Ένα ταξίδι στον χρόνο για την πανίδα της περιοχής της Θεσσαλίας υπόσχονται τα ευρήματα που υπάρχουν και εκτίθενται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στην Λάρισα.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, με τον ενθουσιασμό ενός παιδιού ψηλαφίζει την άγνωστη προϊστορία.
Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας, μιλά για τα εκπληκτικά απομεινάρια της ζωής σε ένα τοπίο που ουδεμία σχέση έχει με το σημερινό.
Ένας αέναος κύκλος κλιματολογικών αλλαγών, διαμορφώνουν τον πλανήτη κατά περιόδους και στα διαλείμματα μεταξύ των μεγάλων καταστροφών κάποια είδη χάνονται και άλλα θριαμβεύουν.
Όπως λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο γνωστός μας αφρικανικός ελέφαντας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα ενώ ο ελέφαντας που ζούσε στη Λάρισα προ δεκάδων χιλιετιών ήταν πάνω από τέσσερα μέτρα. Το ίδιο ίσχυε και για άλλα ζώα όπως ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και ταύροι είχαν πολλαπλάσιο μέγεθος από αυτό που έχουν σήμερα.
Οι σχετικές αναπαραστάσεις σε αρχαία αγγεία αποδεικνύουν ότι οι πρόγονοί μας γνώριζαν για την ύπαρξη τους σε μακρινές εποχές και ενδεχομένως οι ταυρομαχίες και τα ταυροκαθάψια, αποτελούσαν απομεινάρι στην μνήμη των κυνηγών.
Στην κυκλική περιβαλλοντική ποικιλότητα, οι έντονες βροχές και η πυκνή βλάστηση συνετέλεσαν στην παρουσία αυτών των μεγάλων ζώων. Η κλιματική αλλαγή με την εμφάνιση πιο ψυχρών θερμοκρασιών εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος της βλάστησης και αυτό οδήγησε στην σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων ζώων, που δεν μπορούσαν πλέον να βρούν τροφή. Από τα εναπομείναντα, μόνο το άλογο, λόγω μεγέθους επιβίωσε και διατηρήθηκε έως σήμερα.
Τα οστά που φιλοξενούνται προσωρινά στην ιατρική σχολή αναμένουν τον κατάλληλο χώρο για να εκτεθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης των ειδικών, που θα δώσουν σημαντικά στοιχεία και για το μέλλον.
Πριν από περίπου πενήντα πέντε χρόνια τα ελληνικά βιβλία προϊστορίας και παλαιοντολογίας στα βιβλιοπωλεία ήταν δυσεύρετα. Όποιος επιθυμούσε να διαβάσει κάτι σχετικό προσέτρεχε σε ξένη βιβλιογραφία με τις ανάλογες εικόνες που αναπαριστούσαν τα θηρία, τα οποία ζούσαν στον πλανήτη, όταν ο μακρινός πρόγονος του ανθρώπου, ο Νεάντερνταλ, βρισκόταν στην ακμή του.
Το κλίμα της εποχής εκείνης προσομοίαζε με αυτό που αναμένεται να ζήσει ο πλανήτης σύντομα. Φαίνεται πως οι πρόσφατες πλημμύρες, του Πηνειού έφεραν στην επιφάνεια νέο υλικό από εκείνες τις προϊστορικές περιόδους, το οποίο θα συλλεχθεί και θα αξιοποιηθεί, προκειμένου να προσθέσει στην γνώση, ειδικά των μαθητών, που θα αντιληφθούν πως αναπτύχθηκε η ζωή στον πλανήτη σε βάθος χιλιετιών, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπως έπραξε ο Δαρβίνος για να περιγράψει την εξέλιξη των ειδών.