ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέτσας: Δέσμευση της κυβέρνησης ο τερματισμός της χρήσης λιγνίτη ως το 2028

MakThes Team22 Μαρτίου 2021

Τη δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τον τερματισμό της χρήσης του λιγνίτη έως το 2028, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος είναι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 60% έως το 2030 και απαγόρευση χρήσης ορισμένων πλαστικών μιας χρήσης μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Μιλώντας σήμερα στο διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτική Προστασία - προκλήσεις και προτάσεις για την τοπική Αυτοδιοίκηση», ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή, ενώ είπε ότι αναδιοργανώνεται η Πολιτική Προστασία και ενισχύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη δήμων και περιφερειών.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση πρακτικών για την άμεση οικονομική ανακούφιση πληγέντων με την συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών και των φορέων που θα καταβάλουν κάθε φορά τις αποζημιώσεις. Τέλος ακόμη ότι πρέπει να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί και η λογική της ασφάλισης περιουσιών για φυσικές καταστροφές.

Λέκκας: Αυξάνει διαρκώς η εκδήλωση καταστροφών και κρίσεων

Στη διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής και της πολιτικής προστασίας αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι έχουμε ολοένα αυξανόμενη εκδήλωση καταστροφών και κρίσεων ενώ αυξάνεται παγκόσμια και η ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων, οι οποίες λαμβάνουν μία εκθετική μορφή σε κάθε επίπεδο.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, είπε, έχουν σημειωθεί πάνω από 1000 περιπτώσεις καταστροφών και κρίσεων παγκόσμια (σεισμοί, τσουνάμι, τυφώνες καύσωνες, δασικές πυρκαγιές κ.λπ.). Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι εξαιτίας αυτών των κρίσεων και καταστροφών αναμένεται 144 εκατ. άνθρωποι να μεταναστεύσουν την προσεχή δεκαετία.

Αναφερόμενος στην τελευταία ελληνική εμπειρία σημείωσε ότι στη χώρα μας οι κρίσεις από φυσικά φαινόμενα συνδυάστηκαν με την κρίση της πανδημίας, όπως στην περίπτωση του σεισμού στο Καναλάκι της Πρέβεζας, τις πλημμύρες στην Εύβοια, την Καρδίτσα, την Κεφαλονιά και τελευταία τον σεισμό του Τυρνάβου, όπου χρειάστηκαν ανάλογα συνδυαστικά σχέδια αντιμετώπισης. Μάλιστα σημείωσε ότι ήδη ο ΟΑΣΠ, έχει διαμορφώσει νέα αντισεισμικά σχέδια αντιμετώπισης στο πεδίο συνδυαστικά με την πανδημία.

Ειδικά για τον σεισμό στον Τύρναβο ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε ως περίπτωση πετυχημένης διαχείρισης κρίσης, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες δράσεις ενημέρωσης, ενώ συνδυάστηκε και με παράλληλα μέτρα περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού με τη δρομολόγησης της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού. Εν κατακλείδι ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις φυσικές καταστροφές λαμβάνοντας τα εξής υπόψη:

-Την πολυπλοκότητα – συνθετότητα των κινδύνων και κρίσεων καταστροφών

- Την εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων

-Τις καταστροφές κατά τη διάρκεια εξελισσόμενων καταστροφών και κρίσεων

-Τις καταστροφές και κρίσεις σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές -Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις καταστροφές

-Τη συσχέτιση των καταστροφών και των γεωπολιτικών κρίσεων

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.