Με χαμόγελο, αισιοδοξία και συγκίνηση πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Πέτρος Παπαϊωάννου. Ο θρύλος της νύχτας στη Θεσσαλονίκη , γνωστός ως Piero, έφυγε από τη ζωή στα 76 έτη του μετά από μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του αλλά και δοκιμασία επιβίωσης, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα όρασης και έμενε μόνος του χωρίς να έχει βοήθεια.
Ωστόσο, η ζωή του είχε αλλάξει από τις 28 Απριλίου, όταν βρήκε ένα καταφύγιο φιλοξενίας στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Παντελεήμων». Εκεί, έζησε και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, με την στήριξη που χρειαζόταν για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα.
Ο Piero, τη δεκαετία του ’80 έστησε ντίσκο και νυχτερινά μαγαζιά που έγραψαν ιστορία. Το πρώτο μαγαζί που έφερε την υπογραφή του ήταν το Luxemburg, έπειτα δημιούργησε το Tiffany’s στην Ικτίνου, και το Pieros που αρχικά στεγαζόταν στο παλιό Imperial στην οδό Λασσάνη και μετά μεταφέρθηκε στον πρώην κινηματογράφο Ιφιγένεια. Μεσουρανούσε στην νύχτα της πόλης και πολλοί τον αποκαλούσαν «βασιλιά», ωστόσο η ζωή του είχε αλλάξει την τελευταία δεκαετία αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα υγείας.
Από τον Αύγουστο του 2019, είχε υποστεί σχεδόν ολική τύφλωση και ζώντας μόνος σε ισόγειο διαμέρισμα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Οι συνθήκες που ζούσε του ήταν άθλιες, με υγρασία σε όλο το σπίτι, διάσπαρτα αντικείμενα και υποδεχόταν κόσμο στο διάδρομο της πολυκατοικίας γιατί δεν ήθελε να δουν την κατάσταση που επικρατούσε.
Ο ίδιος, εξέφρασε την επιθυμία να φιλοξενηθεί στον «Αγ. Παντελεήμονα» τον Μάρτιο του 2021. Αμέσως, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλική Νάκου, ευαισθητοποιήθηκε και άρχισε τις διαδικασίες για την φιλοξενία του. «Όταν έμαθα για τον Piero, αυτό που έκανα αρχικά ήταν να φροντίσω να καθαριστεί και να απολυμανθεί το σπίτι του. Επειδή αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, έπρεπε να κάνουμε ειδικευμένες εξετάσεις πριν την εισαγωγή του στον «Αγ. Παντελεήμονα». Αν και επισπεύσαμε τις διαδικασίες, παρόλα αυτά διήρκησαν ένα μήνα» αναφέρει στο makths.gr η κ. Νάκου.
Ωστόσο, η Βασιλική Νάκου, για ένα μήνα μέχρι την εισαγωγή του Piero στο ίδρυμα, φρόντιζε προσωπικώς να εξασφαλιστεί η σίτιση του, η καθαριότητα του σπιτιού αλλά και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του. «Μέχρι και την εισαγωγή του, ήμασταν δίπλα του. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο από Θεσσαλονικείς ανώνυμους και επώνυμους που χαρακτήρισε τα νιάτα και την εφηβεία τους και τον αγαπούσαν πολύ» σημειώνει η κ. Νάκου.
Ο Piero εκτός από την φροντίδα και την περίθαλψη, στον Αγ. Παντελεήμονα είχε κάνει και νέους φίλους. «Ήταν ευτυχισμένος και συγκινημένος που ήταν σε ένα περιβάλλον συντροφικότητας και ζούσε με αξιοπρέπεια τους τελευταίους μήνες της ζωής του» αναφέρει η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο γνωστός επιχειρηματίας άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή λόγω καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Η κηδεία του τελέστηκε την Κυριακή στο Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων εντός του ιδρύματος «Αγ. Παντελεήμονας». Η ταφή του πραγματοποιήθηκε στα Κοιμητήρια Ευόσμου με έξοδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδεψαν η πρόεδρος του ΚΚΠΚΜ Βασιλική Νάκου, επιστήθιοι φίλοι του και ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, που τον γνώριζε προσωπικά.
«Δεν σταματούσε να μας λέει ιστορίες»
Δεν ήταν ποτέ μίζερος, παρά τις δυσκολίες που περνούσε, όπως λέει η κ. Νάκου. Πάντα είχε ιστορίες να διηγηθεί με ένα πλατύ χαμόγελο.«Ήταν ένας καλός άνθρωπος, πάντα με διάθεση. Πάντοντε μοιραζόταν ιστορίες, ακόμα και το τελευταίο διάστημα της ζωής του, μιλούσε για τις κατακτήσεις του».
Παρά την στροφή που έκανε η ζωή του Piero και την πλάτη που του γύρισαν αρκετοί, ο ίδιος δεν έλεγε κακή κουβέντα για κανέναν. «Ήταν αρκετά ευαίσθητος αλλά δεν παραπονέθηκε ποτέ για κανέναν. Ήταν χορτάτος άνθρωπος και κιμπάρης, δεν εξέφρασε καμία πικρία. Το μόνο που τον ενοχλούσε και το έδειχνε ήταν τα προβλήματα όρασης και υγείας που αντιμετώπιζε. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, μια σπουδαία προσωπικότητα» λέει χαρακτηριστικά η Βασιλική Νάκου.