ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση Πούτιν για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών

MakThes Team30 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνείς αντιδράσεις όπως αναμενόταν προκάλεσε η ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών από τη ρωσική Ομοσπονδία.


Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος, δηλώνει ο Μπάιντεν

"Oι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τη δόλια απόπειρα της Ρωσίας σήμερα να προσαρτήσει κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καταπατώντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και επιδεικνύοντας την περιφρόνησή της για ειρηνικά κράτη παντού", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

"Μην κάνετε λάθος: αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία νομιμότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σέβονται πάντα τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας".

"Θα ενώσουμε τη διεθνή κοινότητα τόσο για να καταγγείλουμε αυτές τις κινήσεις όσο και για να αναγκάσουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει".

Ο γγ του ΝΑΤΟ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών και το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν σήμερα τις ανησυχίες τους για την επιχειρούμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία, αλλά και το πιθανολογούμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Μετά την προφανή δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, συζήτησαν την προστασία υποδομών κρίσιμης σημασίας» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Λιθουανία: Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία ξυπνά οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση», πρόσθεσε.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές.

Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

«Στο σενάριο, αυτό που ακολουθεί είναι τρομοκρατία και εκμετάλλευση των τοπικών πόρων. Που στην περίπτωση αυτή είναι ο λαός, που μετά την προσάρτηση θα σταλεί να πεθάνει στον πόλεμο», είπε ο Ανουσάουσκας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις βαλτικές χώρες εξορίστηκαν στη Σιβηρία ενώ πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ρωσόφωνων σε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Εσθονίας και στο ένα τέταρτο στη Λετονία.

«Φυσικά, έγινε με τον ίδιο τρόπο (το 1940), είναι παρόμοια ιστορία», είπε ο ηθοποιός Μάρτινς Μέιγερς, από τη Ρίγα. «Η Ρωσία ως έθνος δεν παραδέχεται την προσάρτησή μας και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τους Λετονούς, οι ρωσόφωνοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Λετονία εντάχθηκε οικειοθελώς στη Σοβιετική Ένωση και ότι η Ρωσία –τουλάχιστον, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία– ήταν φιλική χώρα, σύμφωνα με έναν δημοσκόπο που μίλησε επίσης στο πρακτορείο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το 1940, παράνομα ρωσικά δημοψηφίσματα μας οδήγησαν στην τρομοκρατία και την κατοχή», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Μάρκο Μίχελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Η Ουκρανία είναι σε καλύτερη θέση. Θα απελευθερώσουν τα εδάφη τους εκδιώκοντας τη Ρωσία», υποστήριξε.

Ουκρανία: Το Κίεβο υπέβαλε επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Σμίχαλ

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ίδιος, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψαν μια επίσημη αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ταχείες διαδικασίες.

Βρετανία: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής - Διάβημα διαμαρτυρίας του Λονδίνου για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Πολωνία-Ολλανδία: Βαρσοβία και Χάγη καταδικάζουν την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία

Η Πολωνία καταδικάζει την υπογραφή των συνθηκών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία.

"Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της "αναγνώρισης της ανεξαρτησίας" και "ενσωμάτωσης" στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια", αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο ΒλαντίμΙρ Πούτιν.

"Η Ολλανδία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας", δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις στην Ρωσία ως απάντηση στην προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία σε δημοψηφίσματα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτηρίζουν «απάτη». Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, οι συγγενείς του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα συμπεριλαμβάνουν την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Καναδάς διεύρυνε επίσης τους καταλόγους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας 43 «εκπροσώπους της ελίτ» και μέλη των οικογενειών τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μελών του νομοθετικού σώματος, του στρατού και της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν ο Πούτιν προσπαθεί με δόλο να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 14 άτομα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, σε δύο ηγετικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μέλη οικογενειών κορυφαίων αξιωματούχων (του Ρώσου πρωθυπουργού Μισούστιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού) και 278 μέλη του ρωσικού νομοθετικού σώματος «επειδή επέτρεψαν τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας και την απόπειρα προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους». Μεταξύ των ατόμων που στοχεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγίες που προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο κυρώσεων σε όσους βρίσκονται εκτός Ρωσίας σε περίπτωση που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στη Μόσχα. «Οι ισχύοντες έλεγχοι εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία μπορούν να εφαρμοστούν σε οντότητες σε τρίτες χώρες που επιδιώκουν να παράσχουν υλική υποστήριξη στους στρατιωτικούς και βιομηχανικούς τομείς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των ρωσικών προμηθειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται 57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία, τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι συνδράμουν τη «βίαιη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία». Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες που απέκτησαν ή επιχείρησαν να αποκτήσουν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης για τον ρωσικό στρατό και εταιρείες που αναζήτησαν κβαντική τεχνολογία υπολογιστών για την στρατιωτική επιχείρηση.

"Νέο ναδίρ" στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών, την οποία δεν θα αναγνωρίσει "ποτέ" η G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

Ο Μακρόν καταδικάζει την "παράνομη προσάρτηση" που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τελετή που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Κρεμλίνο, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα θριαμβεύσει σε αυτήν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μακρόν καταδίκασε την «παράνομη προσάρτηση» του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία, δηλώνει η Λιζ Τρας

"Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο", δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

"Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί".

"Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος", τόνισε η Λιζ Τρας.

Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν

"Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτε. Όλα τα εδάφη που έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Ρώσους εισβολείς είναι ουκρανική γη και πάντα θα είναι τμήμα αυτού του κυρίαρχου κράτους", δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.