ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περπατώντας στον κάμπο της Πέλλας τον καιρό που αλλάζει χρώματα

MakThes Team05 Απριλίου 2024

Τη μετάλλαξη των χρωμάτων του κάμπου της Πέλλας, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν περιπατητές και ποδηλάτες, που θα βρεθούν στην περιοχή μέσα στον Απρίλιο. Για το λόγο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας διοργανώνει την Κυριακή 14 Απριλίου, την πρώτη δράση υγείας, αναψυχής και απόλαυσης της φύσης στους «δρόμους των ανθισμένων Κερασιών».


Πρόκειται για μια περιπατητική - ποδηλατική διαδρομή 7,5 χλμ. στην οποία μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να αποκομίσει μια μοναδική εμπειρία επαφής με τις ανθισμένες κερασιές και την ανοιξιάτικη φύση της Πέλλας, με αφετηρία το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Βρυτά του Δήμου Έδεσσας.


Η παλέτα χρωμάτων του κάμπου της Πέλλας, ανθίζει κάθε άνοιξη


«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε αυτήν την περιπατητική διαδρομή, η οποία είναι ταυτόχρονα και ποδηλατική. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος, ευθεία, χωρίς ανηφορική διαδρομή και ενδείκνυται και για ποδήλατο. Στόχος της περιφέρειας είναι να αναδειχτεί το ιδιαίτερο κάλλος της περιοχής, σε μια περίοδο κατά την οποία ο κάμπος της Πέλλας αλλάζει χρώματα», λέει στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, κ. Ιορδάνης Τζαμτζής.

Η άνοιξη είναι η καταλληλότερη περίοδος να γνωρίσει κανείς την περιοχή. Ο Απρίλιος ιδιαίτερα συμπίπτει με το τελείωμα της ανθοφορίας των ροδακινιών και την έναρξη της ανθοφορίας των κερασιών οπότε και ο κάμπος της Πέλλας αλλάζει από τα ροζ στα λευκά.

«Ο κάμπος της Πέλλας έχει μεγάλη παραγωγή σε βερίκοκα, ροδάκινα και κεράσια. Στα ροδάκινα, αρκεί να σας πω ότι κατέχουμε το 52% της πανελλαδικής παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου που πάει για κομποστοποίηση και το 40% του βρώσιμου ροδάκινου. Επίσης κατέχουμε το 40% της πανελλαδικής παραγωγής του βερίκοκου. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι ο κάμπος της Πέλλας εδώ και ένα μήνα σχεδόν ήταν ροζ και τώρα αλλάζει και γίνεται λευκός μιας και η περιοχή μας κατέχει επίσης το 72% της πανελλαδικής παραγωγής κερασιών. Ο περιπατητής λοιπόν θα δει ιδίοις όμμασι αυτή την αλλαγή των χρωμάτων περπατώντας», υποστηρίζει ο κ. Τζαμτζής.

Η διαδρομή

Ο περίπατος έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου 2024 στις 10.00 π.μ. Οι περιπατητές θα ξεκινήσουν από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Βρυτών, θα περιδιαβούν την περιοχή κατά μήκος της Λίμνης

και μέχρι τις πηγές του ποταμού Εδεσσαίου, περιοχή όπου

φωλιάζει μεγάλος αριθμός ενδημικών και μεταναστευτικών πουλιών και ιδιαίτερα περιοχή όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται κύκνοι, η οποία συγκαταλέγεται στις προστατευμένες περιοχές natura.


Θα υπάρχουν εθελοντές με τη συνεργασία του προέδρου της τοπικής κοινότητας Βρυτών, πινακίδες για να μην παρεκκλίνει κάποιος της πορείας και όχημα της περιφερειακής ενότητας με νερά για τους περιπατητές.

«Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πάρα πολλές κερασιές ανθισμένες και θέλουμε να αναδείξουμε αυτό το τοπίο. Συνεργαζόμαστε με τον ορειβατικό σύλλογο Έδεσσας και είναι μια διαδρομή που ο κόσμος συνηθίζει να κάνει για αναψυχή εδώ και πολλά χρόνια. Θέλουμε να αναδείξουμε τα τοπία αυτά κυρίως θέλουμε να προχωρήσουμε στην ανάδειξη όλων των σημείων της Πέλλας όπως τα λουτρά τους αρχαιολογικούς χώρους», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης. 

