ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Πίσω από τις λέξεις... του Αλέξη (Τσίπρα) - Ραγδαίες εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ - Στο βάθος εκλογή προέδρου

Βαγγέλης Στολάκης26 Ιουνίου 2023

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας χθες στην δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών να «άνοιξε τα χαρτιά του» ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι εννοούσε όταν δήλωνε: «Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα, τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Το προφανές είναι ότι ο κ. Τσίπρας με αυτό το κομμάτι με το οποίο έκλεισε τη δήλωσή του αλλά και με την φράση λίγο νωρίτερα «αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές. Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά» θέτει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος τα οποία θα κληθούν να απαντήσουν αναφορικά με την ηγεσία του κόμματος.

Το δεύτερο επίσης που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτή την κρίση θα είναι «παρών». Μένει λοιπόν στην ηγεσία του κόμματος μέχρι να δρομολογηθούν διαδικασίες στις οποίες όπως προανήγγειλε θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος.

Το τρίτο που αντιλαμβάνεται κανείς από τη δήλωση Τσίπρα είναι ότι τα μέλη του κόμματος, που αριθμούν περί τις 170.000 θα αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο.

Αυτό που σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο makthes.gr λίγη ώρα μετά τη δήλωση Τσίπρα είναι πως προανήγγειλε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου αλλά και εσωκομματικών εκλογών ηγεσίας (χωρίς να ξεκαθαρίζει το πότε θα γίνουν όλα αυτά) στις οποίες μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες πλην του ιδίου. Όπως επίσης μένει να δούμε εάν κάποιος ή κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον αμφισβητήσουν τις επόμενες ημέρες στον απόηχο της νέας εκλογικής ήττας της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα λοιπόν με την άνοδο των θερμοκρασιών εν μέσω θέρους θα ανέβουν και οι στροφές στην Κουμουνδούρου. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία για να ακολουθήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα αποφασίσει και τυπικά, ως το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ την διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου και την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα οριστούν οι ημερομηνίες για τα παραπάνω. Δεδομένης της δήλωσης Τσίπρα «ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει αυτό να γίνει με επιτυχία γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών» κανείς δεν αποκλείει ότι η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και οι εσωκομματικές εκλογές μπορεί να γίνουν και πολύ σύντομα δηλαδή πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου. Άλλοι πάλι, εκτιμούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και το καλοκαίρι δεν θα ευνοήσουν στην μαζική προσέλευση στις εσωκομματικές κάλπες και εκτιμούν ότι αυτές μπορεί να «στηθούν» μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες θα έχουν ενδιαφέρον για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θα δρομολογηθεί μια σειρά διαδικασιών που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, το κόμμα έχασε άλλες δυο έδρες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2023. Ο Γιάννης Αμανατίδης στην Α’ Περιφέρεια και η Δώρα Αυγέρη στη Β’ δεν επανεξελέγησαν βουλευτές. Έτσι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο μετρά σε επίπεδο νομού μόλις τέσσερις βουλευτές, τρεις στην Α’ και έναν στη Β΄.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.