Προσκυνηματικό ταξίδι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιεί τις επόμενες μέρες αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με επικεφαλής τον πρόεδρο, δήμαρχο Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, προκειμένου να παραστεί στη μεγάλη γιορτή του Θρόνου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου.
Κατά την παραμονή της στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η ΠΕΔΚΜ θα παραστεί και στη μεγάλη συναυλιακή εκδήλωση που οργανώνει το Ομογενειακό Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, προς τιμήν της τριακονταετούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου.
Στο Προσκυνηματικό ταξίδι της ΠΕΔΚΜ στο Πατριαρχείο στη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα αναφέρθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ ο πρόεδρος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τονίζοντας ότι «οι δεσμοί της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι διαχρονικοί και ισχυροί. Είναι δεσμοί του παιδιού προς τον πατέρα του, προς την Ορθοδοξία».
Ο πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι στην Κωνσταντινούπολη, πλην την αντιπροσωπείας της ΠΕΔΚΜ, θα μεταβεί μία αποστολή και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προσκεκλημένοι του Ζωγράφειου Γυμνασίου και Λυκείου, του σχολείου της Ομογένειας το οποίο, όπως είπε, κάνει τεράστιο έργο, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη, καθώς τις μέρες αυτές πανηγυρίζει ο ιερός Ναός του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Δεν θέλουμε να είμαστε αυτοδιοίκηση επιδοτούμενη»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Καϊτεζίδης, κληθείς να αποτιμήσει τα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στη Ρόδο, είπε ότι ήταν πολύ πετυχημένο τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και σε επίπεδο συμμετοχής, σημειώνοντας μάλιστα ότι το συνέδριο ήταν το ξεκίνημα ενός πιο ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους δήμους και στην Πολιτεία.
Έδωσε μάλιστα έμφαση στο θέμα του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι οι δήμαρχοι προσέρχονται στον διάλογο για τη σύνταξη του Κώδικα με σημείο αιχμής την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.
«Στο συνέδριο τέθηκαν σημαντικά ζητήματα με πολλή επίταση από τους δήμους, με κυρίαρχο τα οικονομικά. Έχω μιλήσει πολλές φορές ότι η μητέρα όλων των μαχών για την αυτοδιοίκηση είναι τα οικονομικά της, η ενίσχυση και η αυτοτέλεια των δήμων στη διαχείριση των οικονομικών. Δεν θέλουμε να είμαστε αυτοδιοίκηση επιδοτούμενη, επιχορηγούμενη, αλλά μια αυτοδιοίκηση που να πατά στα πόδια της και να μπορεί να διαχειρίζεται με αυτοτέλεια τα οικονομικά της».
Στις εργασίες του συνεδρίου, συνέχισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, οι δήμαρχοι έθεσαν και τα θεσμικά ζητήματα των δήμων, όπως η κινητικότητα σε σχέση με τους εργαζομένους που απασχολούν, αλλά και το μείζον θέμα της σύνταξης του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
«Πολλά από τα θέματα που διαχρονικά αποτελούν αιτήματά μας περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του συνεδρίου και είμαι σίγουρος ότι ο διάλογος τους επόμενους μήνες και μέχρι την κατάθεση του νέου Κώδικα θα είναι ανοιχτός, δυναμικός και ειλικρινής και θα έχει αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.
«Οι δήμοι», πρόσθεσε, «διεκδικούμε να φύγουμε από τη Βαλκανοποίηση της αυτοδιοίκησης που βιώνουμε χρόνια τώρα στην πατρίδα μας και να πάμε σε μία αυτοδιοίκηση μεταρρυθμιστική, σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουμε να δώσουμε στην αυτοδιοίκηση. Νομίζω ότι το αξίζει και η πατρίδα μας και η αυτοδιοίκηση στην πατρίδα μας, κυρίως όμως το αξίζουν οι συμπολίτες μας στις τοπικές κοινωνίες και στους δήμους.
Ακόμη, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα την παράταση της προγραμματικής σύμβασής της με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για όλο το 2025, για τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας και στα συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσης, το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους τρεις δήμους της Πιερίας, Κατερίνης, Πύδνας - Κολινδού και Δίου - Ολύμπου για ομογενοποίηση των χρήσεων γης, ανατολικά της σιδηροδρομικής γραμμής που διατρέχει κατά μήκος το νομό, έτσι ώστε να επιτραπούν και άλλες χρήσεις (Τουρισμού, αναψυχής κ.λπ.) σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Πιερίας, προκειμένου να υπάρξει και ενιαία και ισόρροπη ανάπτυξη αυτού.