Στόχος η πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής

Ρότα συνεργασίας με την Κίνα και την Ιαπωνία έχει χαράξει από το 2008 η Πέλλα σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή, μία πολύχρονη προσπάθεια η οποία σε συνεργασία με πολλούς φορείς της κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται κοντά στο να καρποφορήσει σήμερα.

«Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα το προχωρήσουμε και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καινούργιες προτάσεις. Αυτά τα οποία σχεδιάζουμε είναι αρκετά, είμαστε κοντά σε μία πρόταση αδελφοποίησης με την πόλη Xian της κίνας και ταυτόχρονα θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ιαπωνία όπου υπάρχουν επίσης πολλές κερασιές. Η Κίνα έχειροδάκινα. Από το 2008 όπου τότε ως βουλευτής επισκέφτηκα την Κίνα ως μέρος αντιπροσωπείας βουλευτών, έκανα την πρόταση αδελφοποίηση της Πέλλας με την Xian της Κίνας. Από τότε υπήρξε το ενδιαφέρον όμως δεν προχώρησε η διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια ξεκινήσαμε ξανά τη διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε μέσα στον κορονοϊό. Ωστόσο με την κινέζικη πρεσβεία είχαμε τηλεδιασκέψεις για να προχωρήσουμε και σήμερα που δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, θα προχωρούμε αυτή τη διαδικασία για να καταλήξουμε σε μία αδελφοποίηση με αυτές τις περιοχές. 

Η Πέλλα είναι πασίγνωστη στην Κίνα. Ξέρουνε πολύ καλά την ιστορία μας και το Μέγα Αλέξανδρο. Παράλληλα πλούσια είναι ιστορία της περιοχής αυτής της Κίνας όπου ανακαλύφθηκαν οι τάφοι των κινέζων αυτοκρατόρων και ο πήλινος στρατός. Έχει ξεκινήσει λοιπόν μια συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού και την κινέζικη πρεσβεία και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε αυτή την αδερφοποίηση. Στόχος είναι η πολιτιστικές ανταλλαγές και φυσικά η τουριστική προβολή του τόπου με επισκέψεις εκατέρωθεν», τονίζει ο κ. Τζαμτζής.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η Πέλλα έχει να αναδείξει πάρα πολλά σημεία και οι δύο λαοί έχουν ως κοινά σημεία την αγάπη στην ιστορία και στο πολιτισμό. «Έχουμε την αποκάλυψη του ανακτόρου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πέλλα, τα αρχαία του Λόγγου της Έδεσσας, με ένα πρόγραμμα τώρα το υπουργείου πολιτισμού γίνεται η αποκάλυψη όλου του κάστρου της Χρυσής. Έχουμε ταυτόχρονα πολλά ανεπτυγμένα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους κινέζους όπως ο τουρισμός ευεξίας με τα λουτρά στο Λουτράκι, τις περιπατητικές διαδρομές που έχει στην περιοχή και επιπλέον φυσικά το χιονοδρομικό του Βόρα το οποίο είναι σημείο αναφοράς. Οι καταρράκτες της Έδεσσας ως κέντρο και όλες αυτές οι περιοχές γύρω μπορούν πραγματικά να κρατήσουν τους επισκέπτες. Και φυσικά με πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν από τον περιφερειάρχη, προχωράμε σε συνεργασίες μεταξύ μας με την Ημαθία και με άλλες περιοχές να υλοποιήσουμε προγράμματα τα οποία θα δώσουνε την δυνατότητες επίσκεψης πέρα από ένα τριήμερο. Να παραμείνουν δηλαδή οι επισκέπτες στην περιοχή για περισσότερες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό της προώθησης γενικότερα και της ανάδειξης της Πέλλας γίνεται και αυτός περίπατος στην περιοχή στους δρόμους των ανθισμένων κερασιών», καταλήγει ο κ. Ιοδράνης Τζαμτζής.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.