ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αεροπορική επίθεση δέχεται η Μαριούπολη – Χτυπήθηκαν κτίρια κατοικιών (βίντεο)

MakThes Team10 Μαρτίου 2022

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

Ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

"Οι βόμβες χτυπούν σπίτια", ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε διαδικτυακή ανάρτησή του.

Η Ρωσία εμποδίζει σκοπίμως την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, επειδή δεν κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Λίγο νωρίτερα το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτάσει στην πολιορκημένη πόλη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων. Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους κατά την, όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια, "ειδική επιχείρησή" της στην Ουκρανία.

Για ώρες αγωνίας στην Ουκρανία με τους αμάχους στον δρόμο της διαφυγής από τον πόλεμο, τις ρωσικές δυνάμεις όλο και να πλησιάζουν το Κίεβο και τους Ουκρανούς στρατιώτες να βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έκαναν λόγο νωρίτερα ξένα ειδησεογραφικά προακτορεία.

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

"Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!", σημείωσε.

Παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Ολέκσιι Κουλέμπα δήλωσε σήμερα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες, Τετάρτη, από χωριά και πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν για άλλη μια φορά να αρχίσουν να απομακρύνουν αμάχους από την Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει να αρχίσει να απομακρύνει αμάχους από την Μαριούπολη σήμερα μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου", μια ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι νοσοκομείο παίδων του λιμανιού αυτού στη νότια Ουκρανία επλήγη σε ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι η Μαριούπολη είναι μια από τις επτά πόλεις από τις οποίες ελπίζει η κυβέρνηση να απομακρύνει αμάχους που έχουν παγιδευτεί στην σύγκρουση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Διάφορες προηγούμενες προσπάθειες να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη έχουν αποτύχει και ο κόσμος στην πόλη αυτή των άνω των 400.000 κατοίκων δεν έχει νερό ή ρεύμα για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την κατάρρευση των συμφωνιών για τοπική κατάπαυση του πυρός, και γύρω από την Μαριούπολη, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι πληροφορίες ότι βομβάρδισε νοσοκομείο παίδων εκεί είναι "ψευδείς ειδήσεις". Σύμφωνα με τη Μόσχα, η εγκατάσταση αυτή δεν χρησιμοποιείτο πλέον ως νοσοκομείο και είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία κατάφερε να αρχίσει την απομάκρυνση αμάχων από κάποιες περιοχές αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής πόλης Σούμι, όπου ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε σήμερα για τρίτη συναπτή ημέρα βάσει συμφωνίας για τοπική κατάπαυση του πυρός.

"Οι οχηματαπομπές (αυτών που απομακρύνονται) φεύγουν. Υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός!", δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Κόσμος φεύγει επίσης από κοντινούς οικισμούς της Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε.

Αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τμήματα της Μαριούπολης

Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει κάποιες συνοικίες της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, μια πόλη την οποία πολιορκούν εδώ και ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 2.911 ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές από την έναρξη του πολέμου.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές της πόλης αυτής στην Ουκρανία.

"Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι", ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες.

"Πληροφοριακή τρομοκρατία" και "ψευδείς ειδήσεις" χαρακτήρισε η Μόσχα τις καταγγελίες του Κιέβου για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας πως οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία».

«Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις», ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Πολιάνσκι επισήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από την οποία οι Ουκρανοί έριχναν πυρά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διεξάγει γενοκτονία αφού Ουκρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε το νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη χθες, Τετάρτη.

Το Κρεμλίνο επισήμανε εξάλλου ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων.

«Αναγκαστικά θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εμείς, όπως κι εσείς, δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το τι συνέβη και (…) οι στρατιωτικοί θα μας δώσουν πληροφορίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εξάλλου ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία «συνεχώς» προτείνει να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια της συμφωνημένης κατάπαυσης του πυρός που είχε στόχο να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων από την πολιορκούμενη πόλη, κατήγγειλε ο τοπικός κυβερνήτης, Πάβλο Κιριλένκο. 

Για 1.207 άμαχους νεκρούς στη Μαριούπολη σε 9 ημέρες ρωσικής πολιορκίας μιλά η δημοτική αρχή

Η εννιαήμερη ρωσική πολιορκία της Μαριούπολης, λιμανιού στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, στοίχισε τη ζωή σε 1.207 άμαχους, ανέφερε χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες - 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».

Ζελένσκι: Θηριωδία στη Μαριούπολη – Παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια»

Μέσω Facebook, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο Παίδων και μαιευτήριο στη Μαριούπολη, δηλώνοντας ότι αυτή η ρωσική επίθεση είναι η «απόλυτη απόδειξη γενοκτονίας».

«Ένα παιδικό νοσοκομείο, ένα μαιευτήριο. Πώς ακριβώς απείλησαν τη Ρωσία; Τι χώρα είναι αυτή, που φοβάται τα νοσοκομεία, τα μαιευτήρια και τα καταστρέφει; Οι έγκυες γυναίκες θα πυροβολούσαν στο Ροστόφ; Ταπείνωσε κανείς στο μαιευτήριο τους Ρωσόφωνους; Ή ήταν αποναζιστοποίηση ενός νοσοκομείου;», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο του βίντεο στο Facebook.


