Από αύριο τοποθετούνται πέντε νέοι σταθμοί παρακολούθησης της στάθμης του ποταμού Αξιού – δύο στην Ελλάδα και τρεις στη Βόρεια Μακεδονία- με σκοπό την παρακολούθηση και έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση κινδύνου πλημμύρας.
Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες έκαναν μετρήσεις η κάθε μια ξεχωριστά, και δεν υπήρχε επικοινωνία των περιοχών ανάντι και κατάντι του ποταμού. “Δεν υπάρχει διασύνδεση με σταθμούς στη βόρεια Μακεδονία με αποτέλεσμα να μην έχουμε περιθώριο αντίδρασης στα 20-50 λεπτά” ανέφερε ο Στέλιος Ταμβακίδης, προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.
Αξιοποιώντας
χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από το
διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG
Ελλάδας- Δημοκρατίας της Βόρειας
Μακεδονίας οι δύο χώρες θα τοποθετήσουν
τους πέντε νέους σταθμούς και θα
αναπτύξουν ένα υπολογιστικό μοντέλο
πρόβλεψης πλημμυρικών φαινομένων, στο
πλαίσιο του έργου «Κοινή
διακυβέρνηση και διαχείριση των κινδύνων
πλημμύρας στη διασυνοριακή περιοχή
Αξιού/Vardar» και ακρωνύμιο «FLOOD SHIELD».
Οι δύο νέοι σταθμοί που θα τοποθετηθούν επ;i ελληνικού εδάφους χωροθετούνται στην περιοχή του Πολυκάστρου και νοτιότερα στην ΠΑΘΕ. Μαζί με τους τρεις που θα τοποθετηθούν στη Βόρεια Μακεδονία θα δίνουν δεδομένα για την στάθμη και την παροχή νερού του ποταμού σε μια κοινή πλατφόρμα στο Cloud στην οποία θα έχουν διαβαθμισμένη πρόσβαση οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των περιοχών από τις οποίες διέρχεται ο ποταμός. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε και ένα υπολογιστικό μοντέλο έγκαιρης προειδοποίησης, που μπορεί να προβλέπει τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα.
“Αξιοποιώντας τα δεδομένα που καταγράφονται στην πλατφόρμα μπορούμε να έχουμε στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για στάθμη, να παρακολουθούμε και αν χρειαστεί να δίνουμε κατάλληλες οδηγίες στους πολίτες ώστε να απομακρύνουν εγκαίρως ζωικό κεφάλαιο και εξοπλισμό”.
Παράλληλα με τους σταθμούς μέτρησης, έχουν συγκροτηθεί ομάδες παρακολούθησης κοινής διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε οι υπηρεσιακοί παράγοντες να συνεχίσουν να είναι σε επικοινωνία και μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο στόχος είναι σε επόμενη φάση οι δύο νέοι σταθμοί να ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να συντηρούνται, να βαθμονομούνται και να είναι λειτουργικοί.
Στο πλαίσiο του προγράμματος εκπονήθηκε και ένα σχέδιο προσβασιμότητας, για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, για την απομάκρυνσή τους σε περίπτωση πλημμύρας.