Ώθηση και κίνητρα σε άνεργους πολίτες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να συνδεθούν ξανά με την αγορά εργασίας και να βρουν δουλειά. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος απασχολησιμότητας, που υλοποιεί το SolidarityNow στα κέντρα αλληλεγγύης της οργάνωσης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και στο κέντρο υποστήριξης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό στην πράξη μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενίσχυση ικανοτήτων, με εκπαιδευτικά σεμινάρια και επαγγελματική συμβουλευτική, που αποτελούν ορισμένες μόνο από τις υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν από την οργάνωση. Ήδη το διάστημα 2016-2018, στο κέντρο αλληλεγγύης και στο κέντρο υποστήριξης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη έχουν αναζητήσει συμβουλές και υποστήριξη πάνω σε θέματα εργασίας περισσότεροι από 1.100 συνάνθρωποί μας, ενώ μέσα από την υπηρεσία, περισσότεροι από 200 άνθρωποι βρήκαν εργασία. Επίσης ο αριθμός των συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής ξεπέρασε τις 3.700.
«Πιστεύω πάλι στον εαυτό μου και στις ικανότητές μου», «νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», «χρωστάω πολλά στην εργασιακή σύμβουλο» είναι μερικά από τα θετικά σχόλια των ανθρώπων που επωφελήθηκαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Το πρόγραμμα απασχολησιμότητας του SolidarityNow έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη, καθοδήγηση και ενθάρρυνση σε ανθρώπους που αναζητούν εργασία ή που επιθυμούν να αλλάξουν αντικείμενο και να ανακαλύψουν ένα ταλέντο ή την επαγγελματική τους κλίση.
«Άνθρωποι που έχουν μείνει καιρό άνεργοι, άνθρωποι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας που έχασαν τις δουλειές τους και μαζί τις ελπίδες τους, και τώρα αναζητούν μία δεύτερη ευκαιρία. Ταυτόχρονα, συνάνθρωποί μας που ήρθαν στη χώρα μας και αναζητούν κι εκείνοι με τη σειρά τους μία ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους εδώ. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε με το πρόγραμμα απασχολησιμότητας, που λειτουργεί μέσα στα κέντρα αλληλεγγύης μας», σημειώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια του SolidarityNow. Και συνεχίζει: «Προτεραιότητά μας είναι να τους ενδυναμώσουμε, να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους και με την εξειδικευμένη υποστήριξή μας να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν επιλογές ζωής». Ανέφερε ακόμη πως βασική αρχή του SolidarityNow, η οποία γίνεται πράξη μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος στα κέντρα αλληλεγγύης της οργάνωσης, είναι ότι η εργασία είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα όλων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Νοεμβρίου 2018