ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πέρασαν τα έργα Ζέρβα για το 2020

Δημήτρης Λαζόπουλος26 Νοεμβρίου 2019

Υπερψηφίστηκε, εν μέσω κριτικής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2020 με 21 ψήφους υπέρ, 12 κατά και τέσσερα λευκά και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία η οποία ζητήθηκε από την αντιπολίτευση.

Προηγουμένως, παράδειγμα για τον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε το κέντρο πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα δημιουργηθεί "στον χώρο της ξεχασμένης Τούμπας" και συγκεκριμένα στους πρώην Στάβλους Παπάφη με χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα, 26/11.

Ο κ. Ζέρβας αναγνώρισε πως η διοίκησή του αξιοποίησε την προεργασία η οποία έγινε για το χώρο αυτό από την προηγούμενη διοίκηση και πλέον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση και με "σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Τούμπας και της Τριανδρίας", συνέχισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται, δε, για το "πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση του δημόσιου χώρου", σημείωσε ο κ. Ζέρβας και παρέπεμψε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020, το οποίο περιλαμβάνει "μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης και αναπλάσεις" των γειτονιών, με δενδροδόχους, διαγραμμίσεις, παγκάκια, πεζόδρομους, φωτεινές γειτονιές, με βάση τα λόγια του δημάρχου,

Έδωσε έμφαση στις αναπλάσεις της πλατείας Διοικητηρίου, της πλατείας Αριστοτέλους και στην αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης. Ο Κ. Ζέρβας δήλωσε πως ένιωσε ντροπή για την εικόνα που παρουσιάζουν τα Κοιμητήρια Αναλήψεως εν μέσωτων έργων και δεσμεύθηκε πως "σε τέσσερα χρόνια θα περιποιεί τιμή" να εισέρχεται κάποιος σε αυτόν το χώρο. Πρόσθεσε πως θα κατασκευαστεί νέος ναός, όπως επίσης και αποτεφρωτήριο τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις επαφές που έχουν γίνει με το Πράσινο Ταμείο, για τις απαλλοτριώσεις, με την ΚΤΥΠ για τη χρηματοδότηση, ακόμη και την εξεύρεση μελετών για τη σχολική στέγη. "Όλα αυτά θα ελέγχονται σφιχτά από όλους εμάς" για να υλοποιηθούν στην ώρα τους, δεσμεύθηκε ο Κ. Ζέρβας. 

Την εξεύρεση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών, κρατικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων υπερθεμάτισε στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης και προανήγγειλε αναπλάσεις από το Πράσινο Ταμείο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η διοίκηση του δήμου περί "ξηλώματος" των έργων τα οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση επί Γ. Μπουτάρη, ο κ. Κυριζίδης επέμεινε πως έργα όπως οι Στάβλοι της Παπάφη προχωρούν, διότι είχε όντως γίνει προεργασία, εν αντιθέσει με άλλα, όπως η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου, για την οποία ο δήμος δεν διαθέτει καμία μελέτη, όπως διατείνεται η πλευρά του Γ. Μπουτάρη, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη.

Ειδική μνεία έκανε και στην ενεργειακή αναβάθμιση στο σχολικλο συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους 30, το οποίο θα κοστίσει έξι εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι 500.000 θα προέρχονται από τα δημοτικά ταμεία.

Με σπουργίτι το οποίο σχεδίασε το Τεχνικό Πρόγραμμα παίρνοντας "από κάθε εργάκι", παρομοίασε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα ο επικεφαλής της παράταξης "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον", Γιώργος Ορφανός. Βέβαια, "δεν αναιρώ την αναγκαιότητα" κάποιων έργων, αλλά "έχει σημασία να μάθουμε πού θέλετε να πάτε την πόλη. Αυτό το πρόγραμμα δεν δίνει τίποτε. Δεν αναιρούμε το κάθε έργο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών. Δεν καταλαβαίνουμε πού θέλετε να πάτε την πόλη" παρατήρησε ο κ. Ορφανός.

