ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο αισιόδοξοι από ποτέ καταναλωτές και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης

Σοφία Χριστοφορίδου31 Οκτωβρίου 2019

Πιο αισιόδοξοι από ποτέ εμφανίζονται καταναλωτές και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, τστα δέκα χρόνια που το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης διενεργεί έρευνα κοινής γνώμης.

Οι δείκτες αυτής της έρευνας προκύπτουν από την αφαίρεση αρνητικών από τις θετικές απαντήσεις.

Για πρώτη φορά από το 2019 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ισορροπεί σχεδόν μεταξύ θετικής και αρνητικής απάντησης, στο -2 από -18 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο οι θετικές απαντήσεις είναι στο   .

Το β’ εξάμηνο του 2019 καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2009 μια έστω και πολύ μικρή πλειοψηφία (+3) όσων απαντούν ότι το προηγούμενο εξάμηνο η χώρα πήγε καλύτερα (από -31 το προηγούμενο εξάμηνο) ενώ οι προσδοκίες για τον επόμενο χρόνο είναι στο +19.

Ένας στους δύο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το 53% των καταναλωτών απαντά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση- ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε λάβει στις εκλογές η  ΝΔ- ενώ το 15% πιστεύει ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση το 55% θεωρεί ότι θα επηρεάσει θετικά την οικογένειά τους, ενώ μόνο το 15% πιστεύει ότι δεν θα είναι καθόλου σημαντικές.

Ως προς την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά το τελευταίο 12μηνο, το 11% διαπιστώνει αρκετή βελτίωση φέτος τον Σεπτέμβριο (έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6% τον Μάρτιο του 2019), το 16% διαπιστώνει αρκετή επιδείνωση (30% τον Μάρτιο), το 3% πολύ επιδείνωση (9% τον Μάρτιο) και το 69% αμετάβλητη κατάσταση (55% τον Μάρτιο).

Καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τη χώρα

Για το επόμενο 12μηνο καταγράφεται μεγαλύτερη αισιοδοξία, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν για το επόμενο 12μηνο τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή πριν τις εκλογές, κι αυτό παρότι σε αυτές τις έρευνες καταγράφεται πάντα αυξημένη αισιοδοξία προεκλογικά. Το 29% περιμένει αρκετή βελτίωση το επόμενο 12μηνο (16% το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου 2019), το 10% βλέπει αρκετή επιδείνωση (19%) και το 49% αμετάβλητη κατάσταση (47%).

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για το Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ κυμαίνονται οι απαντήσεις των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης και για την εκτίμηση της εξέλιξης της οικονομικής κατάστασης της χώρας το τελευταίο 12μηνο, καθώς και για τις αντίστοιχες προοπτικές του επόμενου 12μηνου.

Αποταμιεύουν περισσότερο, χρεώνονται λιγότερο

Αυξήθηκε εντυπωσιακά το ποσοστό όσων αποταμιεύουν. Προ κρίσης, το 2009 ήταν στο 24% και σήμερα είναι στο 23%, (από 16% έξι μήνες πριν, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν στο 7%)

Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά, καθώς το 54% δήλωνε ότι χρεώνεται όλο και περισσότερο για να τα βγάλει πέρα- σήμερα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 10% και μάλιστα από 18% που ήταν έξι μήνες πριν.

Παράλληλα μειώνεται στο 12%, έναντι 15% το Μάρτιο, το ποσοστό των νοικοκυριών που υποχρεώνονται να τραβούν από τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάζουν πέρα (απο 22% το 2012). 

Ως προς το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη, ο μέσος όρος το 2009 ήταν 2.5000 ευρώ, το 2012 έπεσε στα 1.612, το Σεπτέμβριο του 2016 στα 1.431 ευρώ, και στην πορεία ακολούθησε σταδιακή ανάκαμψη για να φτάσει πλέον στα 1.694 ευρω.

Από 2009 έως το 2012 τα νοικοκυριά χάσαν το 40% του εισοδήματός τους, και μέχρι σήμερα η ψαλίδα έκλεισε στο -33%.

Σε υψηλά επίπεδα αν και κάτω τόσο από τον εθνικό, όσο και πολύ κάτω από τον κοινοτικό δείκτη, είναι και η πρόθεση των καταναλωτών της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών το επόμενο 12μηνο.

