ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης: Τώρα δημιουργούμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Βαγγέλης Στολάκης12 Σεπτεμβρίου 2021

«Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητες» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας για το πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο θα παρουσιάσει η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά αναμένεται να παρουσιάσει έναν δεκάλογο που αφορά την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Χρηστίδης με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης τονίζει πως «ο κ. Μητσοτάκης ξέμεινε από στελεχιακό δυναμικό», ενώ χαρακτηρίζει «παραμύθια» τις πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα πως το 2015 απευθύνθηκε για το σχηματισμό κυβέρνησης στο ΚΙΝΑΛ.

Με την τοποθέτηση του πρώην επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη ολοκληρώθηκε το παζλ του ανασχηματισμού μετά την υπόθεση Αποστολάκη. Αλήθεια, γιατί πίσω από τις τοποθετήσεις των νέων στελεχών «βλέπετε» ένδεια στελεχών;

Ο κ. Μητσοτάκης έψαχνε μια κίνηση για να καλύψει το φιάσκο της υπόθεσης Αποστολάκη. Και επομένως, η επιστράτευση του κ. Στυλιανίδη μόνο ως επικοινωνιακό άλλοθι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στο κάτω κάτω, αν ήταν τόσο καλή κίνηση, θα την είχε κάνει έγκαιρα, πριν την απόρριψη Αποστολάκη. Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης, αφενός ξέμεινε από στελεχιακό δυναμικό, χωρίς να χρησιμοποιεί το μητρώο στελεχών της ΝΔ ή την Κοινοβουλευτική του ομάδα και αφετέρου δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες, σε πλήθος υπουργών, κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, παραβιάζοντας κάθε προεκλογική του υπόσχεση.

Συμφωνείτε με το ενδεχόμενο ένταξης σε καθεστώς υποχρεωτικών εμβολιασμών κι άλλων επαγγελματικών ομάδων;

Για εμάς ο εμβολιασμός είναι εθνικός στόχος. Η Φώφη Γεννήματα μήνες τώρα έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών όσον αφορά τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους του τουρισμού. Σήμερα, αυτό αφορά και άλλους συμπολίτες μας, που είναι στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, να τονίσω ότι με την συζήτηση για την υποχρεωτικότητα όμως, πρέπει να δούμε και τι έχει πάει στραβά, και τι είναι αυτό που έχει στοιχίσει στην αξιοπιστία της πληροφορίας και έχουμε αυτές τις παλινωδίες που βιώνουμε καθημερινά.

Είθισται τέτοια εποχή λόγω ΔΕΘ να μιλάμε για «καλάθια». Τι νέο κομίζει η κ. Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη όπου θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες;

Το καλάθι γενικότερα θα στενάξει από εδώ και πέρα με την τεράστια ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που έρχονται. Η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση μας λέει ότι το ΑΕΠ ευημερεί. Στη ΔΕΘ θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική απόδοση των χρημάτων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στους μικρομεσαίους, νέους στους ανθρώπους αυτούς που ήταν τα μεγαλύτερα αυτή της της κρίσης και οι οποίοι μπορούν και θέλουν να παράγουν στην πατρίδα μας. Και σε κάθε κομμάτι της πατρίδας μας σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητες, αλλά η ΝΔ έχει βάλει τον πήχη της στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζουμε πολύ καλύτερα. Πρέπει να συγκρουστούμε με τα καρτέλ παράλογων χρεώσεων στην κινητή τηλεφωνία και τις τράπεζες, που κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της StockApps, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ακριβότερες χώρα παγκοσμίως. Tο κόστος ανά GB να φτάνει στα 8,16 δολάρια έναντι 1,24 δολάρια στην Ισπανία, 1,42 στο Ην. Βασίλειο και... 0,27 δολάρια σε Ιταλία. Θα μιλήσουμε για το δικαίωμα των πολιτών και της κοινωνίας στα οφέλη από τις τεχνολογίες, τις νέες υπεραξίες κ κέρδη, για το μερίδιο από τα υπερκέρδη ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, απέναντι σε κάθε σενάριο νέας ενεργειακής φτώχειας. Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας. Την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων. Την στήριξη του Καταναλωτικού Κινήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων».

