Ανείπωτη θλίψη σκόρπισε, σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η είδηση του θανάτου του καθηγητή Αρχαιομετρίας και πρώην κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Νίκου Ζαχαριά.
Ο Νίκος Ζαχαριάς έδινε τη δική του μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους 10 μήνες και άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας σήμερα το μεσημέρι, σε ηλικία 58 ετών.
Με καταγωγή από το Μεσολόγγι, σπούδασε Χημικός-Μηχανικός στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και στη συνέχεια εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική έρευνα στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος ως υπότροφός του (Υπουργείο Έρευνας και Ανάπτυξης) στη θεματική της Φωταύγειας.
Εκπόνησε 2 μεταδιδακτορικές έρευνες: στο πρόγραμμα GEOPRO/FP5 στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Βόννης) και στον Δημόκριτο (υπότροφος ΙΚΥ). Το διάστημα 2004-2009 υπηρέτησε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου και ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Πειραιά.
Από το 2009 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, Νοέμβριος 2015-).
Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας και της Διεθνούς Επιτροπής του International Symposium on Archaeometry. Δημοσίευσε πλέον των 140 άρθρων κατόπιν κρίσης, κεφαλαίων σε βιβλία και πρακτικά συμποσίων στα πεδία των απόλυτων χρονολογήσεων με τεχνικές Φωταύγειας και σε μελέτες χαρακτηρισμού και προέλευσης κεραμικής και γυαλιών.
Ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε και ο συντονιστής του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Για την απώλεια του Νίκου Ζαχαριά ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε:
Η είδηση της εκδημίας του φίλου καθηγητή, Νίκου Ζαχαριά μας γεμίζει θλίψη. Η απώλειά του είναι μεγάλη για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα, καθώς υπήρξε ένας εξαιρετικός καθηγητής, η δε συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα θα μείνει ανεξίτηλη. Δραστήριος και λάτρης της ιστορίας, ο Νίκος Ζαχαριάς υπήρξε μεταξύ άλλων και ο συντονιστής του προγράμματος "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας", μία συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.Αιωνία η μνήμη του.