ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Έφυγε» στα 73 του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης (βίντεο)

MakThes Team10 Οκτωβρίου 2021

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, Κυριακή σε ηλικία 73 ετών, ο πρώην υπουργός, βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος έπασχε τα τελευταία χρόνια από καρκίνο.

Η πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη θα γίνει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. απέναντι από τα Κοιμητήρια της Θέρμης στην αίθουσα Billy's Palace. Από τις 4.30 μ.μ. φίλοι και σύντροφοι θα μπορούν να αποδώσουν τον τελευταίο χαιρετισμό στον ίδιο χώρο. 

Η πολιτική του κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στην αίθουσα Billy’s Palace (έναντι κοιμητηρίων) στις 5:30μμ. Από τις 4:30μμ φίλοι και συγγενείς μπορούν να απευθύνουν τον τελευταίο χαιρετισμό στον ίδιο χώρο.

Δυστυχώς, καθώς δεν υπάρχει χώρος αποτέφρωσης στη Θεσσαλονίκη, η καύση θα γίνει στη Ριτσώνα.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια προτείνει την κατάθεση χρημάτων στην Αλληλεγγύη για Όλους (IBAN λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: IBAN: GR35 0110 0400 0000 0400 1832 882 Όνομα Δικαιούχου: ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ & ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ)

Ο Τάσος Κουράκης συμμετείχε ενεργά στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα, στήριξε αγώνες και διεκδικήσεις γιατί πίστευε σε αυτές και όχι γιατί θα του προσκόμιζαν προσωπικό πολιτικό όφελος.

Το 2002 όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος με τη «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας» και με την στήριξη του τότε μικρού Συνασπισμού του 3% εισήγαγε στην προεκλογική συζήτηση μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα, με μια εναλλακτική πολιτική καμπάνια, την περίοδο που ακόμα μεγαλουργούσε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Ανάμεσα στα δεκάδες ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκε ο Τ. Κουράκης ξεχωρίζουν η συμμετοχή του τον Αύγουστο του 2008 στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας. Ένας έλληνας βουλευτής μαζί με άλλους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο μπήκε σε δύο πλοία και με κίνδυνο της ζωής του ταξίδεψε στη Γάζα, για να διατρανώσει το μήνυμα του για μια ελεύθερη Παλαιστίνη.

Σημαντικός ήταν επίσης ο διαρκής του αγώνας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, όπου μαζί με τα στελέχη του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε επισκέψεις και παρεμβάσεις στις φυλακές, για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων.

Ο Τάσος Κουράκης λόγω της στάσης του όλα αυτά τα χρόνια τυχαίνει αναγνώρισης όλων των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των πρώην συντρόφων του που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην είδηση του θανάτου του δεκάδες ήταν τα στελέχη της αριστεράς από τη Θεσσαλονίκη που έκαναν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την θλίψη τους για το φευγιό του.

Με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού ασχολούνταν διαχρονικά με τα ζητήματα της δημόσιας παιδείας και τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ήταν ίσως το πρώτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που το 2013 μαζί με το τμήμα Πολιτισμού του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν την καμπάνια ενάντια στην απόσπαση των αρχαίων ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Δείτε την ερώτηση που είχε καταθέσει στην κυβέρνηση τον μακρινό Φεβρουάριο του 2013:


Ακόμη και την ιδιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ ο Τ. Κουράκης της αντιμετώπιζε με ένα διαφορετικό πρόσημο. Αν ρωτήσει κανείς κάποιον πρώην φοιτητή της Ιατρικής του ΑΠΘ θα διαπιστώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν ένας τυπικός καθηγητής το τμήματος. Έβρισκε αφορμές μέσα από τα μαθήματα της Ιατρικής και μιλούσε στους φοιτητές του για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την ποίηση.


Αυτός ήταν ο Τάσος Κουράκης

Ο Τάσος Κουράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948 και αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Πήρε πτυχίο και διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, όπου διετέλεσε και αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο γενετικής με την ειδικότητα του παιδιάτρου, χωρίς όμως να ασκεί την ιατρική ως επάγγελμα.

Τα τελευταία 27 χρόνια αφοσιώθηκε στη διδασκαλία και στην έρευνα, μετεκπαιδεύτηκε στην Σκωτία, Αγγλία και Ολλανδία, στην κυτταρογενετική, στην προγεννητική διάγνωση και στη συμβουλευτική γενετική.

Στον ερευνητικό τομέα εστίασε κυρίως με τις επιδράσεις του περιβάλλοντος στο γενετικό υλικό του ανθρώπου.

Οι εργασίες του που αφορούν στην επίδραση των φυτοφαρμάκων στο γενετικό υλικό των αγροτών, είναι οι πρώτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Ήταν παντρεμένος με την Κάριν Γραμμενίδου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.

