Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τρεις μεγάλες εταιρείες της Θεσσαλονίκης, την ΕΛΒΟ, την ΕΒΖ και την Hellenic Steel, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας στο περιθώριο του 3ου Thessaloniki Summit.
Hellenic Steel
Για την Hellenic Steel είπε ότι το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας είναι σοβαρό. Δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πρόκειται για την Jordan International για την οποία εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την κεφαλαιακή της επάρκεια. Το δικαστήριο -στις 10 Δεκεμβρίου- θα εξετάσει τη συμφωνία των πιστωτών (κυρίως της μητρικής ILVA) με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας η διάσωση της Hellenic Steel θα γίνει στα πρότυπα των ναυπηγείων της Σύρου.
ΕΛΒΟ
Για την ΕΛΒΟ είπε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα προχωρήσει ο τρίτος διαγωνισμός και ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει επαφές με πέντε ενδιαφερόμενους (μεταξύ των οποίων και αυτοί που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και στους προηγούμενους άγονους διαγωνισμούς) και επίκειται μια αντίστοιχη συνάντηση με μια έκτη εταιρεία. Εκτίμησε δε ότι ο τρίτος διαγωνισμός θα είναι γόνιμος και ότι η εταιρεία δεν θα οδηγηθεί σε «σπάσιμο» και τμηματική πώληση.
ΕΒΖ
Τέλος, για τη Βιομηχανία Ζάχαρης είπε ότι υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι, ένας από την Ελλάδα και ένας από το εξωτερικό, αλλά ότι πρόκειται για διαφορετικές προτάσεις από τις γνωστές, δηλαδή της Royal Sugar και του fund που εκπροσωπεί ο Λ. Φέκερ. Και για την περίπτωση της ΕΒΖ εκτίμησε ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση.
"Πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά"
«Πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά στην Ελλάδα. Το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε αλλάξουμε είναι να παρακολουθήσουμε τι γίνεται γύρω μας, κυρίως στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει ένα θεσμικό όργανο που να ασχολείται με εξελίξεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Η γνώση θα μας επιστρέψει να αναπτυχθούμε».
Ηλεκτρονική τιμολόγηση -Μέχρι τα Χριστούγεννα έρχεται το ν/σ
«Επίσης, υπάρχει ένα high level group στην ΕΕ για ενεργοβόρες βιομηχανίες το οποίο δεν παρακολουθεί η Ελλάδα», τονισε ο κ. Πιτσιόρλας από το βήμα του 3ου Thessaloniki Summit, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον της για την παραγωγή και τη βιομηχανία. «Πρέπει να βγάλουμε από τη μέση τα τεράστια εμπόδια για τη βιομηχανία. Υπάρχει ένας γολγοθάς, πίσω από τη γρήγορη αδειοδότηση. Για παράδειγμα είναι τεράστιο θέμα η χωροταξία, το πώς "κουμπώνει" η περιβαλλοντική με τις άλλες νομοθεσίες. Υπό την πίεση των δανειστών προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές από το κτηματολόγιο μέχρι τα κίνητρα και το εμπορικό δίκαιο. Σε ορίζοντα διετίας θα έχουμε αναμορφώσει ριζικά το τοπίο στην Ελλάδα, με κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι επίσης μια επανάσταση- το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα- γιατί το να συνδέονται πληροφοριακά συστήματα και να γίνονται διασταυρώσεις είναι πολύ σημαντικό. Για να προχωρήσει η βιομηχανία είναι απαραίτητη η προώθηση αυτών των θεσμικών αλλαγών».