Το πιλοτικό πρόγραμμα οδήγησης και οδικής ασφάλειας που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τη μη κυβερνητική οργάνωση Catholic Relief Services, με την υποστήριξη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έριξε «αυλαία» σήμερα με την απονομή διπλωμάτων στους πρόσφυγες που συμμετείχαν.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια, Ζαν Τοντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία δείχνει στην πράξη πως η οδική ασφάλεια και τα μαθήματα οδήγησης, μπορούν να είναι ένας έξοχος και παραγωγικός τρόπος να υποστηρίξεις τους πρόσφυγες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας».
«Η ελληνική Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, επιχειρεί την πραγματική ενσωμάτωση αντί της περιθωριοποίησης», ανέφερε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος μας είναι να πετύχουμε την αυτονομία και τον αξιοπρεπή τρόπο ζωής, μέσα από την ενσωμάτωση και την αγορά εργασίας».
Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν, τόνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά πρότζεκτ με τα οποία η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην ένταξη» και πρόσθεσε ότι προγράμματα όπως αυτό, «βοηθούν τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει εργαζόμενους. Επίσης οδηγοί που οδηγούν με ασφάλεια, χρειάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, οι πρόσφυγες μπορούν να παρέχουν το εργατικό δυναμικό που ένας εργοδότης ή ένας δήμος χρειάζεται, και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία».
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 30 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από 13 χώρες. Ανάμεσά τους η Φατιμά, η Καρμέ, η Μαχντία και η Μομένα, Αφγανές που μεγάλωσαν στο Ιράν, οι οποίες περιέγραψαν πως στο Ιράν δεν είχαν καμία ευκαιρία, «καμία ταυτότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά η Φατιμά. Με τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάνουν «ένα βήμα μπροστά στη ζωή τους», όπως ανέφερε η Καρμέ, και έχουν μια ευκαιρία «να καθοδηγήσουν τη ζωή τους» όπως τόνισε η Μομένα, ή αισθάνονται ότι ανήκουν «στην Ελλάδα περισσότερο από πριν», όπως υπογράμμισε η Καρμέ.