ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο προς Αυστραλία: Να ενταθούν οι έρευνες για τους αγνοούμενους από το ναυάγιο του αλιευτικού

MakThes Team18 Μαΐου 2023

Η Κίνα κάλεσε σήμερα την Αυστραλία να αποστείλει περισσότερα αεροσκάφη ή ελικόπτερα, πλοία και διασώστες για την ανεύρεση των 39 μελών του πληρώματος κινεζικού αλιευτικού που ναυάγησε την Τρίτη στον Ινδικό Ωκεανό.

Το Lu Peng Yuan Yu 028 με πλήρωμα 17 Κινέζους, 17 Ινδονήσιους και 5 Φιλιππινέζους ναυάγησε την Τρίτη γύρω στις 03:00 ώρα Πεκίνου (22:00 ώρα Ελλάδος της Δευτέρας), σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

"Μέχρι τώρα κανένας δεν έχει βρεθεί", δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Καμπέρα Σιάο Τσιάν.

Διεθνής επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των 39 μελών του πληρώματός του αλιευτικού που αγνοούνται.

Ο Σιάο σημείωσε ότι η Αυστραλία έχει ήδη αποστείλει τρία αεροσκάφη και τέσσερα πλοία για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας στη ζώνη του ναυαγίου, η οποία βρίσκεται 5.000 χιλιόμετρα δυτικά του Περθ, στη νοτιοδυτική Αυστραλία.

"Επιθυμούμε να στείλουν περισσότερα αεροσκάφη, περισσότερα πλοία και περισσότερο προσωπικό σε αυτήν τη ζώνη", συνέχισε.

Το πλοίο ανατράπηκε στην ευρεία ζώνη έρευνας και διάσωσης της Αυστραλίας, διευκρίνισε ο διπλωμάτης. Από την πλευρά του το Πεκίνο απέστειλε δύο εμπορικά πλοία για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας, σύμφωνα με το CCTV.

Άλλα δύο ξένα εμπορικά πλοία και τέσσερα αλιευτικά βρίσκονται επίσης στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο.

- Κύματα ύψους επτά μέτρων -

Η Αυστραλία διοργανώνει τις επιχειρήσεις διάσωσης και παραμένει σε επικοινωνία με τις κινεζικές αρχές, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής αρχής ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Σκάφη, μεταξύ των οποίων αυστραλιανό στρατιωτικό αεροσκάφος, χτενίζουν ζώνη 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νότια της περιοχής στην οποία βρέθηκαν τα συντρίμμια του αλιευτικού, στο πλαίσιο "πολυεθνικής" επιχείρησης, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Το κινεζικό αλιευτικό εξέπεμπψε πρώτη φορά σήμα κινδύνου την ώρα που ο κυκλώνας Φάμπιαν προκαλούσε κύματα ύψους επτά μέτρων και συνοδευόταν από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.

"Το μεσημέρι της Τετάρτης οι αγνοούμενοι και η σωστική λέμβος του σκάφους δεν είχαν βρεθεί", σημείωσε το CCTV.

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών έχει επίσης αποστείλει τέσσερα ρυμουλκά στο Κολόμπο, στη Σρι Λάνκα, το πλησιέστερο μεγάλο λιμάνι όπου θα ελλιμενιστούν τα σωστικά σκάφη για ανεφοδιασμό, σύμφωνα και πάλι με το CCTV.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.