Κατά την άποψή του πρέπει "η Θεσσαλονίκη να γίνει μια ενότητα και εκεί που πάσχει" είναι στις υπόλοιπες τέσσερις κοινότητες, συνέχισε ο κ. Ορφανός και κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου ότι επιχειρεί να φτιάξει "μια εικόνα και από πίσω να μην υπάρχει τίποτα. Δεν βρίσκω κεντρική ιδέα και ειρμό".

"Αυτός ο κατάλογος έργων ήρθε σαν εκείνους της δεκαετίας του 1990. Κακοτυπωμένος, δυσκολοδιάβαστος, θα έλεγα έργων ατάκτως ερριμμένων. Λείπει μια βάση σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη", διαμήνυσε ο επικεφαλής της "ΠΟΛΗχρωμης Θεσσαλονίκης", Σπύρος Βούγιας. Ειδικά για την πλατεία Διοικητηρίου πρότεινε να προχωρήσει η μέθοδος της μελετοκατασκευής και να διερευνηθούν οι δυνατότητες κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Τη θέση πως ο λαός έχει πληρώσει το Τεχνικό Πρόγραμμα με τη φορολογία, τα τέλη, καθώς επίσης και ότι η άποψη του δήμου περί υλοποίησης έργων αναλόγως των δημοσιονομικών δεδομένων "νομιμοποιεί την κλοπή που γίνεται από την παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων του κράτους", διατύπωσε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης", Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Συμπλήρωσε πως οι υπηρεσίες του δήμου προβαίνουν, λόγω υποστελέχωσης, μόνο στην εκπόνηση μελετών και όλα τα έργα "πηγαίνουν στο 100% σε εργολάβους".

Διερωτήθηκε αν η επέκταση της παραλίας, ή η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων είναι περισσότερο αναγκαία από την αντισεισμική προστασία των σχολείων, ή την αντιπλημμυρική προστασία. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως μόλις 24.000 ευρώ από τα συνολικά επτά εκατομμύρια που προβλέπονται για συντηρήσεις σχολείων, θα διατεθούν για την αντισεισμική προστασία των σχολικών μονάδων.

Τον τίτλο "πρόγραμμα χαμηλής πτήσης" προσέδωσε στο Τεχνικό Πρόγραμμα ο επικεφαλής της "Οικολογίας Αλληλεγγύης",  Μιχάλης Τρεμόπουλος, ενώ δήλωσε πως δεν διαφέρει από το πρόγραμμα της διοίκησης Μπουτάρη.

"Διαφωνούμε και με τη λογική του και με συγκεκριμένα έργα. Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς γιατί είναι σχέδιο. Σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, στόχος είναι να πάρει μια ανάσα, να ομορφύνουν οι γειτονιές που μένουν οι μειοψηφίες", αντέτεινε ο Αντώνης Γαζάκης, επικεφαλής της "Πόλης Ανάποδα-Δύναμης Ανατροπής".

Το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος κατακεραύνωσε και ο επικεφακής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς. Στον αντίποδα παρότρυνε τη διοίκηση του Κ. Ζέρβα να συμπεριλάβει την κατασκευή ενός πνευματικού κέντρου, στο πλαίσιο ανάπλασης της ΔΕΘ, στα πρότυπα του Στάυρος Νιάρχος στην Αθήνα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν νοείται η Θεσσαλονίκη να μη διαθέτει ένα τέτοιο κέντρο. Επίσης πρότεινε την ανάπτυξη της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων τα οποία αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών απορριμμάτων. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η περιφερειακή ανατολική τάφρος μπορεί να μετατραπεί σε οριζόντιο γραμμικό πάρκο, χωρίς μεγάλο κόστος. Ακόμη ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες σύμπραξης δήμου-πανεπιστήμιου για την εκμετάλλευση της τεχνολογίας προς την εξοικονόμησης ενέργειας στον ηλεκτροφωτισμό.

Τα ερωτήματα "πού κατευθυνόμαστε, τι θέλουμε;" έθεσε ο Βασίλης Γάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα". Εμφανίστηκε σύμφωνος με έργα όπως οι αναπλάσεις πλατειών και η επέκταση της παλιάς παραλίας, αλλά διερωτήθηκε πότε θα ολοκληρωθούν, όταν δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός 



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.