Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξετάζει από σήμερα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία, με τη Δύση να ελπίζει να αποδείξει την απομόνωση της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.
To θέμα έφτασε στη Γενική Συνέλευση, όπου οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν από μία ψήφο και δεν υπάρχει βέτο, αφού η Ρωσία άσκησε βέτο σε αντίστοιχο κείμενο που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Αν το σύστημα του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα, μέσω της Γενικής Συνέλευσης, δεν αντιδράσουν σε αυτού του είδους τις παράνομες απόπειρες, θα βρεθούμε σε μια πολύ κακή κατάσταση», σχολίασε ο Όλοφ Σκουγκ πρεσβευτής της ΕΕ αρμόδιος για τη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος σε συνεργασία με την Ουκρανία και άλλες χώρες.
Αν δεν υπάρξει ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, η οποία αναμένεται μετά το πέρας των συζητήσεων, δηλαδή όχι πριν την Τετάρτη, κινδυνεύει να «δώσει ελευθέρας σε άλλες χώρες για να κάνουν το ίδιο ή για να αναγνωρίσουν αυτό που έκανε η Ρωσία», πρόσθεσε.
Το προσχέδιο κειμένου, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP, καταδικάζει την «παράνομη» προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα μετά «τα αποκαλούμενα δημοψηφίσματα» και υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες αυτές «δεν έχουν καμία αξία» βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης ζητεί καμία χώρα να μην αναγνωρίσει τις προσαρτήσεις αυτές και την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Σε επιστολή της προς όλα τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης η Ρωσία επιτέθηκε «στις δυτικές αντιπροσωπείες» οι ενέργειες των οποίων «δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου».
«Επιδιώκουν τους δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους», επεσήμανε ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια, καταγγέλλοντας «την πίεση» που ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε άλλες χώρες.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Μόσχα ζήτησε η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης να είναι μυστική, μια διαδικασία που δεν συνηθίζεται.
«Θα είναι δύσκολο»
«Αυτό δεν δείχνει μεγάλη αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα», σχολίασε ειρωνικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μια κάπως απελπισμένη απόπειρα».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γενικής Συνέλευσης, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ψηφίσουν αν επιθυμούν η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης να είναι μυστική.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει καταδικάσει την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία.
«Είναι αντίθετο σε ό,τι υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η διεθνής κοινότητα. Αντιβαίνει στους στόχους και τις αρχές του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κλιμάκωση. Δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είχε τονίσει στις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι δηλώσεις αυτές του Γκουτέρες «αποδεικνύουν ότι το θέμα δεν αφορά μια αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Στη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας καμία χώρα δεν πήρε το μέρος της Ρωσίας, αλλά η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν.
Καθώς κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ενοχληθεί που η Δύση έχει στρέψει όλη της την προσοχή στην Ουκρανία, είναι πιθανό να μην ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης.
Η ψηφοφορία αυτά θα επιτρέψει να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσοστό απομόνωσης της Ρωσίας.
«Θα είναι δύσκολο. Η απόφαση κατά της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 είχε συγκεντρώσει περίπου 100 ψήφους. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα είναι περισσότερες», δήλωσε υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πλευρά, κάνοντας λόγο για 100 με 140 ψήφους υπέρ του κειμένου.
Οι δύο πρώτες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή τον Μάρτιο είχαν συγκεντρώσει 141 και 140 ψήφους υπέρ, έναντι πέντε κατά (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία) και 35 με 38 αποχές.
Η τρίτη ψηφοφορία στα τέλη Απριλίου, με την οποία ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υιοθετήθηκε με 93 ψήφους υπέρ, όμως υπήρξαν 58 αποχές και 24 ψήφοι κατά.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η στήριξη στη Μόσχα θα μετρηθεί από όσους «σταθούν στο πλευρό της Ρωσίας» ψηφίζοντας όχι.