Εντός του Φθινοπώρου αναμένεται η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά εντός του 2022.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ισότητα και την υποστήριξη της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, αφού ολοκληρώνεται εντός των ημερών η σχετική έκθεση για την διαδικασία πιστοποίησης των φροντιστών – βρεφοκόμων αλλά και των χώρων στους οποίους θα κρατούνται να παιδιά. Αρχικά δε, θα αφορά βρέφη ηλικίας έως 2,5 ετών.
Το πρόγραμμα θα λειτουργεί με voucher προς την οικογένεια, το οποίο θα εξαργυρώνεται για την πρόσληψη βρεφοκόμων, ανάλογα με τις ώρες φύλαξης του βρέφους. Σε ορεινές, νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν «νταντάδες» που θα καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες, δηλαδή θα κρατούν βρέφη από δύο ή και τρεις οικογένειες.
«Με τα παραπάνω μέτρα στηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, μετά την απόκτηση των παιδιών τους ή παράλληλα με τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους και ενισχύουμε τη γυναικεία απασχόληση» σημειώνει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Τονίζει, δε, ότι η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (περί τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο), θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε κάποιους δήμους της χώρας, ενώ το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα.
Χώροι φύλαξης βρεφών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων
Επίσης, το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας και θα απεγκλωβίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια».
«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους και να διευκολύνουμε τους νέους γονείς. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση των γονέων σε ποιοτικές υπηρεσίες φύλαξης εντός των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, προκειμένου να μπορούν να είναι κοντά στα παιδιά τους και να μειώνουν τον χρόνο που χάνουν κατά τη διάρκεια της μετακίνησης από και προς τον χώρο φύλαξης του παιδιού τους, όταν αυτός βρίσκεται μακριά από τη δουλειά τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα σε μητέρες να επεκτείνουν την περίοδο θηλασμού του βρέφους, εφόσον το επιθυμούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η διαδικασία πιστοποίησης θα πραγματοποιείται μέσω των Δήμων.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα περάσουν από διαδικασία κατάρτισης μέσω ειδικών σεμιναρίων, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθούν σε ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η επιλογή.
Βέβαια, η διαδικασία πιστοποίησης θα διαφοροποιείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς. Δε θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες ενώ δε θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα. Από πιστοποίηση θα περνούν και οι χώροι στους οποίους οι «νταντάδες» θα κρατούν τα βρέφη.
Παράλληλα, η κ. Συρεγγέλα υπογραμμίζει ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία των χώρων φύλαξης βρεφών και για την πρόσληψη υπαλλήλων, καθώς το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Στις νέες δράσεις που προωθεί η αρμόδια υφυπουργός εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, συγκαταλέγονται και προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών καθώς προγράμματα για την προστασία κατά της βίας των γυναικών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα και θα κληθούν οι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Στο πλαίσιο της προστασίας κατά της βίας, θα ενισχυθούν οι δομές (ξενώνες) για τη διαμονή των γυναικών. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητούνται θέσεις εργασίας, προκειμένου οι κακοποιημένες γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους.