ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πήλιο: Γερμανός μουσικός της Τζάζ συγκέντρωσε 33.000 ευρώ για την Μηλίνα - «Ήμουν εκεί την μέρα της καταστροφής»

MakThes Team01 Μαρτίου 2024

Εδώ και 25 χρόνια, ο Γερμανός μουσικός της τζαζ, Γιόζεφ "Σεπ" Αμετσμπίχλερ διατηρεί σπίτι στην Μηλίνα του Πηλίου και ήταν παρών όταν η κακοκαιρία χτύπησε την περιοχή, στις αρχές του περυσινού Σεπτέμβρη. Βιώνοντας από κοντά την καταστροφή αλλά και όντας μάρτυρας της κατάστασης μετά από αυτή, αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει το αγαπημένο του χωριό, να ανταπεξέλθει στις καταστροφές.

Μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung (SZ), ο μουσικός θυμάται τους «καταρράκτες βροχής» που χτύπησαν ξαφνικά το χωριό, το ίδιο βράδυ που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, το Πήλιο σείστηκε από 10.200 κεραυνούς.

«Ο ουρανός δεν σκοτείνιασε ούτε για μία στιγμή», θυμάται ο Αμετσμπίχλερ. Όταν η βροχή ξεκίνησε να πέφτει, ο μουσικός, που ξέρει καλά τους δρόμους της περιοχής και είναι εξοικειωμένος με τις συνήθεις καιρικές της συνθήκες, κατέβηκε στην παραλία για να ελέγξει τη βάρκα του. Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, φοβόταν ότι ο δρόμος για την παραλία θα ήταν ήδη αδιάβατος, όταν ξεκίνησε την πορεία του. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούσε να έχει φανταστεί το πόσο καταστροφική θα απέβαινε η κακοκαιρία, με 700 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο να πέφτουν μέσα στο πρώτο 24ωρο.

«Η βροχή ξεκίνησε τόσο απότομα, τόσο βάναυσα, που δεν μπορούσα να δω καθόλου τη βάρκα, την οποία είχα δέσει μόλις λίγα μέτρα απ’ την ακτή», θυμάται. Ο Αμετσμπίχλερ πέρασε, όπως και χιλιάδες ακόμα κάτοικοι του νομού, ένα άυπνο βράδυ – όχι στο σπίτι του, αλλά στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου, για μεγαλύτερη ασφάλεια. «Οι φωτογραφίες που μας δείχνει, με τα σφηνωμένα μεταξύ τους αυτοκίνητα, με τα έπιπλα σπιτιών να έχουν παρασυρθεί έξω απ’ το νερό, με την λάσπη να έχει καλύψει ολόκληρους δρόμους, με έναν ελαιώνα, που πλέον μπορείς μόνο να μαντέψεις ότι υπήρχε κάποτε εκεί, σε κάνουν να ανατριχιάζεις», γράφουν οι ρεπόρτερ της SZ.

«Ό,τι εμπόδιζε το νερό απλά παρασύρθηκε από αυτό. Χοντροί κορμοί δέντρων έσπασαν σαν σπιρτόξυλα, αυτοκίνητα πετάχτηκαν γύρω», μνημονεύει ο Αμετσμπίχλερ. Το επόμενο πρωί, το αυτοκίνητό του ήταν το μόνο που είχε μείνει μπροστά από το ξενοδοχείο. «Είκοσι μέτρα πιο κει, υπήρχαν τρία αυτοκίνητα, το ένα πάνω στο άλλο», λέει. Ανάλογα με τον δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει το νερό, στεκόσουν τυχερός ή όχι.


«Είμαστε χαρούμενοι που επιζήσαμε», λέει ο μουσικός. «Αν τύχαινε να είσαι έξω την λάθος στιγμή…», συμπληρώνει, χωρίς να ολοκληρώσει την πρότασή του. Όπως αναφέρει η SZ, ένας Αυστριακός που έκανε τις διακοπές του στην Μηλίνα δεν είχε την ίδια τύχη. «Το νερό τον παρέσυρε με το αυτοκίνητό του, τον βρήκαν μετά από μέρες», επιβεβαιώνει ο τζαζίστας.

«Η εικόνα του χωριού το πρωί θα σε έκανε κανονικά να θες να κλάψεις – αλλά δεν το κάνεις, γιατί το σοκ είναι μεγαλύτερο», λέει ο Αμετσμπίχλερ. «Απλά φοράς γαλότσες και αρχίζεις να φτυαρίζεις», για να σώσεις ο,τι μπορεί να σωθεί.

«Μπορείτε να φανταστείτε την καταστροφή, έχετε δει τις εικόνες από την κοιλάδα του Αρ», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, αναφερόμενοι στην πολύνεκρη κακοκαιρία που έπληξε την συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Γερμανίας το 2021. «Αυτό που δύσκολα μπορείτε να φανταστείτε είναι ότι στην Ελλάδα έπεσε επτά φορές περισσότερο νερό, απ’ ο,τι στο Αρ πριν δύο χρόνια», προσθέτουν.

Ο μουσικός θέλησε, λοιπόν, να κάνει κάτι για το αγαπημένο του χωριό, όπου, μετά από 25 χρόνια παρουσίας, έχει αποκτήσει πολλούς καρδιακούς φίλους. Μιλώντας πριν έξι μήνες στην SZ, ζήτησε από τους αναγνώστες της να δωρίσουν χρήματα για την ανοικοδόμηση της Μηλίνας. Με την συμμετοχή, επίσης, συναδέλφων του, γνωστών και φίλων, ο Αμετσμπίχλερ κατάφερε τον Φλεβάρη να συγκεντρώσει 33.000 ευρώ για το χωριό και τους κατοίκους του.

Τα χρήματα διανεμήθηκαν στην Μηλίνα με τη βοήθεια του ιερέα του χωριού, του «παπα- Στέλιος», όπως τον λέει και ο Αμετσμπίχλερ. «Είναι ένας καταπληκτικός άνθρωπος, βρίσκεται χρόνια στο χωριό και είναι πάντα πρόθυμος να δώσει τη βοήθειά του σε όποιον τη χρειάζεται», λέει ο μουσικός.

Οι δωρεές που έλαβε ο Αμετσμπίχλερ κυμαίνονταν έως και τα 5.000 ευρώ, φθάνοντας συνολικά τις τριάντα τρεις χιλιάδες. «Θέλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες των ανθρώπων της Μηλίνας σε όσους βοήθησαν», δηλώνει. «Ο παπα- Στέλιος μου έστειλε φωτογραφίες με τα πράγματα που αγόρασαν ήδη οι κάτοικοι, από πλυντήρια και ψυγεία έως “σκελετούς” κρεβατιών».

Τις επόμενες ημέρες, ο Αμετσμπίχλερ θα ταξιδέψει από το Γκράφινγκ της Βαυαρίας, ξανά στην Μηλίνα. Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στο Πήλιο, μετά την καταστροφή του περασμένου Σεπτέμβρη. «Θέλω να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές σήμερα», λέει. Όπως αναφέρει και η γερμανική εφημερίδα, μετά τον «Daniel» και σε διάστημα μόλις 2 εβδομάδων, το Πήλιο πλημμύρισε ξανά, αυτή τη φορά εξαιτίας της κακοκαιρίας «Elias».

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η κοιλάδα, στην οποία συνήθως βρέχει μόλις μία στάλα, θα καταφέρει να προστατευθεί σε τυχόν μελλοντικές κακοκαιρίες», σχολιάζει ο μουσικός. Στο ταξίδι του, πάντως, θέλει να μιλήσει προσωπικά στον δήμαρχο του Βόλου για το τι μπορεί να γίνει, ώστε η Μηλίνα να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία τόσο μεγάλη καταστροφή.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.