ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότεροι έλεγχοι στα μύδια του Θερμαϊκού για μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερη ασφάλεια

Φανή Σοβιτσλή29 Ιανουαρίου 2019


Σε περισσότερους ελέγχους των μυδιών και των άλλων οστρακοειδών που παράγονται στο Θερμαϊκό κόλπο στοχεύει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία καταθέτει αίτημα να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργαστηρίου του αρμόδιου υπουργείου, ούτως ώστε οι έλεγχοι αυτοί να διενεργούνται δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Το θέμα των ελέγχων άνοιξε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, η οποία ενέκρινε την παραλαβή του έργου παρακολούθησης δυνητικών τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής της περιοχής. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστα Γιουτίκα, είναι αναγκαία η ενίσχυση του εξοπλισμού για τον έλεγχο των μυδιών, καθώς στην περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου δραστηριοποιούνται πάνω από 500 οικογένειες, ενώ το μύδι είναι ένα προϊόν εξαγώγιμο σε ποσοστό 90%.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιουτίκας, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, οι έλεγχοι σε δείγματα νερού και σάρκας των μυδιών πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα  και κρίνεται σκόπιμο να διενεργούνται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, κατά την περίοδο αιχμής της παραγωγής, δηλαδή από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

«Αν εκσυγχρονιστεί το εργαστήριο του αρμόδιου υπουργείου στη Θεσσαλονίκη, όπου διενεργούνται όλοι οι έλεγχοι, θα είναι δυνατόν να αυξηθεί ο αριθμός τους. Ταυτόχρονα, κάθε παραγωγός, εφόσον δοθεί του η δυνατότητα μέσω νομοθετικής πρόβλεψης, θα μπορεί να φέρνει για έλεγχο δείγματα της δικής του παραγωγής ώστε να επιτρέπεται ή όχι η αλίευση των προϊόντων του και να μην κλείνει ολόκληρος ο Θερμαϊκός Κόλπος» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις, που οι τιμές είναι οριακές και ο Θερμαϊκός Κόλπος κλείνει, ενώ με μια γρήγορη μέτρηση σε συγκεκριμένα σημεία θα μπορούσε να διευκολυνθεί η αλίευση ανά περιοχή για την προμήθεια της αγοράς. Μάλιστα, σε ότι αφορά στα ελληνικά μύδια, είπε, ότι αυτή τη στιγμή αγοράζονται χύμα από την ιταλική αγορά και προωθούνται σε τρίτες χώρες συσκευασμένα ως ιταλικά.

Αναφερόμενος, δε, στην ανάγκη να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι, σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η δημόσια υγεία αλλά και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, με οφέλη για τους νόμιμους παραγωγούς και τη δυνατότητα καλύτερης προώθησης των οστρακοειδών στην αγορά.

Ερευνητικά Κέντρα μέσω ΕΣΠΑ

Ο κ. Γιουτίκας ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση ερευνητικών κέντρων και θα μπορούσε να υποβληθεί πρόταση από το υπουργείο για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Εκτός όμως από το Θερμαϊκό Κόλπο, μεγάλη είναι η παραγωγή οστρακοειδών και σε άλλες περιοχές, όπως εκείνη του Στρυμονικού Κόλπου στη Χαλκιδική. «Έχουμε λιβάδια Ποσειδωνίας στην περιοχή που προσβάλλονται και πρέπει να παρακολουθούμε την τοξικότητα. Υπάρχουν δείκτες οριακοί που αν ξεπεραστούν σταματά η αλίευση μυδιών. Αυτό παλαιότερα παρουσιαζόταν από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο ήταν πριν από επτά – οκτώ χρόνια» επισήμανε το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Τζιρίτης. Σημείωσε ακόμη στον Στρυμονικό Κόλπο δραστηριοποιούνται δύο μόνο μονάδες οστρακοκαλλιεργειών, ωστόσο η παραγωγή είναι μικρή και δεν κατευθύνεται στο εξωτερικό αλλά απορροφάται στην τοπική αγορά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.