές προσπάθειες και να προσπαθήσουν και τα κόμματα να περιλάβουν στην καθημερινότητα τους τέτοιες πρακτικές.
Θα είχε μεγάλη σημασία για παράδειγμα να ερωτηθούν τα μέλη των τριών κομμάτων πως αντιλαμβάνονται την συνεργασία, να ερωτηθούν οι πολίτες-εκλογείς πιο εκλογικό σύστημα προτιμούν, να αναπτύξουν τα κόμματα δυναμικό συνεργασίας για να έχουμε διευρυμένες πλειοψηφίες αντί να αναπτύσσουν δυναμικό εκβιασμού και να ανταλλάσσουν υποσχέσεις για θέσεις και βολέματα.
Φυσικά όταν ακόμη και οι φοιτητές που έκαναν μαθήματα και έδιναν εξετάσεις μέσω υπολογιστή και περνάν τον χρόνο τους και την κοινωνική τους ζωή στην οθόνη του κινητού τους δεν έκαναν τρία χρόνια εκλογές για τους συλλόγους τους για να μην ψηφίσουν ηλεκτρονικά και όταν ακόμα διατηρούμε τις ρυθμίσεις του 1956 για την διαδικασία εκλογών όπου αντί να πάμε στο διπλανό μας εκλογικό τμήμα να ψηφίσουμε πρέπει να πάμε σε κάποιο που έχει οριστεί μοναδικά για εμάς, περιμένουμε από τα κόμματα να εκσυγχρονίσουν την λειτουργία τους;
Ας γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και ας ελπίσουμε για την βελτίωση της καθημερινότητας μας με υγεία για όλους και όλα να πάνε καλύτερα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24.04.2022