ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΟΕ - ΟΤΑ: Ηχηρό όχι στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης - Σε αναμονή της εξέτασης της προσφυγής

Φανή Σοβιτσλή06 Σεπτεμβρίου 2024

Αποφασισμένοι να βάλουν «φρένο» στο σχεδιασμό του δήμου Θεσσαλονίκης να αναθέσει σε ιδιώτη τμήματα της καθαριότητας, όπως το πλύσιμο των κάδων, η σάρωση και η συλλογή των ογκωδών, είναι ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος μαζί με την ΠΟΕ -ΟΤΑ έχουν καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Ζητούν από τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της για παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει αυτό, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων θα καθορίσουν το επόμενο διάστημα.

Την καλούν επίσης να συνομολογήσει ότι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως δεν χρειάζεται η εμπλοκή ιδιώτη εργολάβου.

Σε συνέντευξη τύπου της Ε.Ε της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου στη Διεθνή Έκθεση, όπου καλεί να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τράκας, τόνισε την πλήρη αντίθεση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους στην απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της καθαριότητας.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε τη δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του μηχανοκίνητου καθαρισμού (σαρώματος) οδών και κοινοχρήστων χώρων, του καθαρισμού (πλύσης) των κάδων απορριμμάτων και της συλλογής και μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων και μικρών ποσοτήτων Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), για τις οποίες, όπως είπε, θα πληρώσει 8.220.000 ευρώ, επιβαρύνοντας με υπέρογκα ποσά τον προϋπολογισμό του δήμου αλλά και τις τσέπες των πολιτών.

«Συζητήσαμε πριν από λίγο διάστημα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σ. Αγγελούδη για το αυτό το ζήτημα, του εξηγήσαμε τις αντιρρήσεις μας, ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση νευραλγικών υπηρεσιών της καθαριότητας, αδιαφορώντας ότι το… μάρμαρο θα το πληρώσουν οι δημότες Θεσσαλονίκης για τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Τράκας.

Στο … βάθος κινητοποιήσεις

Γνωστοποίησε μάλιστα πως η ΠΟΕ-ΟΤΑ με το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν αποφασίσει, πλην της προσφυγής που ήδη κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, να κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, υποστήριξε ακόμη ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι λάθος, γιατί αφενός καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, αφετέρου έχει 70 συμβασιούχους, που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και αναμένεται να δικαιωθούν, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες. Παράλληλα, είπε , ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πάρει το 2025 εξοπλισμό, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος», οπότε, συνέχισε ο κ. Τράκας, δεν έχει λόγο να προσλάβει ιδιώτη εργολάβο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Φουντούκης, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι υπ΄ ατμόν και περιμένουν την έκβαση της προσφυγής.

Παραδέχθηκε ότι με τη διοίκηση Αγγελούδη γίνεται προσπάθεια για να καθαρίσει η πόλη, ωστόσο, είπε οι εργαζόμενοι είναι σε ένα «ατελείωτο περίμενε», όσον αφορά στην οργάνωση και το σχεδιασμό των υπηρεσιών καθαριότητας.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης και μετά θα αποφασίσουμε τι επόμενες κινήσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Φουντούκης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.