Στόχος του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη είναι να δημιουργηθεί το «πανεπιστήμιο αριστείας» και για να επιτευχθεί αυτό, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων, θα δοθούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όπως είπε τα πανεπιστήμια θα ενισχυθούν μέσω του Ταμεία Ανάκαμψης, με στόχο τη διεθνοποίησή τους και την επέκταση των προγραμμάτων Erasmus. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να ιδρύουν τμήματα, με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), όσον αφορά στη βιωσιμότητα των τμημάτων αυτών.
Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές που αφορούν στην εκλογή των Πρυτανικών Αρχών. Συγκεκριμένα, καταργείται ο δεύτερος γύρος εκλογών, δηλαδή επαναπροκηρύσσονται από την αρχή όταν κηρύσσονται άγονες και προστίθεται νέα διάταξη η οποία ορίζει ότι η ψήφος του πρώτου σε αριθμό ψήφων εκλεγμένου εσωτερικού μέλους, μετράει ως διπλή για την ανάδειξη των εξωτερικών μελών. Ωστόσο, σημειώνεται ότι αυτές οι βελτιώσεις στον νόμο αφορούν στα πανεπιστήμια που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία ανάδειξης νέων πρυτανικής Αρχών. Όσον αφορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας που θα ορίζει ποιο θα είναι το Όργανο που θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Διοίκησης, διότι σύμφωνα με τον νόμο ο Απόστολος Αποστολίδης που ασκεί χρέη πρύτανη στο ΑΠΘ είναι εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου κι έτσι, απαγορεύεται να συγκαλέσει το Συμβούλιο, το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εσωτερικά μέλη. Σημειώνεται ότι οι διευκρινήσεις θα πρέπει να έχουν δοθεί έως και την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου που λήγει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τη θέση του πρύτανη.
Για την επερχόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου την Τετάρτη ο κ. Πιερρακάκης αναμένεται να παρουσιάσει το Σχέδιο Νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στο υπουργικό συμβούλιο, ο ίδιος σημείωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ότι θα ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια προτού φτάσουμε στην ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Επίσης, όπως επισημάνθηκε, θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια και την πλήρη εποπτεία θα έχει η ΕΘΑΑΕ.
Ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του στο makthes.gr σημείωσε ότι: «Το ΔΙΠΑΕ βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης, με προσανατολισμό ακαδημαϊκό και διοικητικό, με τρόπο που είναι απολύτως συμβατός με τον διεθνή χαρακτήρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεθνοποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράψαμε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις αλλοδαπών φοιτητών στα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του πανεπιστημίου μας. Ωστόσο, στόχος μας είναι η αύξηση αυτή να παγιωθεί και να κεφαλαιοποιηθεί. Ζήτησα από τον υπουργό Παιδείας να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα διεθνοποίησης του ΔΙΠΑΕ, ώστε να έχουμε διαρκή παρουσία και ενίσχυση των προγραμμάτων αυτών. Στρατηγικά, σχεδιάζουμε τη δημιουργία κι άλλων προγραμμάτων σπουδών προπτυχιακά και μεταπτυχιακά που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς. Τέλος, ζητήσαμε την οικονομική στήριξη του υπουργείου για την ενίσχυση και ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών του πανεπιστημίου μας, σε όλους τους κόμβους του ΔΙΠΑΕ».
Σε ανάρτησή του ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε τα εξής:
«Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τα πρυτανικά σχήματα των πανεπιστημίων μας. Εξάλλου, ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ.
Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι θεσμικές αλλαγές και οι απλουστεύσεις διαδικασιών που δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευελιξίας των πανεπιστημίων, αλλά και προτάσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων, αλλά και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ.
Με τον νέο νόμο, εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε άμεσα την απογραφειοκρατικοποίηση και την αποδέσμευση των ιδρυμάτων από αγκυλώσεις και περιττά διοικητικά βάρη.
Ενισχύουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τον ρόλο των ίδιων των ιδρυμάτων και της ΕΘΑΑΕ στην ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, με στόχο τη χάραξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό οι περισσότερες προτάσεις που κατέθεσαν οι πρυτάνεις "θα υιοθετηθούν στον επικείμενο νόμο του υπουργείου Παιδείας".