ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική πασαρέλα και ευρωπαϊκός αέρας στη δεξίωση του ΕΕΘ

Σοφία Χριστοφορίδου13 Ιανουαρίου 2019

Ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα. Παγέτες και προβλήματα. Ευρωπαϊκό αέρα και θεσσαλονικιώτικη γκρίνια, χιούμορ και μπηχτές. Και φυσικά πολιτική πασαρέλα και τοποθετήσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Όλα αυτά στη δεξίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της βασιλόπιτας του 2019 που έγινε χθες βράδυ, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Οι κύριες φόρεσαν τα καλά τους, στην υποδοχή σερβίρονταν απεριτίφ και προσφέρονταν λουλούδια, η μουσική ήταν στους ρυθμούς της τζαζ και του σουίνγκ. Το δείπνο σερβιρίστηκε μετά τις 11 το βράδυ, γιατί είχαν προηγηθεί πολιτικά πηγαδάκια, φωτογραφικά φλας, χαιρετισμοί ευχές και προεκλογικό ύφος, ομιλίες με κριτική στην κυβέρνηση…

Στα τραπέζια βρέθηκαν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για το δήμο Θεσσαλονίκης, από την Καλυψώ Γούλα και τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, μέχρι τον Νίκο Ταχιάο, τον Γιώργο Ορφανό, τον Μάκη Κυριζίδη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Χειροκροτήματα και δημοψήφισμα για τις «Πρέσπές»

Mετά την ευχή της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου «να μη συρρικνωθούμε ως έθνος, ως Ελλάδα, ως Μακεδονία», η αναφορά της υφυπουργού  Εσωτερικών και υποψήφιας δημάρχου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου για την αύξηση της κατανάλωσης την περίοδο των γιορτών ως δείγμα ανάκαμψης της οικονομίας αντιμετωπίστηκε με ένα χειροκρότημα πιο κρύο από τη θερμοκρασία που υπήρχε έξω. 

Ακολούθησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου λέγοντας ότι το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά αν το κοινοβούλιο δεν κυρώσει την απαράδεκτη, διπλωματικά και εθνικά, συμφωνία των Πρεσπών, και η φωνή του καλύφθηκε από χειροκροτήματα. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προέβλεψε ότι «το 2019 δεν προμηνύεται πολύ καλό» και ευχήθηκε να είναι τουλάχιστον «η χρονιά που θα σηκώσουμε κεφάλι».

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ήρθε με μια μικρή καθυστέρηση εξηγώντας με μια δόση χιούμορ ότι «επίτηδες αργούμε ή εγώ ή η Βούλα (σ.σ. Πατουλίδου) γιατί είναι προεκλογική χρονιά, για να ακουστεί δυο φορές η περιφέρεια». Σε προεκλογικό τόνο, έκανε τον γνωστό απολογισμό του έργου του (η Περιφέρεια πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, αφίξεις τουριστών κλπ), χάιδεψε τα αυτιά του κοινού («επιτυχία δεν είναι να παίρνεις από επιχειρηματία και να μοιράζεις μιζέρια για να καλύψεις τρύπες και να συντηρείς ένα τεράστιο κράτος δυσλειτουργικό κράτος», η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ με υπερφορολογηση», «οι κυβερνήσεις να πάρουν στα σοβαρά τα επιμελητήρια» κλπ) και αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας από την κυβέρνηση πριν έρθει προς κύρωση στη Βουλή «να δώσει λόγο στους Έλληνες». Όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε το πιο έντονο χειροκρότημα και συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «εθνικά απαράδεκτη και επιζήμια» γιατί εκτός των άλλων δημιουργεί  προβλήματα σε πολλές εταιρείες που σε ένα μήνα, «όταν θα τελειώσουν τα παζάρια» - θα έρθουν αντιμέτωπες με αγωγές από επιχειρήσεις των Σκοπίων, ενώ «αν η πολιτεία είχε καθίσει εξ αρχής στο ίδιο τραπέζι με τον επιχειρηματικό κόσμο θα έβλεπε τα προβλήματα».


Τα ίδια και τα ίδια με ολίγη από Παπανδρέου 

«Κουραστήκαμε να ακούμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Κάθε χρόνο συγκεντρωνόμαστε σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, εμείς η διοίκηση του Επιμελητηρίου διατυπώνουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, οι πολιτικοί μας κάνουν ότι τα ακούν προσεκτικά, κάποιοι δεσμεύονται ότι θα μας προσέξουν και θα συζητήσουν περισσότερο μαζί μας αλλά τα χρόνια περνούν μέσα στα ίδια προβλήματα» είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης και ήταν σαν να ακούγαμε την περσινή ή την προσπέρσινη ομιλία του. Το είπε εξάλλου κι ο ίδιος,  «όποιος ανατρέξει στις ομιλίες μου αυτά τα 13 χρόνια που είμαι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα διαπιστώσει ότι –πάνω- κάτω- κάθε χρόνο λέμε τα ίδια και τα ίδια! Κάθε χρόνο φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας πως οι φόροι σκοτώνουν την οικονομία και πως το κράτος θα εισέπραττε πολύ περισσότερα χρήματα εάν τους μείωνε... Αλλά κανείς δεν μας ακούει». Κι εκεί που ο κ. Ζορπίδης επαναλάμβανε μονότονα τα όσα λέει πάντα για την υπερφορολόγηση, που στεγνώνει την αγορά και για τον έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία που είναι ο πιο φορτωμένος φορολογικά άνθρωπος του πλανήτη, μας ξάφνιασε επικαλούμενος μία ρήση που αποδίδεται στον Γεώργιου Παπανδρέου: «Στην Ελλάδα τα προβλήματα δεν λύνονται... Απλώς σαπίζουν και στη θέση τους γεννιούνται άλλα έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου και νομίζω ότι όλο το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να τον δικαιώνει κάθε χρόνο…». 

