ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παύλου Μελά: «Συντρίμμια» πάνω από 10.000 τ.μ στο πρώην στρατόπεδο που μεταμορφώνεται σε πάρκο (Φωτό)

Φανή Σοβιτσλή26 Νοεμβρίου 2021

Εβδομάδα “ορόσημο” καθίσταται η τρέχουσα για το δήμο Παύλου Μελά, καθώς μετά από 30 χρόνια διεκδικήσεων και αγώνων, το ομώνυμο στρατόπεδο περνά από το… χακί στο… πράσινο, προικοδοτώντας το φθινόπωρο του 2023 στις δυτικές συνοικίες της πόλης το πρώτο μεγάλο Μητροπολιτικό πάρκο της Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες που άρχισαν προ ημερών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη κι αυτή τη στιγμή μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα, κατεδαφίζουν ήδη παλιά ετοιμόρροπα κτίσματα, διαμορφώνοντας παράλληλα έκταση 340 στρεμμάτων που θα μετατραπεί σε έναν καταπράσινο χώρο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, πρόκειται να γίνουν οι βασικές υποδομές άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού σε όλο το χώρο, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης που αφορούν σε βελτίωση εδάφους, κοπή ξερών επικίνδυνων δέντρων, συντήρηση και καθαρισμός του υφιστάμενου πρασίνου, αλλά και νέες φυτεύσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά θα κατεδαφιστούν 10.000 τ.μ. από τα 24.000 τ.μ. που έχει δομημένα το στρατόπεδο, ενώ τα 14.000 τ.μ. που θα μείνουν στο χώρο θα αξιοποιηθούν για να στεγάσουν μουσεία και υπηρεσίες του δήμου. Τα υπόλοιπα 10.000 θα ενσωματωθούν στο πράσινο και στο κυρίως Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι την πρώτη φάση του έργου, στα περίπου 340 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου, θα διαμορφωθούν, οι βασικές διαδρομές περιπάτου μέσα στο χώρο, τρία αναψυκτήρια, εξέδρες παιχνιδιού, πέργκολες με καθιστικά, ένα κέντρο ρεύματος και ένα κέντρο νερού για τη διαχείριση των υποδομών, ενώ θα φυτευτούν 2500 δέντρα και 3500 θάμνοι.

«Οι εργασίες σύμφωνα και με τη δέσμευση του ανάδοχου εργολάβου θα συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις, καθώς δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα στον αρχικό μας σχεδιασμό» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ είπε ότι οι κατεδαφίσεις κτηρίων και βοηθητικών κτισμάτων που βρίσκονται κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά του μεγάλου ελεύθερου αδόμητου χώρου, αποτελούν την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση που συμπεριλαμβάνεται στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Ποια έργα θα γίνουν στο πρώην στρατόπεδο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου Παύλου Μελά οι εργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αφορούν σε:

  • Βασικές υποδομές άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού
  • Εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης δηλαδή βελτίωση εδάφους, κοπή ξερών επικίνδυνων δέντρων, συντήρηση-καθαρισμός υφιστάμενου πρασίνου και νέες φυτεύσεις
  • Κατεδαφίσεις κτισμάτων
  • Οριοθέτηση του χώρου, προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης,
  • Προσωρινά μέτρα ασφαλείας διατηρητέων κτηρίων,
  • Χάραξη – προσδιορισμός βασικών διαδρομών
  • Κατασκευή τριών αναψυκτηρίων παρασκευαστηρίων
  • Εξοπλισμός πάρκου με καθιστικά, στέγαστρα, εξέδρες παιχνιδιού κ.α. και διαμόρφωση χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων, προς την απόδοση του υπαίθριου χώρου σε κοινή χρήση και την ενσωμάτωση του πάρκου στον αστικό ιστό και τη ζωή της πόλης.

Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης για την μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ. Στη δεύτερη φάση του έργου, που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο, προγραμματίζεται η μετατροπή του κτιρίου Α2 σε νέο δημαρχείο Παύλου Μελά και σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στην τρίτη φάση, άλλα επτά κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο θα αξιοποιηθούν για διαφορετικές χρήσεις. Ήδη έχει αποφασιστεί ένα εξ αυτών να γίνει Μουσείο Μετρό και ένα Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.