Με λιγότερα κονδύλια, κυρίως για τη βελτίωση και συντήρηση έργων αποκατάστασης του οδικού δικτύου, καλείται να πορευτεί και το 2019 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα αναγκαστεί και τη νέα χρονιά να υπερβεί τον εαυτό της και να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Και αυτό καθώς οι πόροι που θα έχει στη διάθεσή της ανέρχονται σε μόλις 3,2 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 έφτασαν τα 23 εκατ. ευρώ
Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2019, παρουσίασε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Διαφάνειας Αθηνά Αηδονά, η οποία τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού αξιολογήθηκε αρμοδίως από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και κρίθηκε άρτιο. «Ο προϋπολογισμός που καταρτίσαμε είναι ισοσκελισμένος και ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για περισσότερη ποιότητα έργων και υπηρεσιών με λιγότερα χρήματα» σημείωσε η ίδια.
Έσοδα ύψους 162,1 εκατ. ευρώ
Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Αηδονά, το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 διαμορφώνεται σε 162,1 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξόδων αυτού σε 284,4 εκατ. ευρώ. Το λογιστικό έλλειμμα των 122,2 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2018 που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους.
«Τα έσοδα για το έτος 2019 προβλέπεται να είναι περί τα 162 εκατ. έναντι 228 εκατ. του έτους 2018. Η διαφορά των 70 περίπου εκατ. ευρώ οφείλεται στο ότι παύει από το 2019 η καταβολή του διατροφικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ για την ΠΚΜ) από τις περιφέρειες και στην κατά 57 εκατ. ευρώ μικρότερη πρόβλεψη για πιστώσεις των έργων της περιφέρειας, που θα πληρωθούν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας» υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης.
Όσον αφορά την πίστωση για το 2019 για τα έργα του οδικού δικτύου, τόνισε ότι ανέρχεται σε 3,2 εκατ., ενώ το 2011 με την έναρξη του Καλλικράτη, οι αντίστοιχες πιστώσεις που κατανεμήθηκαν στην περιφέρειά μας ανέρχονταν σε 23 εκατ. ευρώ. «Διαπιστώνετε τις ασφυκτικές συνθήκες υπό τις οποίες καλείται η περιφέρεια να διαχειριστεί τις δημόσιες υποδομές. Ευτυχώς, μέσω της αναζήτησης συμπληρωματικών πηγών εσόδων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μία πολυεπίπεδη δράση, με σημαντική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική και αναθέρμανση της τοπικής αγοράς και οικονομίας» επισήμανε η κ. Αηδονά.
Απ. Τζιτζικώστας: Ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος ο προϋπολογισμός
Απόλυτα φερέγγυο, ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2019 ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, προσθέτοντας ότι δεν υπολείπεται σε αναπτυξιακή δυναμική ούτε σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. «Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει μία σειρά από νέα και συνεχιζόμενα έργα, ενώ λαμβάνει υπόψη τις αδυναμίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΚΜ» σημείωσε, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρχει ταμειακό κενό το 2019. Υπενθύμισε μάλιστα ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι από ΚΑΠ, από επιχορηγήσεις, τέλη, πρόστιμα, παράβολα και ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι από το ΕΣΠΑ. «Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο για να ασκήσουμε αναπτυξιακή πολιτική» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα περιορισμένα έσοδα για έργα, επισήμανε ότι το 2011 το κράτος έδωσε στην ΠΚΜ για συντηρήσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου 23 εκατ. ευρώ. «Στα χρόνια που ακολούθησαν μηδενίστηκε και φέτος το ποσό που μεταφέρθηκε φτάνει είναι μόλις τα 3,2 εκατ. ευρώ με πέντε χρόνια μηδέν κονδύλια. Η ΠΚΜ καλείται να υπερβεί τον εαυτό της. Να εξοικονομήσει πόρους από αλλού για να γίνουν συντηρήσεις έργων», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Καταψήφισε τον προϋπολογισμό η αντιπολίτευση
Ο Γιάννης Ανδρίτσος από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» τόνισε ότι η προϋπολογισμός παρουσιάζει πλημμέλειες στην κατάρτισή του και την υλοποίησή του. Έκανε λόγο για αδυναμία συγχρονισμού τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού που αυτό υπαγορεύει.
Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα (ΡΙΖΑΡΕΝ)» δήλωσε ότι χρειάζεται να γίνει αντάρτικο από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου, όπως είπε, να σταματήσει να υπόκεινται τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κεντρικής διοίκησης.
Ο Νίκος Χρυσομάλλης από «Ελληνική Αυγή για τη Μακεδονία» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της ΠΚΜ ομολογία αποτυχίας και είναι θέμα χρόνου, όπως είπε, να καταστρατηγηθεί και να μην υλοποιηθεί. «Θα αποδειχθεί σύντομα ότι είναι αναξιόπιστος και ανεφάρμοστος» σημείωσε.
Ο Δημήτρης Μούρνος από τους «Συμμετέχω» τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες μιας περιφέρειας που είναι μεγαλύτερη μεταξύ πολλών περιφερειών στην Ευρώπη, που όμως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. «Υπηρετούμε ένα θεσμό υποβαθμισμένο και αναξιόπιστο για τους πολίτες. Έχουμε ένα κράτος φοβικό και συγκεντρωτικό, που αρνείται να δώσει το χώρο που αναλογεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα ταμειακά υπόλοιπα είναι ακόμη μεγαλύτερα και αυτό δείχνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που ήδη έχουμε» σημείωσε.
Ο Βασίλης Ρέβας από τη Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι «και ο φετινός προϋπολογισμός της ΠΚΜ επιβεβαιώνει αυτό που λέμε ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι οι προϋπολογισμοί δήμων και περιφερειών παρακολουθούν και συμπληρώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό που αποτελεί το βασικό μηχανισμό για την αναδιανομή του πλούτου. Δυστυχώς και αυτός ο προϋπολογισμός στηρίζει την παρατεταμένη λιτότητα και τη φτωχοποίηση του πληθυσμού».
Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και παρουσιάζει εικόνα εξαρτημένη από την κεντρική διοίκηση.