Κριτική στη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο απολογισμό πεπραγμένων του 2018 σχεδόν σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου. Ο Θανάσης Μπασδάνης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» χαρακτήρισε υποβαθμισμένη της διαδικασία του απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης της ΠΚΜ για το 2018, λόγω της μικρής συμμετοχής των συμβούλων από όλες τις παρατάξεις. «Όλοι κρινόμαστε, όχι όμως εκ των προθέσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος. Η περιφέρεια δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται από τον απολογισμό ό,τι οι δράσεις σε όλους τους τομείς είναι επικεντρωμένες στην έδρα της ΠΚΜ» είπε χαρακτηριστικά.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΙΖΑΡΕΝ) τόνισε ότι το 2018 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά για την ΠΚΜ, που όμως, σημαδεύτηκε, όπως είπε, από την επιβεβαίωση της προσήλωσης της πλειοψηφίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Αυτό δείχνει την πολιτική της, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από την εύρεση θέσεων εργασίας, αλλά με διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και Αμερικανούς αξιωματούχους, την ώρα που έχουμε εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων στο υπερταμείο. Θετική η ανακοίνωση του περιφερειάρχη για τα ασφαλιστικά μέτρα για τα διόδια στο Ωραιόκαστρο, αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία γονατίζουν τους πολίτες με τις συνεχείς αυξήσεις που επιβάλουν».
«Η διοίκηση της ΠΚΜ», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, «απέδειξε ότι είναι ταυτισμένη με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική των μνημονίων και τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και η παράταξη του εξυπηρετούν την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων και η πολιτική αυτή συγκρούεται με τα λαϊκά συμφέροντα» υπογράμμισε η ίδια.
Ο Φώτης Γραικός από την παράταξη «Ελληνική Αυγή για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» κατήγγειλε ότι «για μια ακόμη φορά η Ελληνική Αυγή έχει αποκλειστεί παράνομα από τις επιτροπές της ΠΚΜ οι τροποποιήσεις και οι καταστρατηγήσεις του προϋπολογισμού απέχουμε από τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2018, θεωρώντας ότι αποτελεί αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεων του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα.
Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» σχολίασε δηκτικά ότι «η σημερινή ομιλία του περιφερειάρχη έδειξε μια πλούσια εικόνα, που δείχνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της περιφέρειας. Ωστόσο δεν είναι έτσι. Προσεγγίστηκαν κάποια θέματα φιλόδοξα, αλλά μένει ακόμη σε επίπεδα καταγραφής δεν έχει γίνει κανένα εμβληματικό έργο στην ΠΚΜ, αν και ευχόμαστε να προχωρήσει το έργο της ενοποίησης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα των κουνουπιών και των συνεπειών του στους πολίτες, λέγοντας ότι η μέθοδος που ακολούθησε η ΠΚΜ για την καταπολέμηση τους, αποδείχθηκε αναποτελεσματική και κοστοβόρα.
Από την παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Βασίλης Ρέβας υπογράμμισε ότι «ο απολογισμός είναι αποτέλεσμα και προϊόν της εφαρμογής ενός ακόμη προϋπολογισμού της για το 2018, που συνέχισε να κατακρεουργεί τη χρηματοδότηση που αφορά τα λαϊκά στρώματα. Δεν σας αναγνωρίζουμε σαν διοίκηση την ικανότητα του καλού διαχειριστή, που μπορεί παρά την έλλειψη πόρων, να πετυχαίνει μια χρηστή και διαφανή διαχείριση, γιατί ως σταθερός υποστηρικτής της πολιτικής της Ε.Ε. εξυπηρετείται τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου».
Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά», αναγνώρισε την προσπάθεια της διοίκησης να συμβάλει στην ανάπτυξη, λέγοντας πως ήταν εντυπωσιακή. Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα θετική». Αυτό φαίνεται, όπως είπε, σε πολλές δράσεις που αναπτύχθηκαν για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θετικά είδε επίσης τα στοιχεία για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα, τα έργα που προώθησε η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπως το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης.
Δριμεία κριτική στην διοίκηση της ΠΚΜ άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία - Αλληλεγγύη» Δαμιανός Ανδρέου. «Μάλλον ζούμε σε παράλληλα σύμπαντα με όλα αυτά που μας είπε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Έκανε πολλές αναφορές σε έργα και δράσεις που όμως δεν τα έκανε ο ίδιος, αλλά η κεντρική διοίκηση. Θεωρώ ότι παρουσιάστηκε ένας απολογισμός με παρωχημένες και αποσπασματικές αναφορές».