Παράλληλα, ο Ζελένσκι – μιλώντας αυτή τη φορά στα ουκρανικά – χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση «κάτι παραπάνω από θηριωδία»: «Ευρωπαίοι, Ουκρανοί, κάτοικοι της Μαριούπολης, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως προς την καταδίκη της Ρωσίας γι’ αυτό το έγκλημα που αντανακλά όλο το κακό που μας έφεραν οι εισβολείς, σε όλες τις κατεστραμμένες πόλεις: Βολνοβάχα, Ίζιουμ, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ, Οχτίρκα, Μποροντιάνκα, Χοστόμελ, Ζίτομιρ και δεκάδες άλλες ουκρανικές πόλεις μας, που δεν αποτελούσαν ποτέ καμία απειλή για τη Ρωσία».

«Νοσοκομεία και σχολεία καταστρέφονται. Εκκλησίες και απλά κτίρια καταστρέφονται. Σκοτώνονται άνθρωποι. Σκοτώνονται παιδιά. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε νοσοκομείο Παίδων είναι η απόλυτη απόδειξη ότι συμβαίνει γενοκτονία Ουκρανών».

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση στο νοσοκομείο.

Το βίντεο Ζελένσκι από το κατεστραμμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αναρτήσει στο Twitter βίντεο που έδειχνε την καταστροφή στο μαιευτήριο στην πόλη της Μαριούπολης.

«Μαριούπολη. Απευθείας επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο μαιευτήριο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. «Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θηριωδία! Για πόσο ακόμη ο κόσμος θα είναι συνένοχος που αγνοεί τον τρόμο; Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη, αλλά φαίνεται ότι έχετε χάσει την ανθρωπιά».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης βομβαρδίζοντας την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

    «Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων», έγραψε στο Twitter. «Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται».

    Λιμάνι-κλειδί στην Αζοφική Θάλασσα, η βιομηχανική πόλη της Ουκρανίας αριθμούσε πάνω από 450.000 κατοίκους πριν αρχίσει η ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

    Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε την «βάρβαρη» χρήση βίας, ενώ τον βομβαρδισμό καταδίκασε και το Βατικανό.

    «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

    Σφυροκόπημα σε Σούμι, Οχτίρκα, Μπιτίτσια - Τρεις άνθρωποι νεκροί, μεταξύ τους και ένα παιδί

    Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, ο περιφερειάρχης στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη Σούμι, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά, έκανε λόγο για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από την πόλη, πάντως, φέρεται να έχουν αποχωρήσει περί τους 50.000 αμάχους τις δύο προηγούμενες ημέρες και η έξοδος αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Βομβαρδίστηκαν επίσης κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, νοτιότερα, σύμφωνα με τον ίδιο. Υπάρχουν αναφορές πως χτυπήθηκαν διάφορες υποδομές στην περιοχή.

    «Τα ρωσικά εχθρικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα περίχωρα του Σούμι και το χωριό Μπιτίτσια», έγραψε ο Ζιβίτσκι.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο περιφερειακός αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, από τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς στην Οχτίρκα του Σούμι σε κατοικημένες περιοχές, σκοτώθηκαν ένα 13χρονο αγόρι και δύο γυναίκες.

    Παράλληλα, ο Ζιβίτσκι ανέφερε ότι χτυπήθηκε και ένας αγωγός φυσικού αερίου.

    «Η εχθρική αεροπορία χτύπησε κατοικίες. Από τις επιθέσεις διασώθηκαν 5 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά. Επίσης, καταστράφηκε μερικώς το αστυνομικό τμήμα», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Σούμι, Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικαλούμενος έκθεση της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Σούμι.

    «Το εχθρικό πυροβολικό πυροβόλησε στο πρώην εργοστάσιο «Electrobutprilad». Το αποτέλεσμα του βομβαρδισμού σκότωσε τρεις χωρικούς, μεταξύ των οποίων ένα ανήλικο αγόρι», συμπλήρωσε.

    Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως του αναφέρθηκαν εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε ο αιρετός, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

    Εξάλλου το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση. Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες και φέρνουν εφεδρείες.

    Ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στη Χαρκίβ, στην Ιζιούμ, τη Σούμι και την Οχτίρκα, πάντα κατά το επιτελείο.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από δύο εβδομάδες – 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι». Στα μέτωπα του πολέμου η ένταση διατηρείται και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι τα όπλα ηχούν και σε πολλές από τις έξι πόλεις για τις οποίες κηρύχθηκε 12ωρη κατάπαυση του πυρός από τις 9 το πρωί για να ανοίξουν οι αντίστοιχοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού. Τα προβλήματα εντοπίζονται και σε Σούμι και Χάρκοβο.

    Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.