ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πιερία: Tο ελληνικό ακτινίδιο ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο

MakThes Team20 Μαΐου 2023

Το ελληνικό ακτινίδιο σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ταξιδεύει μια εταιρία της Πιερίας. Ο λόγος για την πολυμετοχική ανώνυμη εταιρία «ΖΕΥΣ ακτινίδια» που ιδρύθηκε το 1911 και έχει την έδρα της στην Καρίτσα Πιερίας.

Ουσιαστικά, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μια οργάνωση παραγωγών μέλη της οποίας είναι 300 παραγωγοί, οι οποίοι παράγουν επί το πλείστον ακτινίδια (πράσινη ποικιλία και δύο κίτρινες ποικιλίες) αλλά και όψιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και πρώιμες ποικιλίες βερίκοκων.

Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής αφορά στα ακτινίδια καθώς όπως είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη πωλήσεων και μάρκετινγκ της «ZEUS Ακτινίδια», Χριστίνα Μανώση «συλλέγουμε περί τους 8.500 τόνους ακτινιδίων και 2.500 τόνους επιτραπέζιων σταφυλιών και 300 τόνους βερίκοκων, μια καλλιέργεια που εξελίσσουμε τελευταία».

Πρόκειται για μια κατ' εξοχήν εξαγωγική καθετοποιημένη οργάνωση η οποία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 12.000 τ.μ. σε οικόπεδο 37 στρεμμάτων, θαλάμους συντήρησης χωρητικότητας 10.000 τόνων και έναν υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό ταξινομητή στρόγγυλων φρούτων εξοπλισμένο με κάμερες αναγνώρισης της ποιότητας των φρούτων (εσωτερικά και εξωτερικά).

Στην εν λόγω οργάνωση απασχολούνται περί τους 300 εποχικά εργαζόμενοι από τις γύρω περιοχές.

Εξαγωγές

Η οργάνωση εξάγει το ελληνικό ακτινίδιο σε 4 ηπείρους και 30 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Μαλαισία, η Κένυα, η Ινδία κ.α., ενώ όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ. Μανώση στοχεύουν στο «άνοιγμα» νέων αγορών όπως αυτές «του Βιετνάμ, της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας».

Επίσης, αποτελεί την πρώτη σε όγκο εταιρία εξαγωγών ακτινιδίων και σταφυλιών στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ η υψηλή ποιότητα των προϊόντων της αποτέλεσε ισχυρό «διαβατήριο» για την καθιέρωσή της σε απαιτητικές αγορές όπως αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ασίας. Σήμερα το 70% των προϊόντων της απευθύνεται σε αγορές με υψηλά ποιοτικά στάνταρ, ενώ το 85% της παραγωγής της προορίζεται σε αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ και το 50% μέσω των βρετανικών αλυσίδων.

«Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ισχυροί στον κλάδο μας προσφέροντας νέες ποικιλίες ακτινιδιών και επιτραπέζιων σταφυλιών έχοντας πάντα ως απώτερο στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος» πρόσθεσε.

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η «ΖΕΥΣ ακτινίδια» θα λάβει την πιστοποίηση «zero waste to landfill» ως ένδειξη της νοοτροπίας που έχει αποκτήσει στην προστασία των περιβαλλοντικών πόρων και του περιβάλλοντος εν γένει.

«Η Οργάνωσή μας εδώ και 13 χρόνια δουλεύει σκληρά για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην καλλιέργεια των ακτινιδίων και σύντομα και στην καλλιέργεια των σταφυλιών» επισήμανε η κ. Μανώση προσθέτοντας «όλες αυτές οι περιβαλλοντικές δράσεις γεννιούνται από το "mindset" της διοίκησης , των παραγωγών μελών καθώς και των εργαζομένων της χωρίς να έχουν απαιτηθεί από καμία αγορά του εξωτερικού».

Δεύτερη στη παραγωγή ακτινιδίων παγκοσμίως η Ελλάδα

Η χώρα μας καταλαβαίνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε ό, τι αφορά την παραγωγή ακτινιδίων, ξεπερνώντας την Ιταλία, ενώ στη πρώτη θέση παραμένει η Νέα Ζηλανδία. Η συνολική παραγωγή φτάνει τους 360.000 τόνους ετησίως ενώ σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις την επόμενη πενταετία αναμένεται πιάσει τους 600.000 τόνους ετησίως.

Στην ελληνική επικράτεια καλλιεργούνται 135.631 στρέμματα ακτινιδίου, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στη περιοχή της Πιερίας (35.000 στρέμματα) και ακολουθούν η 'Αρτα και η Καβάλα με 21.000 στρέμματα. Στην Ημαθία υπάρχουν 19.500 στρέμματα ακτινιδίου, στην Πέλλα 10.000 στρέμμα και στην περιοχή της Ξάνθης επιπλέον 8.000 στρέμματα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.