Ελεύθερος θα κυκλοφορεί ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του στο εφετείο, καθώς παρόλο που το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης έξι ετών για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας και ποινή κάθειρξης πέντε ετών για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της τρίτης καταγγέλλουσας, εντούτοις έγινε δεκτή η πρόταση της εισαγγελέως τόσο για συγχώνευση των δύο ποινών όσο και για χορήγηση αναστολής μέχρι το εφετείο.
Ειδικότερα, η αρχική απόφαση του δικαστηρίου για 5+6 χρόνια κάθειρξης ήταν ομόφωνη, αλλά η εισαγγελέας πρότεινε τη συγχώνευση των δύο ποινών στα οκτώ έτη κάθειρξης. Ακόμη παραπέρα παρόλο που η εισαγγελέας είχε ζητήσει από το δικαστήριο, προτού αυτό ανακοινώσει την απόφασή του, να μην συνυπολογίσει κανένα ελαφρυντικό, εντούτοις η εισαγγελέας εισηγήθηκε στο δικαστήριο η ποινή στον Φιλιππίδη να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.
Η αναστολή συνοδεύεται από τους εξής περιοριστικούς όρους: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Η εισήγηση της εισαγγελέως
«Έχει γνωστή διαμονή, δεν προκύπτει σκοπός φυγής του» θεώρησε η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια. Επίσης η ίδια έκρινε πως ο Φιλιππίδης δεν είναι ύποπτος να τελέσει νέα αδικήματα. Μάλιστα επικαλέστηκε την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο το καλοκαίρι του 2022, αντικαθιστώντας την προφυλάκιση του ηθοποιού με όρους.
Οι καταγγελλόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρoνομαστή το θέατρο και την τηλεόραση, «ο οποίος όμως εξακολουθεί να μην είναι φιλικός για τον κατηγορούμενο», ανέφερε η κα. Στόγια και υπό αυτό το πρίσμα, «το θέατρο και η τηλεόραση, όπου ο κατηγορούμενος γνώριζε τα θύματά του, δεν έχει χώρο για αυτόν σήμερα».
Προηγουμένως, να μην δεχθεί το δικαστήριο τα δύο ελαφρυντικά που ζήτησε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη, εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας Στέλλα Στόγια, που πρότεινε την επιβολή ποινής κάθειρξης 12 ετών (έξι χρόνια για κάθε μία από τις πράξεις της απόπειρας βιασμού για τις οποίες καταδικάστηκε).
Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να μην αναγνωρίσουν οι δικαστές ούτε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ούτε του σύννομου βίου που αιτήθηκε ο καταδικασθείς ηθοποιός.
Όπως ανέφερε η κα. Στόγια αναφερόμενη στο πρώτο ελαφρυντικό, «Για την αναγνώριση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα. Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικων που να δηλώνουν αρμονική και ομαλή κοινωνικής συμβίωσης . Αναφέρθηκε από την υπεράσπιση όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα (χρόνος τέλεσης της μίας από τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε)δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό όμως δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του Ant1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσακη για περιστατικά με το 2014».
Η κ. Στόγια ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, τονίζοντας πως «Το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος λέει η υπεράσπιση έχει λευκό ποινικό μητρώο και ήταν ελεήμων. Ο ισχυρισμός προβάλλεται αορίστως κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996".
Το δικαστήριο θα αποφασίσει σε λίγη ώρα αν θα δεχθεί τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης ή την εισαγγελική πρόταση.
Η διαδικασία αφού κριθεί το θέμα των ελαφρυντικών θα συνεχιστεί με το θέμα της ποινής που θα επιβληθεί.
Νωρίτερα σήμερα ο Φιλιππίδης κρίθηκε αθώος για την πράξη του βιασμού λόγω αμφιβολιών και ομόφωνα ένοχος για δύο απόπειρες βιασμού, με την έδρα να υιοθετεί τελικά την πρόταση του εισαγγελέα.
Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έφτασαν, όπως σε όλες τις συνεδριάσεις που αφορούν στην εκδίκαση της υπόθεσης του Πέτρου Φιλιππίδη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη και ο Άγγελος Μπούρας.
Η απόφαση ήταν να απαγγελθεί στις 2 αλλά στις 3 το μεσημέρι δικαστές και ένορκοι δεν είχαν ανέβει στην έδρα. Τελικά η απόφαση βγήκε λίγο πριν από τις 5 κρίνοντας αθώο τον Φιλιππίδη για τον βιασμό και ένοχο για δύο απόπειρες. Η απόφαση απαγγέλθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο δικαστική αίθουσα με παρούσες τις καταγγελλουσες αλλά και πολλούς ηθοποιούς που με τον τρόπο αυτό δηλώνουν τη συμπαράσταση τους στα θύματα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελική κρίση του δικαστηρίου για την ποινή του ηθοποιού και κυρίως ως προς τον ανασταλτικό ή μη αποτέλεσμα της έφεσης που θα του επιτρέψει να παραμείνει εκτός φυλακής.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης συνοδευόμενος από το γιο του και την ομάδα των συνηγόρων του, δεν έκανε καμία δήλωση κατά την άφιξή του.