ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται σήμερα οι εορτασμοί της 48ης επετείου στη Θεσσαλονίκη

MakThes Team17 Νοεμβρίου 2021

Με δυσκολία θα πραγματοποιούνται σήμερα οι μετακινήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκη, τόσο για οχήματα όσο και για όσους επιλέξουν τα μετακινηθούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, μιας και αναμένονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες για τους εορτασμούς της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για την εφαρμογή των μέτρων τάξης και ασφάλειας και για την αποτροπή επεισοδίων. 

Οι εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώνονται σήμερα, με την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου (στις 12 το μεσημέρι) και την πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου οι διοργανωτές καλούν σε συμμετοχή οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιούνται κανονικά μετά από την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Αναλυτικά οι συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Από το πρωί της Τετάρτης στον χώρο του Πολυτεχνείου, που βρίσκεται υπό συμβολική κατάληψη, επί της Εγνατίας Οδού, θα πραγματοποιούνται καταθέσεις στεφάνων, ενώ αρκετοί πολίτες αναμένεται να βρεθούν στο σημείο ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες και τους εξεγερμένους της εποχής ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Οι συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς το απόγευμα στην Πολυτεχνική Σχολή. Αρχικώς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι που πρόσκεινται στο ΜΑΣ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 17:00, ενώ στις 18:00 αναμένεται πρώτοι να ξεκινήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ίδια ώρα, σε συγκέντρωση και πορεία στο ίδιο μέρος καλούν οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία που πρόσκεινται σε αυτές τις δυνάμεις, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν τη δική τους πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έπειτα από το ΠΑΜΕ. Παρουσία σε αυτή τη διαδήλωση αναμένεται να έχει και το ΜέΡΑ25.

Παράλληλα, συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις 17:00 στην πύλη Εμπορίου της ΔΕΘ (έναντι αίθουσας τελετών ΑΠΘ) και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα ακολουθήσουν μία από τις προαναφερόμενες πορείες.

Κατάθεση στεφάνων για την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην κατάθεση στεφάνων από τη Διοίκηση του ΕΚΘ και τις Διοικήσεις των Σωματείων, των Συνδικαλιστικών παρατάξεων και των φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, ώρα 11:30 στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 17 Νοέμβρη, στις 12.00΄ στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Αντιπροσωπεία της ΕΔΥΕΘ θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021, 12:00μ στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, στο ΑΠΘ.

Μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 θα καταθέσουν στεφάνι στις 12:00 στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στις 12:00 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Πέριξ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ όπου γίνεται παραδοσιακά η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται εκεί, θα υπάρχει παραταγμένη ισχυρότατη αστυνομική δύναμη.

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Τροχαίας όπως έχει ανακοινώσει προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες τίθενται σε ισχύ, ενόψει των εκδηλώσεων για την «48η Επέτειο του Πολυτεχνείου» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από τις 14:30 σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα:

- Από 14.30΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

α. Από την 06.00 ώρα της Τρίτης (16-11-2021) και μέχρι την 06.00 ώρα της Πέμπτης (18-11-2021) στις παρακάτω οδούς:

  • Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου.
  • Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.
  • Αγγελάκη, καθ’ όλο το μήκος της.
  • Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.
  • Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

β. Σήμερα Τετάρτη (17-11-2021), από ώρα 06.00 και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

  • Εγνατία, στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.
  • Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη.
  • Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου.
  • Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.
  • Καρ. Ντήλ, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ.Ηρακλείου.
  • Βασ. Ηρακλείου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ.Ντήλ.
  • Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.
  • Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Ερμού.
  • Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Απομακρύνθηκαν κάδοι απορριμμάτων από το κέντρο της πόλης

Συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν χθες να απομακρύνουν κάδους απορριμμάτων από κομβικούς άξονες στο κέντρο της πόλης, όπως ενδεικτικά από τις οδούς Αγγελάκη, Τσιμισκή, Εγνατία, Βενιζέλου, Κασσάνδρου, Αγίου Δημητρίου, κ.ά, στο πλαίσιο των μέτρων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η επανατοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων θα αρχίσει το πρωί της Πέμπτης (18/11).


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.