Η τροποποίηση πρακτικών διατάξεων για τις υποψηφιότητες, ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, τα ζητήματα της ενεργειακής αυτονομίας των δήμων στο πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και η κάλυψη θέσεων στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Το ζήτημα που αφορά στον εκλογικό νόμο και την ανάγκη τροποποίησης συγκεκριμένων διατάξεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι, έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Ειδικότερα, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου και την υποχρέωση της υποβολής των υποψηφιοτήτων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ διατύπωσε πρακτικές προτάσεις για την απλοποίηση της όλης διαδικασίας της υποβολής των υποψηφιοτήτων.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι τις υπέβαλε ήδη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ότι αναμένονται ανάλογες πρωτοβουλίες και από το ΥΠ.ΕΣ
«Ο νέος νόμος προβλέπει πως εάν θέλει κάποιος να καταθέσει υποψηφιότητα σε έναν συνδυασμό μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον επικεφαλής του, δήμαρχο ή υποψήφιο δήμαρχο, και η πληρεξουσιότητα αυτή δίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η προθεσμία είναι μέχρι 31 Αυγούστου και αν πρέπει οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να κυνηγούν τους συμβολαιογράφους μέσα στον Αύγουστο, αυτό είναι ακραίο» υπογράμμισε ο κ. Καϊτεζίδης.
Για το λόγο αυτό πρότεινε να απλοποιηθεί η διαδικασία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και ο επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος να υποβάλει τις υποψηφιότητες με απλή εξουσιοδότηση του υποψηφίου. Παράλληλα, πρότεινε να επιταχυνθεί η διαδικασία απόδοσης του ΑΦΜ στους συνδυασμούς, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δικαιολογούν τις δραστηριότητες τους, τα έξοδα τους κλπ.
Ενεργειακές κοινότητες
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασή του, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας των δήμων στο πλαίσιο της ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων. Τονίστηκε ότι ο νόμος (Ν.5037/23) διαμορφώνει ένα πλαίσιο που αφενός λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ΟΤΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου δεν εκπληρώνει την εξαγγελία περί χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών.
Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τους ΟΤΑ ή τις ενεργειακές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ να κάνουν χρήση του net-metering (Ενεργειακός Συμψηφισμός και Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός) παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα μεγαλύτερης ισχύος των 100 kw, αφού θέτει ασφυκτική και απαγορευτική χρονική προθεσμία από 1-10 Ιουνίου 2023 για να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.
Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε ομόφωνα η εξαίρεση των ΟΤΑ και των σχημάτων που αυτοί συμμετέχουν (Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας, Ενεργειακές Κοινότητες) από τους περιορισμούς του ν.5037/2023, διατήρηση της δυνατότητας υλοποίησης Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού, χωρίς ανώτατο όριο τα 100Kw και χρηματοδότηση των ΟΤΑ και όλων των σχημάτων που αυτοί συμμετέχουν με την κάλυψη του κόστους για την υλοποίηση έργων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού κατά 50% με την παροχή σχετικής επιδότησης και κατά 50% με ευνοϊκό χαμηλότοκο δάνειο.
Κάλυψη θέσεων σε παιδικούς σταθμούς
Ομόφωνη επίσης απόφαση έλαβε το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με αλλαγή του ηλικιακού ορίου των βρεφών στα 2 αντί τα 2,5 έτη όπως ισχύει για τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, πρότεινε και τη συμπλήρωση της παραγράφου που περιλαμβάνεται στο άρθρο 5 της ΚΥΑ 47217/2023 για τη χρηματοδότηση, ώστε να δίνει την ευκαιρία και στους δημοτικούς σταθμούς να εγγράφουν σε θέσεις κατηγορίας παιδιά που συμπληρώνουν τα 2,5 χρόνια στις 31.12.2023.
Υπενθυμίζεται ότι για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς υπήρξε σχετική πρόβλεψη στην ΚΥΑ 47217/2023 (Β’ 3418/ 20-5-2023), ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία βρεφών σε θέσεις κατηγορίας νηπίων, που συμπληρώνουν τα 2,5 χρόνια τους στο τέλος της χρονιάς (31 Δεκεμβρίου 2023) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου όπως απαιτείται για τους δημοτικούς βρεφικούς -βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις δομές παιδιών των ΟΤΑ τέθηκε και το ζήτημα της ρύθμισης για τη λειτουργία Κεντρικών Μαγειρείων δημοτικών Μονάδων Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης. Το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει η δυνατότητα να αδειοδοτούνται όλες οι δομές των παιδικών σταθμών, ως δομές που παρέχουν σίτιση η οποία θα καλύπτεται από ένα κεντρικό μαγειρείο που θα τροφοδοτεί όλους τους παιδικούς σταθμούς του δήμου, εφόσον πάντα τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις.