«H τεχνολογία αποτελεί πολύτιμο σύμμαχό μας απέναντι στην πανδημία, στο δεύτερο lockdown θα επιδιώξουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ανακοινώνοντας κάθε μέρα και μία νέα ψηφιακή ευκολία που θα βοηθά τον πολίτη», σημείωσε στο συνέδριο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης. «Απλούστευση, απλούστευση, απλούστευση είναι το μότο μας», πρόσθεσε.
«Το 20% των πόρων του ταμείο ανάκαμψης (14 δισ. περίπου) αφορά την ψηφιοποίηση, είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας», τόνισε. Τα έργα που θα ενταχτούν στο ταμείο αφορούν το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού που θα φτιάξει η κυβέρνηση, τις επενδύσεις που σχετίζονται με 5G, την απόκτηση μικρών δορυφόρων, την δημιουργία ενός ψηφιακού υγειονομικού χάρτη, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων, την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των κρατικών φορέων (π.χ. ΕΦΚΑ, παλιά ταμεία που δεν έχουν πληροφοριακά συστήματα, πολεοδομίες, δικαιοσύνη), κάτι το οποίο «είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα αλλάξει εποχή στην χώρα». Περνώντας αυτά που είναι σε χαρτί, σε data(δεδομένα), «το κράτος αποκτά τη δυνατότητα να αυτοματοποιούνται οι αποφάσεις και να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι πολίτες».
Τι είναι το «Φαιστός»
Προανήγγειλε πως «5G θα έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα στις αρχές της επόμενης χρονιάς», αναφέροντας πως το 25% των εσόδων από τη δημοπρασία του φάσματος των συχνοτήτων θα κατευθυνθεί στο ταμείο(fund) «Φαιστός» που ιδρύσαμε, το οποίο θα ανήκει στο υπερταμείο και θα μπορεί να συμβάλλει με κεφάλαια και ο ιδιωτικός τομέας. Το fund αυτό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε επιχειρήσεις οι οποίες θα προχωρούν σε επενδύσεις που έχουν σχέση με το 5G.
«Η μεγαλύτερη αλλαγή που φέραμε είναι το gov.gr, σταδιακά προστίθενται όλο και περισσότερες δυνατότητες μέχρι να γίνουν όλα αυτοματοποιημένα, δεν θα γυρίσουμε πίσω ακόμα κι όταν περάσει η πανδημία», σημείωσε. «Η τεχνολογία εξοικονομεί πόρους και αυξάνει την παραγωγικότητα της χώρας», πρόσθεσε.
«Θέλουμε ο πολίτης να συναλλάσσεται και να κλείνει ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες», επεσήμανε.
Tα οφέλη του 5G
Για την Ελλάδα, η υιοθέτηση του 5G θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4,18 δισ. δολάρια (περί τα 3,56 δισ. ευρώ, +1,2%) το χρονικό διάστημα 2022 – 2028. Σε περίπτωση συνεργασίας των παρόχων για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 5,34 δισ. ευρώ).
Αναφορικά με την απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
Ως αποτέλεσμα, με βάση τις έρευνες, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση, όχι μόνο να εξελίξει τις υπάρχουσες επικοινωνίες αλλά και να επιτρέψει καινοτόμες εφαρμογές και πρωτοποριακά επιχειρηματικά μοντέλα με αποτέλεσμα τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και σημαντική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.