Πιο συγκεκριμένα τι να περιμένουμε;

Θα παρουσιάσουμε ένα δεκάλογο προτάσεων που θα αφορούν όλη τη Β. Ελλάδα, ένα δεκάλογο, ο οποίος αφορά τα ζητήματα διασύνδεσης, εξελίξεις και εκσυγχρονισμού της περιοχής, τα ζητήματα δομών και υποδομών και σε όλη αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε και πλήρη κοστολόγηση των έργων με στόχο κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα που μας ακούει να αντιληφθεί ότι η δικιά μας παράταξη το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλε αποφασιστικά στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η περιοχή της ΑΜΘ συνολικά. Μπορεί να γίνει ξανά πράξη και αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Φώφης Γεννηματά για τη ΔΕΘ. Και μια και μιλάμε για υποδομές και ανάπτυξη να σας αναφέρω ότι στη… λάσπη φαίνεται ότι κόλλησε το περίφημο «Ασημένιο βέλος» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το οποίο παρά το γεγονός ότι αναμενόταν με αγωνία από τους μετακινούμενους, μετατίθεται για τις καλένδες η λειτουργία του. Η δρομολόγησή του φαίνεται ότι κόλλησε στην… άμμο.

Πρόσφατα, σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι η «ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης του τόπου». Έχετε μιλήσει στο ΚΙΝΑΛ για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Εάν την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας ζητήσει την συνεργασία σας για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα αρνηθείτε;

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή, καθοδική πορεία. Δεν μας αφορούν αυτές οι προσκλήσεις, τον αφήνουμε με τα περιτρίμματα των ΑΝΕΛ. Για μας, η προοδευτική κυβέρνηση είναι απαραίτητη με το Κίνημα Αλλαγής βασικό πυλώνα της. Αυτό έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που διαμόρφωσε η οικονομική και κοινωνική κρίση τη δεκαετία που πέρασε. Η ανατροπή αυτού του αδιέξοδου σκηνικού, είναι στο χέρι του λαού στις επόμενες εκλογές και δική μας ευθύνη είναι να τον πείσουμε για την αναγκαιότητα για αυτό. Αναγκαιότητα για τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει να μην συμβιβαστούν με τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα αλλά να διεκδικήσουν ξανά μια καλύτερη ζωή με υψηλές προσδοκίες και ταχύτητες. Μαζί με την μόνη παράταξη που το έκανε πράξη.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι απευθύνθηκε σε εσάς και το «Ποτάμι» το 2015 και θέσατε ως όρο την αποπομπή Καμμένου. Απαντήσατε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια συζήτηση. Τελικά τι ισχύει;

Θα θυμάστε ότι ο κ. Καμμένος ανέβηκε στην εξέδρα να πανηγυρίσει με τον κ. Τσίπρα, το Σεπτέμβριο του 2015. Παρόλ’ αυτά, το ξαναλέω εμφατικά, δεν υπήρξε ποτέ καμία απολύτως συζήτηση με τον κ. Τσίπρα περί κυβερνητικής συνεργασίας. Όσα λέει είναι παραμύθια, για να δικαιολογήσει τις επιλογές του, συνηθισμένος άλλωστε στη μυθολογία και τις αυταπάτες.

Υπάρχουν υποψήφιοι αρχηγοί, άλλοι το λένε ανοιχτά κι άλλοι αφήνουν να εννοηθεί, πως για την αύξηση των ποσοστών ρόλο παίζει η «μαρκίζα», που τη δεδομένη στιγμή δεν είναι «ΠΑΣΟΚ». Υπάρχουν σκέψεις για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Είναι ο κινητήριος μοχλός, ο πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Αυτή την εντολή δεν θα την προδώσουμε. Είναι η εντολή των 220.000 πολιτών που προσήλθαν πριν δυο χρόνια στη διαδικασία εκλογής του επικεφαλής των 65.000 μελών που ψήφισαν για εκλογή συνέδρων και των 4.500 δημοκρατικά εκλεγμένων μελών που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, παραμένει ζωντανό, μέσα από το Κίνημα Αλλαγής και το ζητούμενο σήμερα είναι ο τρόπος προσαρμογής του καταστατικού και της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση, για την λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής. Τώρα δημιουργούμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.