ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέννυ Δαλαμπούρα στη «ΜτΚ»: Η λύση έρχεται μόνο από ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ

MakThes Team06 Ιανουαρίου 2023

Στην πρόσφατη συζήτηση για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία πρωτοφανή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενους στους βουλευτές του είπε ότι το κόμμα τους μετατρέπεται στο κόμμα των «σόσιαλ-Καμμένων». Αυτή η επίθεση, μνημείο θράσους και αλαζονείας στην παράταξη μας δείχνει το στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΝΔ.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από μία αυτονόητη σκέψη που είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής: ότι το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν επιδιώκει την παραμονή της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία. Με άλλα λόγια, δηλαδή, αναφέρθηκε στο ρόλο του με βάση τον συνταγματικό νομοθέτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ δε σέβεται τους θεσμούς και τους κανόνες της δημοκρατίας. Η διαχείριση από την κυβέρνηση της υπόθεσης υποκλοπών δεν είχε αφήσει σε κανέναν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι πρόδηλο σε όλους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που φέρεται με θράσος, ούτε η τελευταία που φέρεται με αλαζονεία.

Ο πυρήνας των προβλημάτων του είναι ότι σε καμία δημοσκόπηση δεν πλησιάζει την αυτοδυναμία ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές. Όποτε το γεγονός ότι δεν θα είναι την επόμενη μέρα πρωθυπουργός το μετακυλίει στους πολίτες και τους λέει «ή εγώ ή το χάος» και μετά το μετακυλίει στην αντιπολίτευση.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ; Ότι δεν θέλει την επόμενη μέρα τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Αλλιώς δεν θα ήμασταν αντιπολίτευση, αλλιώς θα ήμασταν ήδη σε συγκυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη.

Τι περίμενε άραγε ο κ. Μητσοτάκης; Ότι ένα κόμμα το οποίο οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, το οποίο κακοποιεί βάναυσα τη δημοκρατία και τους θεσμούς θα ήθελε η αντιπολίτευση να συνεχίζει εις το διηνεκές να παραμένει στη συμπολίτευση και μετά τις εκλογές; Αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης ή αυτό πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλουμε εμείς για τη χώρα; Τη διαιώνιση μίας πολιτικής με την οποία εμείς διαφωνούμε ριζικά; Προφανώς και όχι.

Εμείς έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όσο πιο δυνατό είναι το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο στέρεα θα συμμετέχουμε μετεκλογικά στη λύση της κυβερνησιμότητας της χώρας.

Εμάς μας ενδιαφέρει να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και την πρώτη Κυριακή των εκλογών με βάση το πρόγραμμα μας -το οποίο έχουμε δημοσιεύσει ήδη και έχουμε θέσει σε διαβούλευση- τις ιδέες και τις θέσεις μας, να λάβουμε την διερευνητική εντολή και να συζητήσουμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε κομμάτι της λύσης, και όχι όπως η ΝΔ κομμάτι του προβλήματος.

Αυτή είναι η επιδίωξη μας και αυτό και θα κάνουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31.12.2022-01.01.2023
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.