Πάντως φαίνεται ότι αυξήθηκε κατά 10 μονάδες η πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά θα κινηθεί καλύτερα στο επόμενο 12μηνο, κάτι που δεν ισχύει για την αγορά σπιτιού. Αντιθέτως βελτιώνεται η πρόθεση επισκευής ή ανακαίνισης και λόγω ανάπτυξης του RBnB αλλά και  του προγράμματος «Εξοικονομώ» (από -80 τον Μάρτιο σε -64 τον Σεπτέμβριο).

Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η έρευνα καταγράφει επίσης τις προσδοκίες και το οικονομικό κλίμα των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και διενεργήθηκε σε δείγμα 800 επιχειρήσεων.

Βιομηχανία

Όσον αφορά στον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία, στο Νομό Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται σε οριακά αρνητικό έδαφος, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε σχέση με τον “Μάρτιο 2019”.  

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του εν λόγω Δείκτη, βρίσκεται πλέον στις -2 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (+1 σε Εθνικό και -10 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Δείκτης που εμφανίζει σταθερές αυξομειωτικές τάσεις ανά εξάμηνο από τον Σεπτέμβριο του 2017,καταγράφει ελαφρά επιδείνωση σε σχέση με τον προηγούμενο  του Μαρτίου 2019 σε τοπικό επίπεδο (-2 από +2), ελαφρά βελτίωση σε Εθνικό επίπεδο (+1 από -2) και ορατή επιδείνωση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (-10 από -2).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία εμφανίζεται κατά το τελευταίο έτος να "φλερτάρει" με την εγκατάσταση σε θετικό έδαφος, αρκετά μακριά πλέον από τις σταθερά αρνητικές τιμές που καταγράφονταν από το 2009 μέχρι και το 2016-2017. 

Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του Νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής:

Υπάρχει αισθητή βελτίωση της παραγωγής (+7 από -5) κατά το τελευταίο εξάμηνο, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται ξανά μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 σε θετικό έδαφος. Οι εκτιμήσεις όμως, από την άλλη πλευρά, για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε θετικό αλλά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (+21 από +35 τον Μάρτιο του 2019).   

Πραγματοποιείται ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της  παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών. Παράλληλα, το τρέχον λειτουργικό επίπεδο παραγωγικής δυναμικότητας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ (72%).

Εντείνεται το αίσθημα της αισιοδοξίας για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών και ανεβαίνει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, το υψηλότερο από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου ΕΒΕΘ (+34 από +32 το προηγούμενο εξάμηνο).

Προβλέπεται σχετική σταθερότητα των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και σχετική σταθερότητα για την απασχόληση στο επόμενο διάστημα. 

Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών

Εντυπωσιακή αλλαγή παρουσιάζεται στο κλίμα που καταγράφεται και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο Νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον «Μάρτιο 2019», με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του «Βαρομέτρου ΕΒΕΘ» σε θετικό έδαφος και μάλιστα σε σχετικά υψηλή τιμή.

Πιο αναλυτικά, ο σχετικός «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών» για τον τομέα των Υπηρεσιών, καταγράφεται σε θετικό έδαφος (στο +21), όταν το προηγούμενο εξάμηνο βρίσκονταν στο -3 και καταγραφόταν συνεχώς σε αρνητικό έδαφος, από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου ΕΒΕΘ τον Μάρτιο του 2009. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ελλάδα επίσης βελτιώνεται (+20 σε σχέση με +11 τον Μάρτιο του 2019), ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται η πτωτική τάση του τελευταίου ενάμιση χρόνου (στο +5 από το +8 τον Μάρτιο του 2019).

Λιανικό εμπόριο

Μεγάλη βελτίωση σημειώνεται και στις επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου στο Νομό Θεσσαλονίκης σε σχέση με τον «Μάρτιο 2019», με τον «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» να ανεβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου σε θετικό έδαφος. 

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανικού Εμπορίου» βρίσκεται στο +8 (από -10 τον Μάρτιο του 2019). 

Κατασκευές

Συνέχιση της ανοδικής τάσης, με εκ νέου μείωση της απαισιοδοξίας, καταγράφεται και στον κλάδο των Κατασκευών, καθώς ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τις Κατασκευές» στο Νομό Θεσσαλονίκης βελτιώνεται ελαφρά, παραμένοντας κι αυτό το εξάμηνο σε καλύτερα επίπεδα από τον αντίστοιχο Εθνικό δείκτη.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.