Εκτός φυλακής, σε κατ’ οίκον περιορισμό, οδηγείται τις επόμενες ημέρες η Εύα Καϊλή εν αναμονή της δίκης για τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το «Qatargate».
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να βγει από τις φυλακές τη Μεγάλη Παρασκευή ή τη Δευτέρα του Πάσχα καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να μην υπάρχει διαθέσιμο βραχιολάκι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο δικηγόρος της.
Δεν θα μένει στο ίδιο σπίτι με τον Τζόρτζι
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, η κ. Καϊλή θα μένει στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες κοντά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεχωριστά από τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο θα μπορεί να έχει μόνο τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ οι κλήσεις τους θα καταγράφονται από τις αρχές. Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε ότι αυτό ήταν επιθυμία και της ίδιας, καθώς δεν θέλει να έχει πλέον σχέσεις με τον Ιταλό σύντροφό της.
Ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ήταν ο πρώτος που αφέθηκε ελεύθερος καθώς ήρθε και σε μνημόνιο συνεργασίας με τις Αρχές να μιλήσει για όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο και τον τρόπο που το μεθόδευσε.
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζόρτζι αφέθηκε επίσης ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση μέχρι τη δίκη, το ίδιο και ο Βέλγος ευτωβουλεττής Μαρκ Ταραμπέλα, επίσης εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο.
Politico: Nέα δεδομένα στο Qatargate με την αποφυλάκιση της Καϊλή
Σε εκτενές άρθρο του το Politico αναφέρεται στην αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή κάνοντας λόγο για νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatar Gate, καθώς μπαίνει σε νέα φάση η πολύμηνη προσπάθεια των βελγικών αρχών για τη διαλεύκανση του ποιος μπορεί να ήταν υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων ενώ εργαζόταν στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επικαλούμενο τις δηλώσεις του Κριστιάν Ντε Βαλκενέερ, καθηγητή ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο, το Politico τονίζει ότι μετά και τη σημερινή εξέλιξη φαίνεται πως η διαδικασία δεν οδηγείται σύντομα προς μια δίκη.
«Δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», διευκρίνισε ο Ντε Βαλκενέερ και πρόσθεσε ότι στο Βέλγιο, η απελευθέρωση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή». Ωστόσο, οι αρχές σύντομα δεν θα έχουν πλέον κανέναν κατηγορούμενο στη φυλακή, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το σημείο που βρίσκεται η έρευνα.
To Politico σημειώνει επίσης πως για μήνες, το «δίχτυ» των εισαγγελέων διευρυνόταν καθώς η αστυνομία συνέλαβε δύο ακόμη βουλευτές της ΕΕ, τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, καθώς και μια λογίστρια στην Ιταλία, τη Μόνικα Μπελίνι. Όμως οι εξελίξεις έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς άλλες συλλήψεις και σταδιακή απελευθέρωση υπόπτων από τις φυλακές σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Κοζολίνο και η Μπελίνι βρίσκονται αμφότεροι στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με αίτημα έκδοσης αναφέρει επίσης το σχετικό δημοσίευμα που κάνει εκτενείς αναφορές και στις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή.
Μέσα σε όλα αυτά, η κράτηση της Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών τις οποίες επεσήμανε και η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου η οποία έγινε η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Καϊλή στη φυλακή.
Γιατί αποφυλακίζεται το συγκεκριμένο χρονικό σημείο η Εύα Καϊλή
Σύμφωνα με το Mega, που επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, το χρονικό σημείο της απόφασης οφείλεται στο ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες αλλοίωσης στοιχείων, διότι μίλησε ο φερόμενος «εγκέφαλος» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι και αυτά που είπε «έδεσαν» την υπόθεση, μετά τη συμφωνία που έκανε με τις Αρχές. Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, η οποία ωστόσο δεν σημαίνει και την αθώωση της. Όμως, η πλευρά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή επιμένει πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή της.
Σύμφωνα με το Mega, οι Βέλγοι δικαστές αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στις προϋποθέσεις που κρατούσαν την ευρωβουλευτή στις φυλακές. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται το Mega, η αιτιολογία που την αφήνουν ελεύθερη με περιοριστικούς όρους είναι ξεκάθαρα «προσχηματική».
Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, οι δικαστές επιμένουν ότι οι λόγοι που την κρατούσαν τόσο καιρό στη φυλακή ακόμη ισχύουν.
«Δεδομένου ότι οι λόγοι όπως αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης που επιβεβαίωσαν τα ανακριτικά δικαστήρια, εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά στον κίνδυνο υποτροπής, συμπαιγνίας και αποφυγής εκτέλεσης της ποινής, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη συνέχιση της προληπτικής κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι», αναφέρει το έγγραφο.