ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατάει «γκάζι» ο Ανδρουλάκης ενόψει των εκλογών

Βαγγέλης Στολάκης26 Φεβρουαρίου 2023

Στο φουλ δουλεύουν οι κομματικές μηχανές του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές. Μπορεί ο ακριβής χρόνος που θα στηθούν κάλπες να μην έχει προσδιοριστεί και να τον γνωρίζει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και οι δύο νομαρχιακές επιτροπές σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης έχουν σηκώσει μανίκια και εργάζονται πυρετωδώς για τις 9 Απριλίου 2023. 

Ειδικότερα στην Α’ Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα, καθώς το στοίχημα είναι το κόμμα να διπλασιάσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση μετά από πολλά χρόνια και να εκλέξει όχι ένα βουλευτή, αλλά δυο κερδίζοντας την έδρα που προστέθηκε στην συγκεκριμένη περιφέρεια μετά και την νέα κατανομή των εδρών λόγω της τελευταίας απογραφής. Με το βλέμμα στραμμένο στην δεύτερη έδρα κινούνται και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, την ώρα που για το ψηφοδέλτιο της Α’ απομένουν ακόμα οι ανακοινώσεις των έξι υποψηφίων που θα συμπληρώσουν τα σημερινά κενά, χωρίς να αποκλείεται και η κάθοδος του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρώτη περιφέρεια του νομού, ως μια από τις τρεις επιλογές που έχει το δικαίωμα ως αρχηγός κόμματος.

Περιοδείες σε όλη τη χώρα

Η ενίσχυση άλλωστε των ποσοστών του κόμματος στην ευρύτερη περιοχής της Βόρειας Ελλάδας είναι ένα στοίχημα που στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να κερδίσουν. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Αδρουλάκης ενδέχεται να βρεθεί στο Κιλκίς, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία. Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στη Δράμα, ενώ όπως αναφέρουν στη «ΜτΚ» οι στενοί του συνεργάτες το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις περιοδείες του σε ολόκληρη τη χώρα με πρώτους σταθμούς τα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τη Λάρισα και τα Ιωάννινα, ενώ ήδη έχει «κλειδώσει» πως την τελευταία εβδομάδα πριν στηθούν κάλπες ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει κεντρικές ομιλίες. Στο σχεδιασμό του επιτελείου του κ. Ανδρουλάκη έχουν βάλει στο τραπέζι τον χάρτη της χώρας και κυκλώνουν πρωτεύουσες Περιφερειών με πιθανές ημερομηνίες. «Σκοπός είναι να γίνουν περιοδείες και ομιλίες παντού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» σχολίαζαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Στόχος το ισχυρό διψήφιο ποσοστό

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδίωξη είναι τα διλήμματα που ακούγονται από την πλευρά τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν... «τριλήμματα» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Να καταστήσουν σαφές δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να γίνει ο «πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας» και να βγει από τις εκλογές στην όχθη των νικητών. 

Ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αποτελεί έναν τρίτο πόλο, αυτόνομο και πως το κόμμα έχει πρόγραμμα βάσει του οποίου ζητά την ψήφο του κόσμου. Βάσει αυτού του προγράμματος και ειδικότερα με γνώμονα το «πλαίσιο των δέκα αξόνων» που έχει παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσέλθει το κόμμα σε διάλογο μετά τις πρώτες εκλογές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της έμφασης που δίνεται από όλα τα στελέχη το τελευταίο διάστημα δημόσια στο «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» στο οποίο το κόμμα στοχεύει. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος στην ενδεχόμενη τηλεμαχία Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. 

«Πριν ακόμη προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύουν σε πηχυαίους τίτλους την τηλεμαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα με σκοπό να συντηρήσουν τον τοξικό πολιτικό διάλογο, τον οποίον, εξάλλου, με συνέπεια υπηρέτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα και νομίζοντας πως έτσι ευνοούν την προσωπική πολιτική τους διάσωση. Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα θυσιαστεί το δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν όλες τις απόψεις των κομμάτων προς χάριν επιλογών τεχνητής πόλωσης, που βλάπτουν τη χώρα και την προοπτική της» ανέφερε χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Οργώνουν τις περιφέρειες... οι υποψήφιοι

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης εκκρεμούν οι ανακοινώσεις για τα έξι κενά του ψηφοδελτίου στην Α’ Περιφέρεια. Σημειώνεται πως το κόμμα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έδωσε στη δημοσιότητα 15 από τα 21 ονόματα της λίστα για την Α’ και δώδεκα ονόματα της Β’. Από το κόμμα σημειώνουν ότι οι τελευταίες πινελιές θα γίνουν γνωστές το προσεχές διάστημα. Όπως όλα δείχνουν η Κατερίνα Λάσπα που είχε ακουστεί δεν θα είναι υποψήφια στην Α’, ενώ στο τραπέζι έχουν «πέσει» τα ονόματα στελεχών του κόμματος από την πόλη που συμμετέχουν στους τομείς. Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν αποκλείεται η μια από τις τρεις περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος να είναι και αυτή της Α’ Θεσσαλονίκης. 

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα, ενώ τις τελικές επιλογές θα τις κάνει ο πρόεδρος του κόμματος. Ήδη το τοπικό ΠΑΣΟΚ έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσεων και θεματικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα μέχρι τις κάλπες στις οποίες θα κληθούν να συμμετέχουν και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

Ήδη πάντως, οι υποψήφιοι σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης οργώνουν τις περιφέρειές τους μπαίνοντας δυναμικά στην μάχη του σταυρού, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις υποψηφίων βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «στηθεί» τα περισσότερα πολιτικά γραφεία κυρίως στο κέντρο της πόλης ενώ έχουν «κλειδώσει» και οι ομάδες συνεργατών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.02.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.