«Σκοπός μου ήταν να μπορώ να μιλάω για τα πιο ‘κάφρικα’ πράγματα με τον πιο ευγενή τρόπο και για τα πιο ευγενή με τον πιο ‘κάφρικο’», λέει ο Δημήτρης Δημόπουλος. Έτσι δημιούργησε την «Καφρόκρεμα», τον σταντ απ μονόλογό του, που ο τίτλος του αποτελεί έναν ευρηματικό συνδυασμό των λέξεων κάφρος και αφρόκρεμα. «Είναι ένας τίτλος που μου είχε κολλήσει στο μυαλό από το 2012 μετά την παράστασή μου ‘Υπερπαραγωγή’. Το σχέδιο καθυστέρησε να υλοποιηθεί γιατί η πορεία μου πήρε άλλα μονοπάτια και τώρα επέστρεψα με μεγαλύτερο κέφι στο σταντ απ κόμεντι», τονίζει στο makthes.gr.
Τι έκανε τον γνωστό κωμικό να αναμείξει αυτά τα δύο στοιχεία; «Νομίζω ότι είναι δύο πλευρές που οι άνθρωποι συνδυάζουμε γενικότερα. Αν ήταν να πω κάτι ακόμη πιο φιλολογικό θα μπορούσα να πω ότι πρόκειται περί της μάχης μας ανάμεσα στο διονυσιακό και το απολλώνιο, αλλά ειδομένα με έναν πιο απλό τρόπο απ’ ότι τα είδε ο Ευριπίδης στις ‘Βάκχες’», επισημαίνει ο δημιουργός.
Στη διάρκεια της «Καφρόκρεμας» παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα. «Είναι κείμενα που δεν αναφέρονται στην επικαιρότητα με την έννοια της πολιτικής σάτιρας, η οποία μιλάει για πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Σίγουρα έχουν έναν χαρακτήρα ίσως πιο κοινωνικό και πολιτικό από αυτόν που είχαν μέχρι τώρα τα κείμενά μου, υπό ένα πρίσμα περισσότερο κοινωνιολογικό. Έχουν δηλαδή περισσότερη σχέση με τον άνθρωπο και όχι με τους θεσμούς. Θα έλεγα πως διακρίνονται από μια πιο ανθρωποκεντρική διάσταση».
Μέσα από τα κείμενα αυτά ήθελε να αναδείξει και τις δύο ανθρώπινες πλευρές. «Ήθελα να εκφράσω ότι η μια συμπληρώνει την άλλη, δεν νοείται να προσπαθούμε να αρνηθούμε τη μια ή την άλλη μας πλευρά», λέει.
Στη δική του παράσταση ο αυτοσχεδιασμός υπάρχει μεν αλλά δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο. «Αν αναλογιστείτε ότι πρόκειται για έναν μονόλογο που διαρκεί ογδόντα λεπτά μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν είναι εύκολο ένας άνθρωπος να έχει τη συγκέντρωση και την ενέργεια που απαιτείται ώστε να αυτοσχεδιάσει. Έτσι ανεβαίνω με κείμενα προετοιμασμένα και γραμμένα. Στο δε κοινό προσπαθώ να μην δίνω πολύ δικαίωμα να μιλήσει. Η αλήθεια είναι ότι η φόρμα βοηθάει ώστε η παράσταση να έχει ρευστότητα και ζωντάνια, αλλά αν υπάρξει κάποια παρέμβαση από το κοινό δεν θα την καταστείλω. Θα την οικειοποιηθώ όμως με τον δικό μου τρόπο και θα την κάνω κομμάτι της παράστασης».
Τέλος, για εκείνον οι δυσκολίες του σταντ απ είναι αυτές του κάθε καλλιτέχνη. «Η δουλειά, η καταπολέμηση της τεμπελιάς (τόσο αγαπημένη μου ενασχόληση), ενώ κάτι που κάνει το σταντ απ λίγο πιο ιδιαίτερο σε σχέση με όλα τα άλλα είναι αυτή η απόλυτη ελευθερία δημιουργίας. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και βάρος και φέρεις εσύ όλη την ευθύνη του δημιουργήματός σου», καταλήγει.
Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Αυλαία απόψε (14 Νοεμβρίου) και αύριο (15 Νοεμβρίου) στις 9μμ και την Παρασκευή (16 Νοεμβρίου) μεταμεσονύχτια στις 11.59μμ. Τιμές εισιτηρίων: 10ευρώ, 8ευρώ (μειωμένο).