ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΚΜ: Έργα και δράσεις στη μάχη κατά της λειψυδρίας - Εξοικονόμηση νερού για την άρδευση καλλιεργειών

Φανή Σοβιτσλή26 Αυγούστου 2024

Δεκάδες έργα και δράσεις, μέσω των οποίων θα εξοικονομηθούν ποσότητες νερού για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιλαμβανόμενη το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που προκαλείται ήδη από την κλιματική κρίση και φέτος είναι πολύ έντονο σε πολλές περιοχές.

Ειδικότερα, πρόκειται για 17 έργα και δράσεις που χρηματοδοτούνται με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), μετά από την υποβολή σχετικών φακέλων με προτάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στη λήψη μέτρων για το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας που επηρεάζει και την άρδευση αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Στάθης Αβραμίδης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τη ρύπανση των υδάτων, είναι υπεύθυνα τα αρμόδια υπουργεία, μέσω προγραμμάτων και της νομοθεσίας, και όχι η Περιφέρεια.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του νερού για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, που σχεδίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε 19 ολοκληρωμένους φακέλους σε συνεργασία με τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, από τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν από το μέτρο 4.3.1. του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) οι δράσεις για 17 με ποσό 40 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Αβραμίδης.

Και οι 17 δράσεις και τα έργα, είπε στη συνέχεια, είναι σε στάδιο υλοποίησης ή συμβασιοποίησης και υλοποιούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες, ενώ στο πλαίσιο της υποστήριξής τους η ΠΚΜ διέθεσε πέραν των μελετών που έγιναν από τις υπηρεσίες της και 180.000 ευρώ για την τεχνική υλοποίησή τους, που αφορά την πρόσληψη πέντε μηχανικών για την επίβλεψη της υλοποίησής τους.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Αβραμίδης, το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση (ΠεΣΚΑ) εγκρίθηκε στις 30 Μαϊου 2023 από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και επόμενο βήμα είναι η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής του ΠεΣΠΚΑ της ΠΚΜ.

Πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες για το πρόβλημα

Παρουσιάζοντας την επερώτησή του κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μυλόπουλος τόνισε ότι η λειψυδρία που πλήττει φέτος ολόκληρη τη χώρα, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες και πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Με αιχμή την Χαλκιδική με τη μεγάλη ζήτηση λόγω τουρισμού και με κορυφαία θύματα τις λίμνες Κορώνεια, Πικρολίμνη, Δοϊράνη και Κερκίνη που στεγνώνουν. Υπάρχουν, επομένως, συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει άμεσα να αναληφθούν, συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και συγκεκριμένα έργα που πρέπει να σχεδιαστούν για την αντιμετώπισή της» υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή».

«Η λειψυδρία παρουσιάζεται σαν σύμπτωμα της ανομβρίας, που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Παρουσιάζεται, δηλαδή, ως εάν να οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας. Η λειψυδρία, είναι αποτέλεσμα δύο αιτίων:

Της μείωσης της φυσικής προσφοράς σε νερό αφενός και της αυξημένης ζήτησης, αφετέρου» σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Και καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υπεκφυγές και καθυστερήσεις, η παράταξη του κατέθεσε προτάσεις στη διοίκηση της Περιφέρειας, όπως:

Να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη λήψη μέτρων για τον εμπλουτισμό των φυσικών δεξαμενών του νερού, των υπόγειων υδροφορέων, να ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση μια αυστηρή πολιτική άμεσης αναδάσωσης των καμένων περιοχών, καθώς στην ύπαρξη των δασών και της βλάστησης οφείλεται ο εμπλουτισμός των φυσικών δεξαμενών του νερού, να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την εγκατάσταση βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε δασικές και καμένες εκτάσεις και να ζητήσει την αναθεώρηση της αγροτικής ανάπτυξης που στηρίζεται σε υδροβόρες καλλιέργειες.

Ειδικά για τη Χαλκιδική, επισήμανε ότι η διοίκηση της ΠΚΜ θα πρέπει να επανεξετάσει τη μορφή της τουριστικής ανάπτυξης στην άνυδρη Χαλκιδική, διότι, σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος «δεν είναι βιώσιμη η ανάπτυξη που στηρίζεται αποκλειστικά σε βραχυχρόνιους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς και όχι στη φέρουσα ικανότητα της φύσης, στα διαθέσιμα, δηλαδή, υδατικά αποθέματα».

Ανάλογη επερώτηση στη σημερινή συνεδρίαση κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία» Βασίλης Ρόκος, εκφράζοντας τις ανησυχίες των πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες, όπως είπε, είναι πολλές και δικαιολογημένες, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι σοβαρά και πολυδιάστατα.

Ορισμένα από αυτά είναι: η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω υπεράντλησης των υδάτων για γεωργικές και οικιακές ανάγκες, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των υδάτινων πόρων που αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της λίμνης Κορώνειας κ.α

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.