Η ποίηση

Εκτός της ακαδημαϊκής και πολιτικής πορείας, ο Τάσος Κουράκης ήταν και συγγραφέας. Μάλιστα είχε δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές και μία συλλογή με δοκίμια σε περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι ποιητικές συλλογές:

  • «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995
  • «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997
  • «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002
  • «Ιερωτικόν» εκδ. IANOS, 2009
  • «67%», εκδ. IANOS, 2012
  • «Επί σωμάτων λέξεων», εκδ. IANOS, 2016
  • «Δεν θέλω να πεθάνω, γιατί πώς θα ζω μετά χωρίς εκείνη;», εκδ. IANOS, 2019
  • «Ποιήματα 1995 - 2020. Συγκεντρωτική έκδοση», εκδ. IANOS, 2021

Η συλλογή με τα δοκίμια:

  • «Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002

Στην παρακάτω ανάρτηση το καλοκαίρι του 2019, ο Τάσος Κουράκης δημοσίευσε ένα ποίημα για τον θάνατο:

Πολιτική και συνδικαλιστική δράση

Ιδιαίτερη ήταν η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής. Έδωσε περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά. Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις ανέπτυξε κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Τον Αύγουστο του 2008 συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας. Τον Ιανουάριο του 2009 ως μέλος επιτροπής φορέων επισκέφθηκε το Κάϊρο για συνομιλίες με Άραβες αξιωματούχους. Τον Μάρτιο του 2009 πήγε στην Συρία με βουλευτές από την Ευρώπη και την Ελλάδα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Συρίας και με ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης. Τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών από χώρες της Ε.Ε επισκέφτηκε την Λωρίδα της Γάζας και το Κάϊρο και είχε συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Εντάχθηκε στο ΚΚΕ ως μέλος από το 1975 έως το 1990.

Από το 1990 και μέχρι σήμερα δραστηριοποιήθηκε στον Συνασπισμό και ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Θεσσαλονίκης.

Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ διετέλεσε γραμματέας του ίδιου συλλόγου την περίοδο 2000-2003.

Το 2002 και 2006 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

Στο 4ο Συνέδριο του Συνασπισμού, το 2004, εκλέχθηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής του επιτροπής.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου 2012 και του Ιουνίου 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιανουάριο του 2015 έγινε αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Από τις 4 Οκτωβρίου 2015 κατείχε το αξίωμα του Α΄ αντιπροέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ ήταν και πρόεδρος των επιτροπών κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Τάσος Κουράκης περιγράφει όσα βίωσε σε ταξίδι του στη Γάζα της Παλαιστίνης, καθώς ήταν από τους πρώτους ακτιβιστές που κατάφεραν να σπάσουν το 2008 τον αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβάλει το Ισραήλ από το 1967:

Ο Τ. Κουράκης είχε εμφανιστεί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2018, απονέμοντας το βραβείο «ανθρώπινες αξίες» της Βουλής των Ελλήνων στην ταινία «ΔΙΑΒΟΛΟΨΑΡΟ / MANTA REY» του Πουτσιπόνγκ Αρουπέγκ από την Ταιλάνδη:

Τα συλλυπητήριά τους εκφράζουν με αναρτήσεις και ανακοινώσεις τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάρτηση της Ε. Αχτσιόγλου:


Η ανάρτηση του Χ. Γιαννούλη:


Η ανάρτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβα:


Η ανάρτηση του Δ. Τζανακόπουλου:


Το μήνυμα της Κ. Νοτοπούλου:

Το αντίο του Μ. Οικονόμου, αναπληρωτή συντονιστή ΣΥΡΙΖΑ Α Θεσσαλονίκης:

Η ανάρτηση του Δ. Βίτσα:

Η πρώην υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου διετέλεσε επί σειρά ετών συνεργάτης του.

Για τον Τάσο των κινημάτων, γράφει ο Πάνος Σκουρλέτης:


Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του πρώην βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Τάσου Κουράκη ο οποίος πέθανε σήμερα το πρωί εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται το πλούσιο βιογραφικό του Τάσου Κουράκη καθώς και η προσφορά του στην πολιτική ζωή της χώρας, στα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης και σε αρκετούς ακόμη τομείς, συμπληρώνεται: "Ο Τάσος Κουράκης ήταν ένας ευγενής και ευαίσθητος άνθρωπος και ευαίσθητος δέκτης των σύγχρονων ιδεών και των κινημάτων και ιδιαίτερα μαχητικός στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας, του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης είναι από σήμερα φτωχότερος, καθώς έχασε έναν σύντροφο ο οποίος συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος ανήκει στην Αριστερά. Ήθος, ευγένεια, αγωνιστικότητα και ανοιχτό μυαλό. Θα λείψει σε όλους και όλες μας. Εκφράζουμε δε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

Το ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης
Οι τοπικές οργανώσεις του ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης αποχαιρετούν τον Θεσσαλονικιό πολιτικό και πανεπιστημιακό Τάσο Κουράκη και εκφράζουν συλλυπητήρια στην οικογένεια του, αναφερόμενες επίσης στο πλούσιο βιογραφικό του εκλιπόντος.

Το ΚΚΕ

«Για τον θάνατο του Τάσου Κουράκη, πρώην υπουργού, αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ εκφράζει στην οικογένεια και τους οικείους του τα θερμά του συλλυπητήρια» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.