ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παύλος Μελάς: Ένα πάρκο στα δυτικά που έγινε… σίριαλ με πολλά επεισόδια

Φανή Σοβιτσλή05 Οκτωβρίου 2024

Ήταν Νοέμβριος του 2021, όταν οι μπουλντόζες έπιαναν δουλειά στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγάλου project για τη μετατροπή του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο, της μεγαλύτερης αστικής παρέμβασης που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα περίπου τρία χρόνια μετά οι εργασίες της πολυπόθητης ανάπλασης προχωρούν με ρυθμό χελώνας, καθώς οι καθυστερήσεις από τον ανάδοχο του έργου δίνουν και παίρνουν, θυμίζοντας… σίριαλ, που θα χρειαστεί πολλά ακόμη επεισόδια.

Στην αρχή ήταν η πανδημία και οι δυσκολίες ήταν αναπόφευκτες, ενώ στη συνέχεια ήρθαν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση που ανέβασαν το κόστος των υλικών με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 2023 ο εργολάβος να ζητήσει παράταση ενός χρόνου. Στο αίτημά του για την παράταση ο ανάδοχος επικαλέστηκε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, τις καθυστερήσεις κατασκευής δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κ.ά.

Και ενώ ο χρόνος της αρχικής παράτασης εκπνέει ήδη, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Ασλανίδης, έβαλε στο τραπέζι και νέα παράταση 18 μηνών.

Τα… όργανα άρχισαν το καλοκαίρι

Η δημοτική αρχή, είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την πορεία του έργου, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, διαπιστώνοντας στη συνέχεια μία σειρά από προβλήματα, τα οποία από το καλοκαίρι και μετά επιχειρεί να λύσει, σε μία προσπάθεια να μην εκτεθεί στα μάτια των πολιτών που αναμένουν την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Με λίγα λόγια η διοίκηση του Δημήτρη Ασλανίδη δήλωσε εξαρχής και με περισσή ειλικρίνεια ότι το περίφημο Πάρκο δεν μπορεί να παραδοθεί εντός του 2024, και όχι πριν το καλοκαίρι του 2025. Η ανησυχία της δημοτική αρχής για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις είχε εκφραστεί από τον δήμαρχο κ. Ασλανίδη τον περασμένο Ιούλιο στο δημοτικό συμβούλιο, όπου δήλωσε ότι θέτει πλέον προ των ευθυνών του τον ανάδοχο του έργου, ενέργεια που έγινε και με γραπτή επιστολή προς τον τελευταίο «Πλέον είμαστε στην τελική ευθεία και πρέπει εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων να τρέξουν συγκεκριμένες εργασίες στο χώρο. Στο εξής θέτουμε συγκεκριμένους όρους και θα ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση στον ανάδοχο για να προχωρήσουν τα έργα» είχε τονίσει ο δήμαρχος Παύλου Μελά στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Παραδέχθηκε ότι τα έργα καθυστερούν, λέγοντας πως αυτό είναι οφθαλμοφανέστατο, αλλά η διοίκηση, όπως είπε, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να πιέσει με κάθε τρόπο τον ανάδοχο να προχωρήσουν τα έργα.

Φθινόπωρο του 2025 τα εγκαίνια

Στο θέμα των παρατάσεων αναφέρθηκε στην προ ημερών συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Ασλανίδης, λέγοντας ότι αρχικά ότι το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκπροσώπους του ΤΕΘΑ. «Στις συναντήσεις αυτές καταγράφηκε η επιθυμία του υπουργείου να λυθούν τα ζητήματα που προέκυψαν για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Το έργο συνεχίζεται και προχωρά με τις παρατάσεις που πήρε» είπε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε όμως ότι ο δήμος ζητά μία παράταση 18 μηνών ώστε να εκτελέσει την συμβατική του υποχρέωση, παραδίδοντας στον στρατό 83 διαμερίσματα, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας για την οριστική παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου.

«Έχω λάβει διαβεβαιώσεις από τον ανάδοχο εργολάβο ότι η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, μιας και μέσα στο χειμώνα θα γίνουν οι φυτεύσει των χιλιάδων δενδρυλλίων στον χώρο» τόνισε στη «ΜτΚ» ο κ. Ασλανίδης, σημειώνοντας ότι του χρόνου την άνοιξη είναι μάλλον δύσκολο να τελειώσουν τα έργα της ανάπλασης.

«Αν όλα πάνε χωρίς να συμβεί κάτι άλλο, η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο του 2025 θα μπορούμε επιτέλους να εγκαινιάσουμε το Πάρκο, που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο ίδιος.

Αν δηλαδή δεν υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις οι πολίτες της περιοχής θα δουν το πάρκο με τις πράσινες επιφάνειες, αλλά σε καμία περίπτωση την ανακατασκευή των κτιρίων, (πρώην στρατώνες), όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν δημοτικές υπηρεσίες και νέα μουσεία. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, είναι πάνω από 20 και χρειάζονται νέες μελέτες, κάποιες να επικαιροποιηθούν, και βέβαια χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση.

Δυο κτίρια στο ΥΠΠΟ

Σε πρώτη φάση δύο από τα κτίρια, το Β4 και το Δ, παραχωρούνται στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υπέβαλε το σχετικό αίτημα, προκειμένου να γίνει η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασής τους προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, για να στεγαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Ωστόσο η παραχώρηση δεν είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή, καθώς ο όρος που έβαλε ο δήμος είναι ότι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα στα δυο κτίρια, η χρήση τους θα επιστρέψει είτε στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου, και αν δεν έχει συσταθεί έως τότε, θα περάσει στον δήμο.

Ο κ. Ασλανίδης δεν παρέλειψε πάντως να σχολιάσει ότι μέχρι τώρα για την πορεία των εργασιών του Μητροπολιτικού Πάρκου, είπε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν ενέταξε μέσα στην ανάπλαση και την ανακατασκευή των κτιρίων. «Δυστυχώς η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν διαχώρισε ποτέ το θέμα της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του πρώην στρατοπέδου με εκείνο της ανακατασκευής των κτιρίων, ιστορικής σημασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ο δήμαρχος Παύλου Μελά γνωστοποίησε ότι «άνοιξε η συζήτηση, με τη διεκδίκηση από την πλευρά μας στρεμμάτων προς απόδοση στον δήμο -ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας- το οποίο σήμερα αντιλαμβάνομαι πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το βλέπει με διαφορετικό μάτι». Δεσμεύτηκε μάλιστα πως όταν υπάρξει από πλευράς του υπουργείου και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) μία συγκεκριμένη πρόταση αυτή θα συζητηθεί αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.09.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.