Το γραφείο του προέδρου, που βρίσκεται στον όγδοο όροφο του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στην καρδιά των Βρυξελλών, έχει από τις 12 Φεβρουαρίου νέο ένοικο τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναδείχτηκε ομόφωνα πρόεδρος αυτού του κομβικού ευρωπαϊκού οργανισμού, που αποτελεί το κοινοβούλιο της αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, με 329 μέλη που προέρχονται από τις περιφέρειες αλλά και τους δήμους όλης της Ευρώπης.
Το πόσο κομβικής σημασίας είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών φάνηκε από τον ντόρο που προκάλεσε η εκλογή του μακεδόνα αυτοδιοικητικού. Δεκάδες τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο και μεγάλο το ενδιαφέρον για την εκλογή του, κάτι που φάνηκε και κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την εκλογή του, την οποία κάλυψαν πάνω από 50 εκπρόσωποι του Τύπου από όλη την Ευρώπη. Ηχηρά και τα συγχαρητήρια που δέχτηκε. Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρη, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν και η ίδια είναι πεπεισμένοι ότι υπό την προεδρία Τζιτζικώστα «η Επιτροπή των Περιφερειών θα συμβάλει εποικοδομητικά σε μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και πιο δίκαιη Ευρώπη». Από δίπλα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αλλά και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Όλοι θεωρούνται πολύ ισχυροί ευρωπαίοι παίκτες, ενώ είναι γνωστό ότι μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες σε κρίσιμες στιγμές της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής ιστορίας. Κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ντόναλντ Τουσκ στο δύσκολο για την Ελλάδα καλοκαίρι του 2015.
Η εκλογή Τζιτζικώστα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, τόσο για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και για τη χώρα μας. Και αυτό για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι γιατί ενισχύει και ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Ευρώπης, καθώς η συγκεκριμένη θέση δίνει στον επικεφαλής του οργανισμού τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη. Από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το περίφημο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 - 27, που συζητιέται αυτές τις ημέρες σε ανώτατο επίπεδο και την «πράσινη συμφωνία» («Green Deal») για τα επόμενα χρόνια μέχρι το μεταναστευτικό πρόβλημα και ο θεσμικός διάλογος για το «Μέλλον της Ευρώπης», που ξεκινά. Παρεμβάσεις που μόνο θεωρητικές δεν είναι: το 70% των πολιτικών που υιοθετούνται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών!
Αυτό φάνηκε και στις πρώτες ημέρες της προεδρίας του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Επιτροπή, όπου ο νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής για το ακανθώδες αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας τη διαφύλαξη των κονδυλίων για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις τοπικές μεταφορές, το περιβάλλον, τα πανεπιστήμια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών απευθύνω έκκληση για την αποφυγή της περικοπής των επενδύσεων που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών στους δήμους και τις περιφέρειες», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, προσθέτοντας με νόημα: «Η μείωση των κονδυλίων της ΕΕ για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις τοπικές μεταφορές, το περιβάλλον, τα πανεπιστήμια και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ήταν αποτυχία για τους πολίτες και δώρο στους λαϊκιστές. Για την πλειονότητα των κρατών μελών η χρηματοδότηση της ΕΕ προς όφελος της συνοχής, της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών δημόσιων επενδύσεων, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί μόνο έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ενιαίας αγοράς».
Δήλωσε δε ανήσυχος με τον κίνδυνο υπονόμευσης των πολιτικών που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες και τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη. «Έχουμε επίγνωση των δημοσιονομικών επιπτώσεων του Brexit, αλλά το κόστος του δεν θα πρέπει να επιβαρύνει τους δήμους και τις περιφέρειες. Δεν πρόκειται για ζήτημα χρημάτων, αλλά για επένδυση στο μέλλον των πολιτών της Ευρώπης», σημείωσε.
Στα ιδιαίτερα συν της εκλογής Τζιτζικώστα ήταν ότι αυτή έγινε ομόφωνα, καθώς είχε τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών που λειτουργούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Πέρα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε η ομάδα των σοσιαλδημοκρατών, με δήλωση του επικεφαλής της λίγο πριν από την εκλογική διαδικασία, ενώ υποστηρίχτηκε και από τις άλλες πολιτικές οικογένειες που εκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Σημαντικό ακόμη και το ότι για πρώτη φορά έλληνας πολιτικός αναλαμβάνει προεδρία σε επίσημο θεσμικό όργανο της ΕΕ και ότι ποτέ στην 26χρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δεν είχε εκλεγεί Έλληνας στη θέση του προέδρου. Στα συν του κ. Τζιτζικώστα είναι και η εμπειρία που απέκτησε στα 2,5 χρόνια ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κάτι που σημαίνει ότι γνωρίζει το προσκήνιο αλλά και το παρασκήνιο των Βρυξελών.
Να σημειώσουμε ότι στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του κ. Τζιτζικώστα -και αυτό το τόνισε σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή του- είναι να φέρει την Ευρώπη κοντά στους πολίτες. «Ως εκλεγμένοι τοπικοί και περιφερειακοί πολιτικοί η αποστολή μας είναι να εγγυηθούμε ότι οι αποφάσεις θα βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στους πολίτες και θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη» έλεγε συχνά αυτές τις ημέρες ο μακεδόνας πολιτικός. Αλλά και η επιμονή του να στηρίξει με κάθε τρόπο την Κεντρική Μακεδονία, φέρνοντας την περιφέρεια πιο κοντά στην Ευρώπη, αλλά και το ανάποδο. Καθόλου τυχαίες και οι δημόσιες αναφορές που έκανε αυτές τις ημέρες ο κ. Τζιτζικώστας ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «ήταν, είναι και θα παραμείνει η πρώτη του προτεραιότητα».
Η ταυτότητα της επιτροπής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στις τάξεις της απασχολούνται 450 άτομα ως υπάλληλοι. Συστάθηκε το 1994 βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με αποστολή να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, καθώς και την ενημέρωσή τους για τις πολιτικές της ΕΕ. Με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητούν τη γνώμη της Επιτροπής στους τομείς πολιτικής που αφορούν τους δήμους και τις περιφέρειες. Και τελικά την καθημερινότητα των πολιτών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Φεβρουαρίου 2020