Μετά από μία σεζόν (σ.σ. το 2020) που δεν θέλουν να θυμούνται, με τον τζίρο σε κάποιες περιπτώσεις να καταβαραθρώνεται μέχρι και 85%, οι ξενοδόχοι σε Πιερία, Καβάλα και Θάσο ευελπιστούν σε... καλύτερες μέρες το φετινό καλοκαίρι.
«Αβεβαιότητα»
«Mετά τις 15 Ιουνίου και όσο μπαίνει ο Ιούλιος θα αρχίσει να κινείται ουσιαστικά η αγορά και μέχρι τέλος Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η επανέναρξη του τουρισμού. Εκτιμώ πως τα καταλύματα θα ανοίγουν σταδιακά, θα ανοίξουν όλα αλλά το θέμα είναι πότε θα ανοίξουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα υγειονομικά δεδομένα και οι όροι και οι προϋποθέσεις των ταξιδιών για να ξέρει ο κόσμος πώς θα γυρίσει. Oι τιμές των ξενοδοχείων δεν θα είναι πρόβλημα, ούτε πέρσι ήταν, για κάποιον ο οποίος θέλει να έρθει», επισημαίνει ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας.
Παράλληλα, αποφεύγει να κάνει προβλέψεις, τις οποίες θεωρεί παρακινδυνευμένες, για το ύψος στο οποίο θα κινηθούν τα τουριστικά έσοδα. «Η περιοχή μας στηρίζεται κυρίως στους βαλκάνιους αλλά και στον έλληνα τουρίστα. Δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή αν η σεζόν θα πάει καλύτερα από πέρσι», συμπληρώνει.
«Προκρατήσεις χωρίς προκαταβολές»
«Προκρατήσεις και κινητικότητα υπάρχουν αλλά προκρατήσεις χωρίς προκαταβολή δεν μας λένε κάτι. Το δοχείο είναι μισογεμάτο. Σταδιακά από τις 15 Μαΐου και μέχρι τέλος Ιουνίου θα ανοίξουν τα περισσότερα καταλύματα, ευελπιστούμε σε Ιούλιο και Αύγουστο για να πιάσουμε τον στόχο για το 50% του τζίρου του 2019, στόχος εφικτός αλλά καθόλου εύκολος», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης.
«Οι τιμές θα συμπιεστούν καθώς υπάρχει προσφορά αλλά όχι ζήτηση, το ζήτημα είναι να μην πέσουν τόσο ώστε να καταστούν μη βιώσιμες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η χασούρα το 2020 άγγιξε το 75%», τονίζει.
«Ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικό ξενοδοχείο δεν υπάρχει»
«Τα ξενοδοχεία θα ανοίγουν σταδιακά, θα εξαρτηθεί και από τις κρατήσεις που θα έχουμε, λαμβάνουμε κάποια θετικά μηνύματα ενώ περιμένουμε και το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων των Ευζώνων. Από τον Ιούλιο και μετά θα εκκινήσει η σεζόν», επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Ζητά να εφαρμοστεί fast line (γρήγορη γραμμή) και να προβλεφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα σύνορα. «Υπάρχει και η εξαγγελία για το πράσινο πιστοποιητικό, είμαι πιο αισιόδοξος σε σχέση με έναν μήνα πριν, η σεζόν θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου, τότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα χερσαία σύνορα», λέει.
«Θέλω να ελπίζω ότι μετά την καταστροφική περσινή σεζόν (ο τζίρος κατακρηνίστηκε κατά 85%) τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Χτίζουμε αντοχές οι οποίες όμως έχουν εξαντληθεί. Ελληνικός τουρισμός χωρίς ελληνικό ξενοδοχείο δεν υπάρχει, πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο να δοθεί ρευστότητα στον τουριστικό κλάδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα διαχέοντας την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την κοινωνία», σημειώνει, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για αλλαγές στην μετοχική σύνθεση επιχειρήσεων.