ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΕΔ-ΚΜ: Στο «κόκκινο» η οικονομική κατάσταση των δήμων - Ορατός ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί

Φανή Σοβιτσλή17 Ιουλίου 2024

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, κρούει για μια ακόμη φορά η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), λόγω των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από το υψηλό ενεργειακό κόστος, το μισθολογικό, το Τέλος ταφής των απορριμμάτων και στη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων.

Στη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ οι δήμαρχοι συζήτησαν διεξοδικά το ζήτημα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ότι οι φετινοί προϋπολογισμοί των δήμων θα τιναχθούν στον αέρα, αν δεν υπάρξει γενναία χρηματοδότηση.

Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται στους δήμους, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησης, ώστε οι τελευταίοι να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν προκύψει.


«Είναι τεράστιο το πρόβλημα με τα οικονομικά. Ζητούμε τη συνδρομή της κυβέρνησης, της πολιτείας, του υπουργείου Εσωτερικών, διότι δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά δεν θα βγουν οι προϋπολογισμοί του τρέχοντος έτους», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, σημειώνοντας πως δεν έχει ζήσει ποτέ τέτοιο μπαράζ οικονομικής επίθεσης.

Μιλώντας με αριθμούς για το δήμο του Πυλαίας – Χορτιάτη, είπε ότι η αύξηση κατά 10% του μισθολογικού κόστους αντιστοιχεί σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που καταβάλλεται από τον δημοτικό προϋπολογισμό χωρίς να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον. Αντίστοιχα, το κόστος του τέλους ταφής ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχο ποσό είναι η επιπλέον επιβάρυνση από την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στον ΦΟΔΣΑ. Σε αυτά προστίθενται οι υποχρεώσεις από τα καταργημένα νομικά πρόσωπα που ήρθαν στους δήμους, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η υποχρηματοδότηση για τα σχολεία που στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη υποχρεώνει τη διοίκηση να καταβάλλει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Πέντε ή έξι εκατ. ευρώ σε έναν μεσαίο δήμο, όπως είναι ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, είναι πολλά χρήματα για να βγουν από τις τακτικές επιχορηγήσεις. Επομένως ζητούμε οπωσδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση, το ΥΠΕΣ , έχουμε θέσει το ζήτημα επανειλημμένα στον υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και περιμένουμε να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δήμοι θα βρεθούν σε πολύ μεγάλη ένδεια και την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Καϊτεζίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ακαθάριστων ιδιωτικών οικοπέδων, το οποίο χαρακτήρισε καλή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα. Όπως είπε στον δήμο Πυλαία - Χορτιάτη υπάρχουν χιλιάδες οικόπεδα, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων που βγάζουν οι ιδιώτες στους δρόμους, τα οποία αποτελούν καύσιμη ύλη.


Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις των υποχρεώσεων δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε καν από τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι «πάμε σε νέα γενιά χρεοκοπημένων δήμων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος και το κόστος για την κοινωνική πολιτική».

Ο «πονοκέφαλος» των μπλε κάδων

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Αλεξανδρίδης κατήγγειλε ότι εκβιασμό από την Ελληνική Εταιρεία Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε ό,τι αφορά τους μπλε κάδους. «Υποχρεώνουν τους δήμους να υπογράψουν τη σύμβαση τύπου Β, η οποία σύμβαση προτρέπει τους δήμους να πάνε σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, κάτι που δεν προέβλεπε η πρώτη σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί. Εμείς θέλουμε να πάμε οργανωμένα, όλοι μαζί, σε μία συγκεκριμένη σύμβαση με τα ΚΔΑΥ για να μπορέσουμε να βγούμε οικονομικά. Γιατί, αν πάει κάθε δήμος μεμονωμένα, είτε είναι μικρός είτε μεγάλος, θα είναι βορά στα επιχειρηματικά σχέδια των ΚΔΑΥ και δεν θα μπορέσουμε οικονομικά να αντεπεξέλθουμε» είπε χαρακτηριστικά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.