Αθεράπευτα αισιόδοξος και ευρωπαϊστής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, με την αισιοδοξία ενός ανθρώπου που βλέπει τα πράγματα από απόσταση και άρα με προοπτικό βάθος. Υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. πέρασε τα τελευταία χρόνια τις ισχυρότερες αναταράξεις στην 70χρονη ιστορία της- κρίση του ευρώ, προσφυγική κρίση, ισλαμική τρομοκρατία , προσάρτηση Κριμαίας, Brexit κλπ- και βγήκε πολύ πιο ανθεκτική και συνεκτική. «Είναι μια όαση μέτρου σε έναν κόσμο τρέλας» είπε, μη παραλείποντας να αναφερθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές, το «μεγάλο ραντεβού της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Για την Ελλάδα είπε ότι από τον Αύγουστο του 2018 άφησε πίσω της εποχή την εποχή των μνημονίων κι ότι πλέον πατά στα πόδια της. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η επιτυχία θα κριθεί σε μερικά απλά ζητούμενα: πώς θα φτιάξουμε ένα σοβαρό κράτος, υπηρέτη των πολλών όχι πελάτη των λίγων, μια οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες όχι χρέη και ελλείμματα, μια παιδεία που θα στηρίζει ασθενέστερους και δεν θα ισοπεδώνει τους πάντες προς τα κάτω, μια άμυνα με δαπάνες όχι υπέρ των προμηθευτών, πώς θα φτιάξουμε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτεία που θα κάνει άριστη χρήση των τεράστιων δυνατοτήτων κοινοτικής στήριξης. Αν έχουμε  τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτά τα ζητήματα, τότε βλέπω αισιόδοξα το μέλλον» τόνισε.

Ένα από τα ελπιδοφόρα στοιχεία για το μέλλον είναι κατά τον κ. Σχοινά ότι πλέον το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια των ευρωπαίων εταίρων, γιατί «είναι διαφορετικό να χρωστάς σε τράπεζες και κερδοσκόπους και άλλο στους θείους και τις θείες σου».

Επίσης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που έχουν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τα κονδύλια του σχεδίου Γιούνκερ, αλλά και στη νέα χρηματοδοτική Πέριοδο 2021-2027 κατά την οποία η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 21,7 δισ. ευρω από την πολιτική συνοχής, 2 δισ. επιπλέον σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, παρότι συνολικά η χρηματοδότηση από τη συγκεκριμένη πηγή μειώνεται. Τέλος είπε ότι χρειάζεται η κεντρική κυβέρνηση να ακούσει τις τοπικές κοινωνίες όταν σχεδιάζει το πώς θα αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια, γιατί «αρκετό τσιμέντο χτίσαμε, χρειαζόμαστε τώρα έξυπνες υποδομές».


Να μην αυτομαστιγωνόμαστε

Αναφέρθηκε ακόμη σε δύο εμβληματικά για τη Θεσσαλονίκη έργα που εκτελούνται με κοινοτική χρηματοδότηση, το μετρό, που έχει εκτελεστεί κατά 67% και «είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τη λειτουργία του το 2020» και τη σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας, που μπαίνει στην τελική της φάση. 

«Η Θεσσαλονίκη αρέσει!» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο διαρκώς βελτιούμενο brandname της πόλης. «Ομολογώ με πίκρα ότι οι θετικές εξελίξεις που βλέπουμε οι έξω δεν την βλέπουν οι θεσσαλονικείς» είπε ο κ. Σχοινάς αποδίδοντας αυτή τη στάση σε μια… τάση αυτομαστιγώματος. «Μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, ταραχών και εθνικιστικών παροξυσμών οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε ευρωπαϊκη τροχιά, κάτι που φέρνει τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στο επίκεντρο, αφού είναι η εγγύτερη έπαλξη της Ε.Ε. στην περιοχή και η μόνη σε ακτίνα 500χλμ που βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ» τόνισε. Πρόσθεσε ότι σε λίγους μήνες η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα είναι μέρος της Σέγκεν που θα καταργήσει το διασυνοριακό έλεγχο και θα ενοποιήσει μια ζώνη από το Δούναβη μέχρι το Αιγαίο, δημιουργώντας πρωτοφανείς ευκαιρίες κινητικότητας. Σε αυτό το περιβάλλον το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «είναι οι νέοι κρίκοι που θα ενισχύσουν αυτοί την δυναμική».

Πάντως ο κ. Σχοινάς διαπίστωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν από τη θεωρία στην πράξη για τη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, αλλά και στο κομμάτι του τουρισμού, που ενώ έχουμε τέτοιο πλούτο «χοροπηδάν αυτόνομα χωρίς να είναι ενιαίος τουριστικός προορισμός, η Θεσσαλονίκη, η Βεργίνα, ο Όλυμπος, η Χαλκδική».

Κλείνοντας είπε ότι οι όροι «φτωχομάνα» και συμπρωτεύουσα για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνουν πίσω μας. «Είναι η ώρα του ευρωπαικού consensus». 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.